Rasputin – osvícený léčitel, nebo ďábelský podvodník?

Rasputin je jednou z nejzáhadnějších a nejrozporuplnějších osobností ruských dějin. Jeho pravá identita i skutečné záměry dodnes zůstávají opředeny tajemstvím. Jednalo se o jasnozřivého duchovního léčitele, nebo o zákeřného podvodníka a sexuálního maniaka?

Rasputin Foto: Profimedia

Grigorij Jefimovič Rasputin se narodil v roce 1869 kdesi daleko na Sibiři ve vesnici Pokrovskoje. Než úderem osmnáctého roku odešel na nějaký čas do kláštera, pěkně prý v dospívání dováděl, holdoval alkoholu a běhal za děvčaty. Odtud plyne teorie, že příjmení Rasputin je pouhou přezdívkou. "Rasputnik" totiž znamená něco jako "rozpustilec".

Oženil se s místní dívkou Praskovjou, která mu povila tři děti, a mimo manželský svazek zplodil ještě několik dalších potomků. Kolem třicátého roku života se v něm cosi probudilo, cítil se být povolán na dalekou cestu. Prohlásil se za Bohem vyvoleného a začal se věnovat léčitelství. Po několika úspěšných případech se jeho věhlas roznesl a Rasputin postupoval dál.

Putoval na západ, dostal se až do Řecka a Jeruzaléma. V roce 1903 pak dorazil do své cílové destinace – Petrohradu. Dříve měl totiž zjevení, v němž mu bylo uloženo, aby zasáhl do osudu cara Mikuláše II. a jeho rodiny.

Carský syn Alexej, který měl jednou převzít žezlo po svém otci, trpěl hemofilií spojenou s bolestmi a častým krvácením. Rasputin se svými zázračnými léčitelskými schopnostmi představoval naději na uzdravení, a tak byl přizván k Alexejovu lůžku. Poté, co úspěšně utišil jeho bolest a zastavil krvácení, si získal plnou důvěru a obdiv jeho matky Alexandry Fjodorovny, která na Rasputina od té doby nedala dopustit.

Stal se z něj nepostradatelný důvěrník a rádce, jemuž byla carská rodina neskonale zavázána a štědře ho odměňovala. Pod vlivem carevny nadobro propadlé kouzlu uhrančivého sibiřského léčitele se na jeho rady čím dál víc spoléhal i car Mikuláš II., nechal si od něj mluvit i do politických a vojenských záležitostí. Rasputin se tak dostal do velmi vlivného postavení, kterého si užíval dosytosti.

Rasputin byl mužem dvou protikladných tváří. Na jedné straně svatý muž vedený hlasem Boha, na straně druhé v něm podle svědků vždy bylo cosi divokého, zlověstného. Nově získané vysoké postavení umožňovalo Rasputinovi žít nespoutaně a konečně pustit z uzdy svou mladickou rozpustilost. Znovu se oddával alkoholu, zapletl se s několika významnými ženami od carského dvora a dokonce začal pořádat sexuální orgie v petrohradských městských lázních. To všechno ale mazanému pleticháři procházelo pod záminkou léčitelství a vymýtání ďábla. Dokázal si podmanit celé zástupy žen a přesvědčit je o tom, že pohlavním stykem s ním dojdou duchovní očisty a osvícení.

Carevna, která do něj vložila tolik důvěry, byla ke zvěstem, jež se k ní tu a tam donesly, hluchá a slepá. Mezi lidmi se však rychle šířily a trhaly reputaci carské rodiny na kusy. Rasputin si vysloužil přezdívku "svatý čert" a všeobecnou nenávist, která nakonec vyústila v několik neúspěšných pokusů o jeho vraždu v rámci záchrany monarchie.

Jeho úhlavním nepřítelem byl kníže Jusupov, který společně se svými kumpány poslancem Dumy Puriškevičem a velkoknězem Pavlovičem, členem carské rodiny, zosnoval plán na Rasputinův konec. V prosinci roku 1916 ho vlákali na večírek v carském paláci, kde mu byl do jídla i do pití přimíchán jed. Ten však nezabral, a tak ho zoufalí traviči postřelili a ubili holí. Když i navzdory tomu prokazoval známky života, vsunuli ho pod led zamrzlé Něvy, kde neměl šanci na přežití.

V Rasputinově závěti byla nalezena mrazivě jasnozřivá předpověď. Psalo se v ní, že pokud zemře rukou člověka pokrevně příbuzného s carskou rodinou, znamená to definitivní konec ruské monarchie do dvou let. A skutečně – brzy na to přišla bolševická revoluce, car Mikuláš II. abdikoval a v roce 1918 byla carská rodina zavražděna.

zdroje:
"The Real Rasputin – Documentary" BBC TV (Laurence Rees), 1994
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rasputin-vyroci-rusko.A161227_120529_zahranicni_och

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Falcone a Borsellino prokázali v boji s mafií mimořádnou odvahu.

Giovanni Falcone: Muž, který se postavil mafii

Dostal za mříže stovky mafiánů a nakonec za to zaplatil životem. Prokurátor Giovanni Falcone zůstává i po desetiletích vzorem odvahy a...

lesni-bratri

Lesní bratři v Pobaltí – největší protisovětská rezistence

Desítky tisíc estonských, lotyšských a litevských stoupenců protisovětského odporu spojily své síly jako takzvaní Lesní bratři. Pojďte...

Vietcong_tunely

Tunelové krysy: Za Vietcongem do temnoty

Vstoupit do temného, tichého a stísněného tunelu plného nástrah a nepřátel nedokázal každý. Takoví muži museli být drobní postavou, ale...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY