Kdy a jak se slaví Smrtná neděle? Vynášení Morany a vítání jara

V letošním roce připadá Smrtná neděle na 17. března. S tímto křesťanským svátkem je spojen starý pohanský rituál vynášení Morany, tedy slovanské bohyně zimy a smrti. Co přesně znamená a obnáší, jak probíhá a proč dává smysl ho slavit i v dnešní době? Více o této tradici se dozvíte v našem článku...

Smrtná neděleTradice vynášení Morany
Slovanská bohyně zimy a smrti
Jak vyrobit MoranuPísničky

Vynášení Morany o Smrtné neděli
Foto: Profimedia

Kdy a proč se slaví Smrtná neděle? – datum, význam

Smrtná neděle připadá na pátou postní neděli, to znamená dvě neděle do Velikonoc. V letošním roce se jedná o datum 17. března 2024. Stejně jako je tomu u mnoha dalších svátků v průběhu roku, i Smrtná neděle a celé předvelikonoční období vychází jak z křesťanské, tak z pohanské tradice. V lidových zvyklostech spojených s tímto dnem se tedy odráží obojí.

Tato neděle se nazývá "smrtná", ale jde v ní vlastně o pravý opak - loučení se zimou, vítání jara, života a znovuzrození. Název je odvozen od tradice vynášení smrti a zimy z domu nebo ze vsi, která se na tomto dni ustálila. K tomu se využívá podobizna z hadrů a slámy odkazující na slovanskou bohyni Moranu, jež vládne nad zimou a smrtí.

Tradice vynášení Morany a vítání Vesny – v minulosti i dnes

Vynášení Morany je spojené s jarní rovnodennostíi a příchodem teplejší poloviny roku. V tomto období se tradičně provádí důkladný úklid domu, vyhazuje se staré a nepotřebné, a tím se vytváří prostor pro nové.

Podle dávné pohanské tradice se vyrábí podobizna Morany, která symbolizuje utrpení zimního období, hlad, smrt a živoření.

Obvykle se jedná o velmi radostnou událost. Utvoří se průvod, účastníci jsou oblečeni do pestrých barev, vyhrávají na nejrůznější hudební nástroje a zpívají lidové písně. Tímto rituálem se vyprovází bohyně zimy a smrti Morana a vítá se bohyně jara a života Vesna. Obě jsou součástí panteonu slovanské mytologie.

Vyvrcholením průvodu je rituální pálení hadrové/slaměné panny, případně její topení v řece, pohřbívání nebo házení ze skály. Tím se dělá symbolická tečka za zimou a otevírá se teplejší období dvou předvelikonočních týdnů.

Tento zvyk rozhodně není otázkou minulosti, dává smysl i v současné době. Cyklické plynutí času a proměny přírody se nás totiž dotýkají stejně, jako se dotýkaly našich předků v dávných dobách. Jen si to naše moderní uspěchaná, od přírody odpojená společnost méně uvědomuje. Loučení s jedním obdobím a vědomé přijímání nového působí ozdravně, pomáhá nám očistit se, neustrnout a posouvat se dál na své životní cestě.

Na tomto videu můžete vidět tradiční oslavu Smrtné neděle a vynášení Morany za doprovodu lesní kapely ZeMě:

Morana – slovanská bohyně zimy, smrti a mnoha jmen (Mařena, Morena, Marzana, Smrtka, Smrtholka)

Morena, známá mezi západoslovanskými národy také jako Moréna, Marzana, Mařena, Smrtka nebo Smrtholka, je součástí panteonu slovanských bohů. Ten stojí na vratkých základech z pozůstatků předkřesťanských dob a domyšlených příběhů z vlasteneckých časů národního obrození.

Nevíme tedy s jistotou, zda naši dávní předkové tuto bohyni skutečně uctívali, ale rituál loučení se zimou a vítání jara má hluboké kořeny v mnoha dalších oblastech a kulturách světa. Keltové v tomto čase drželi svátek zvaný Ostara, o němž se slavilo znovuzrození přírody a z nějž se v křesťanském pojetí vyklubaly Velikonoce a Kristovo zmrtvýchvstání.

Rituál vynášení Morany se v průběhu staletí notně promísil s křesťanskou vírou. Postava Morany je tak v lidové slovesnosti často propojována s Pannou Marií. Odtud také pochází její zkomolené přezdívky jako Mařena, Marina nebo Marzana v polštině.

Opačným pólem je vnímání Morany jako zlé čarodějnice, kterou je třeba zničit a připravit o moc. Takové zvyky se drží nejen o Smrtné neděli, ale i na přelomu dubna a května, kdy slavíme Noc čarodějnic nebo o Svatojánské noci.

Kvůli tomu, co reprezentuje, se Moraně občas přezdívá i Smrtka nebo Smrtholka. V našich představách se jedná o stařenu mnoha tváří, moudrou, zákeřnou, neúprosnou a krutou, ale i trpělivou a úlevnou, jako je sama smrt (a v rámci ročních období zima).

Čas její nadvlády nastává mezi podzimní rovnodenností a zimním slunovratem, tedy na přelomu října a listopadu, kdy slavíme HalloweenDušičky. V tomto období ji vítáme tak, že se převlékáme do strašidelných kostýmů, propojujeme se s oním světem, mrtvými a nadpřirozenými.

Po Moraně se ujímá vlády Vesna, bohyně jara, života a znovuzrození. V širším předkřesťanském pojetí se však může jednat o opačný pól jedné bohyně, která v sobě obsahuje jak život, tak smrt. Její obdobou ve východoslovanské mytologii je bohyně Makoš, matka osudu a plodnosti, života i smrti.

Jak vypadá Morana a jak ji vyrobit? – tvoření pro děti i dospělé

Rádi byste letos oslavili Smrtnou neděli, jak se patří? Můžete se zapojit do průvodu, který se pořádá ve vašem okolí, anebo uspořádat své vlastní vítání jara a zavést tak nový rituál se svou rodinou nebo komunitou.

Pojďme se naučit, jak si vyrobit vlastní Moranu...

  • Základním stavebním materiálem je dřevěná tyč, dlouhá rovná větev, kmínek nebo třeba násada starého koštěte. Vrchní část se obalí slámou, která se ováže hadrem - lze využít starý ubrus nebo povlak na polštář. Tak vytvoříte hlavu Morany, kterou je třeba upevnit drátem nebo pevným provazem. Na hadrovou hlavu snadno nakreslíte obličej.
  • Můžete popustit uzdu kreativitě a přidat vlasy, uplést copy nebo ovázat hlavu šátkem. Pamatujte, že Morana je obyčejně vyobrazována spíš jako stařena než mladé děvče.
  • K výrobě zbytku těla budete potřebovat kratší dřevěnou tyč, kterou připevníte kolmo do středu hlavní tyče, tak abyste vytvořili rozpřažené ruce. Místo, kde se tyče kříží, můžete omotat slámou a obléknout do látky, která Moranu oblékne.
  • Podobizna bohyně Morany se tradičně zdobí barvenými skořápkami, pentlemi a řetězy z vyfouknutých vajíček nebo prázdných šnečích ulit.

Topení Morany
Foto: Profimedia

Písničky a říkadla k vynášení Morany

K rituálu vynášení Morany neodmyslitelně patří i lidová říkadla a písničky, které se pronáší nebo prozpěvují, aby se potvrdil a zvědomil definitivní odchod zimy a příchod jara.

1.

Smrt nesem ze vsi,
nové léto do vsi!
Co nám léto přinese?
Obilíčko zelené
a vajíčko červené.

2.

Ide paní z lůky
nese mísu můky
přidajte nám více
na pěkné střevíce
Naša smrť je bledá
ona by jedla
až ona sa nají
už nás neudáví.

3.

Přišlo jaro do vsi
kde jsi, zimo, kde jsi?
Byla zima mezi náma
a včíl už je za horama.
Hu, hu, hu
jaro už je tu!

4.

Krásnou písničku o Moraně složila i alternativní folková skupina Vesna, která nás letos reprezentuje v mezinárodním kole Eurovize.

Vynášení Morany jako politický protest

Rituál vynášení Morany o Smrtné neděli se nezřídka využívá i jako příležitost k vyjádření politického protestu. Příhodně lze totiž zaměnit podobiznu bohyně smrti za politickou figuru, která podobně jako Morana přináší smrt, zkázu, chudobu nebo další formy utrpení.

V loňském roce byla v Polsku vynášena a pálena nebo topena Marzanna s tváří Vladimira Putina. V Česku se zase nedávno konal průvod vynášení Miloše Zemana a jeho svržení do Vltavy v souvislosti s koncem jeho prezidentského období, během nějž se mu podařilo napáchat mnoho škod.

Vynášení Zemana
Foto: Profimedia

Kdy se vynáší Morana v roce 2024?

Morana se tradičně vynáší o páté postní neděli (tzv. Smrtné), když zbývají dvě neděle do Velikonoc. V roce 2024 připadá Smrtná neděle na 17. března. Více o této tradici se dozvíte TADY.

Co nebo kdo je Morana?

Morana je bohyně zimy a smrti, patří do panteonu západoslovanské mytologie. O Smrtné neděli se vynáší a pálí, topí nebo pohřbívá její podobizna z hadrů, slámy a vaječných skořápek. Jedná se o očistný rituál, který značí konec zimy a začátek jara. Více o bohyni Moraně se dozvíte TADY.

Morana se hází, pálí nebo topí?

Jak vyvrcholí slavnost vynášení Morany záleží vždy na dané komunitě a konkrétním regionu. Způsob, jakým se s ní skoncovalo, často odvisel od místa oslavy. Pokud tekla v okolí říčka, Morana se v ní utopila. Poslužit mohl také skalnatý sráz, ze kterého se svrhla dolů. Často se také pálila podobně, jako je tomu 30. dubna. V některých regionech Moranu také rituálně pohřbívají do země.

zdroje:

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/vynaseni-morany-anebo-ocistne-ritualy-osm-tipu-ja
https://ceskykutil.cz/clanek-16517-video-vyroba-moreny-bohyne-smrti
https://cs.wikipedia.org/wiki/Morana
http://slovane.cz/?p=201

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

snowman-996294-1920.jpg

Šokující fakta ze světa sněhuláků!

V tomto článku vám přinášíme šokující fakta ze sněhuláčího světa, která vás jistě nenechají chladnými...

predvanocni-zvyky

Ježíšek nebo Štědrá bába, Mikuláš nebo matka Mikolajka?

Za starých časů předvánočních se ulicemi proháněly lucky, ambroži, barborky, tu a tam přišla i matka Mikolajka. V tomto článku se dozvíte,...

Zacpěte si nos a nepoznáte rozdíl mezi jablkem a cibulí

Jak ošálit chuť? Zkuste to s jablkem a cibulí

Je pravda, že když si zacpete nos a zakryjete oči, chuť mezi jablkem a cibulí je k nerozeznání?

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY