Dospělé kočky nemňoukají na sebe, pouze na lidi

Kočičí mňoukání je jejich způsob komunikace s námi lidmi. Kočky mňoukají z mnoha důvodů, a to nejen na pozdrav. Mňoukání je zajímavé v tom, že dospělé kočky ve skutečnosti nemňoukají na sebe, jen na lidi.

Dospělé kočky nemňoukají na sebe, pouze na lidi
Foto: Pixabay

Koťata mňoukají, aby dala matce najevo, že je jim zima nebo mají hlad. Jakmile ale trochu vyrostou, už na jiné kočky nemňoukají a své zvukové projevy přesunou na lidi. Pravděpodobně také proto, že mňoukání přiměje lidi dělat to, co chtějí.

Některé kočky mňoukají víc než jiné. Je to zcela individuální a určitá plemena jsou k tomu náchylnější. Kočku za to v žádném případě tělesně netrestejte. Rozhodně ji neignorujte. Jedinou výjimkou je, pokud s jistotou víte, že mňouká, aby vás přinutila udělat něco, co chce. Ve všech ostatních případech je bezpečnější předpokládat, že něco není v pořádku – nemusí mít přístup ke kočičímu záchodu, nebo její miska na vodu může být prázdná. Vždy je nejlepší se ujistit, že jsou zajištěné její základní potřeby.

Jaké jsou nejčastější důvody, proč kočky mňoukají?

  • Chtějí vás pozdravit. Dá se očekávat, že vaše kočka bude mňoukat na pozdrav, když přijdete domů, když se s vámi setká v domě či bytě a když na ni mluvíte.
  • Chtějí upoutat vaši pozornost. Kočky mají rády společenský kontakt s lidmi a mohou chtít pohladit, nebo abyste si s nimi hráli.
  • Vyžadují jídlo. Většina koček ráda jí a v době jídla mohou být celkem náročné.
  • Chtějí, abyste je pustili dovnitř nebo ven. Pokud chce jít ven, pravděpodobně se naučí mňoukat u dveří. Stejně tak, pokud je venku a chce dovnitř, bude mňoukat, abyste ji pustili zpátky.

Podle webu BBC se Javier Sanchez, bývalý vývojář systému Amazon Alexa, zasloužil o aplikaci MeowTalk, která má usnadnit vzájemné porozumění mezi kočkou a člověkem. Aplikace by prý měla sloužit jako automatický překladač, kdy mobil zachytí kočičí zvuk, který kočka vydá a systém se jej pokusí identifikovat a přeložit do lidské řeči.

Zdroj:

  • www.aspca.org/pet-care/cat-care/common-cat-behavior-issues/meowing-and-yowling
  • https://www.bbc.com/news/technology-54991693

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pátku třináctého se bojí autor hororů Stephen King

Proč se autor hororů Stephen King bojí pátku třináctého?

Pátek třináctého je v řadě zemích považován za nešťastný den. A co teprve číslo 13.

Vačnatec Vombat: Trus ve tvaru krychle

Není trus jako trus. Vombat ho má hranatý

Záhada okolo krychlovitých bobků vombatů byla konečně objasněna.

mike-doherty-jrsl-wfc-9a-unsplash.jpg

První osadníci Ameriky si obohatili jídelníček velrybími zvratky!

První kolonizátoři amerického kontinentu měli velmi chudý jídelníček a často museli experimentovat. Jednoho dne tak objevili vonící velrybí...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY