Nebinární rybka mění pohlaví několikrát za život

Některé druhy ryb dokážou během života svižně měnit pohlaví, jak a kdy se jim zachce. Malá rybka zvaná hlaváč modropruhý je v tom učiněný expert a proměny pohlaví jsou nedílnou součástí jeho života.

Ryba, která dokáže měnit pohlaví Foto: Pixabay

Tato rybička dlouhá zhruba jeden centimetr žije mezi porosty řas v mělčinách podél západního pobřeží Severní Ameriky. V průběhu života dokáže hlaváč modropruhý obratně měnit pohlaví, a to vždy v závislosti na okolnostech.

Když je hlaváč ještě ve stádiu larvy, má současně samčí i samičí pohlavní žlázy, přičemž ještě není rozhodnuto, jakého pohlaví bude. Po vylíhnutí dopluje hlaváč ke skupince dalších příslušníků svého druhu a teprve zde se rozhodne, jaké pohlaví zvítězí.

Pokud se v okolí objevuje dominantní samec, příchozí mladý hlaváč zaujme podřadnou pozici a stane se samičkou. Tvoří-li okolní prostředí převážně samičky hlaváče, stane se příchozí mládenec dominantním samcem, začne tak jednat a vytvoří si svůj harém. V průběhu života vytváří samci hlaváče malé harémy čítající nejvýše deset samiček a neustále dochází k proměnám pohlaví.

V případě, že samec zahyne, nejvíce dominantní samička v harému se přemění na samce a převezme jeho roli (harém). Kdyby se později objevila hrozba v podobě jiného samce, jedna z možností, po uvážení situace, by byla přeměna vůdčího samce zpátky na samičku a odevzdání harému novému dominantnějšímu samci.

Zdroj: blog.eugenika.sk

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vietcong_tunely

Tunelové krysy: Za Vietcongem do temnoty

Vstoupit do temného, tichého a stísněného tunelu plného nástrah a nepřátel nedokázal každý. Takoví muži museli být drobní postavou, ale...

bobr

Kastoreum: Bobří výměšky v cigaretách a ve zmrzlině

Kastoreum je silně aromatická látka, která se přidává do parfémů, sprejů, cigaret, ale také do různých pochoutek. Je tady ale jeden...

Pátku třináctého se bojí autor hororů Stephen King

Proč se autor hororů Stephen King bojí pátku třináctého?

Pátek třináctého je v řadě zemích považován za nešťastný den. A co teprve číslo 13.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY