Šokující fakta ze světa sněhuláků!

Stavění sněhuláků patří k oblíbeným zimním radovánkám. Jen co napadne dostatek sněhu, rostou na každém rohu jako houby po dešti. Věděli jste však, že lidé běžně stavěli sněhuláky už ve středověku? Sníh jako všem dostupný tvůrčí materiál nesloužil jen pro potěšení a dětské hry, ale i k vyjádření politických názorů, uměleckých ambicí nebo sexuálních fantazií. V tomto článku vám přinášíme šokující fakta ze sněhuláčího světa, která vás jistě nenechají chladnými...

Šokující fakta ze světa sněhuláků! Foto: Profimedia

Michelangelovo umělecké dílo

Sněhové sochy nejrůznějších tvarů byly velmi populární už ve středověku. Tehdy se jejich stavění bralo o něco vážněji, než tomu bývá dnes. Spíš než o dětskou hru se jednalo o dočasná umělecká dílka. O tom svědčí i příběh slavného italského sochaře Michelangela. Ten v roce 1494 jako devatenáctiletý mladík sochal sněhuláka na zakázku pro florentského vládce Piera de' Medici. V zahradách jeho paláce prý podle očitých svědků vystavěl překrásné sněhové dílo, které bohužel odešlo s jarní oblevou a nezanechalo po sobě nejmenší stopy.

Rozverná sněhuláčí slavnost v Bruselu

Už jste někdy slyšeli o "Bruselském zázraku"? Šlo o spontánní sněhový festival, který se konal v Bruselu v roce 1511. Obyvatelé města tehdy postavili z čerstvě napadaného sněhu více než sto sněhuláků, z nichž většina byla pornografického charakteru. Našli byste tam například svůdnou sněhuláčí jeptišku, sněhuláka kopulujícího u fontány se sněhulačkou nebo rozverného sněhuláčka čůrajícího do úst jinému sněhulákovi. Tu a tam se objevil sněhový jednorožec nebo mořská panna.

Slavnost měla také silný politický podtext. Někteří sněhuláci vyrostli v zahradách královského paláce na protest proti tehdejšímu císaři Karlovi V. nebo u kostelů na protest proti církvi, jiní byli vystaveni nižší společenskou třídou jako posměch té vyšší nebo si je znepřátelení sousedé rozbíjeli navzájem. Bouřlivé sněhuláčení trvalo několik týdnů, po nichž přišlo tání a bruselské ulice zaplavily nebývalé povodně.

Sněhoví mučedníci

Koho by dnes napadlo, že sněhuláci kdysi sloužili jako terč posměchu a sadistických hrátek. Svědčí o tom mnohé ilustrace z počátku 20. století, na nichž sněhuláci dostávají výprask – jsou kopáni, mláceni nebo propichováni koštětem. Mezi oblíbené dětské hry patřilo koulování sněhuláka do úplného zničení.

Víc sněhuláků než lidí v japonském Sapporu

V japonském městečku Sapporo, kde každý rok v únoru probíhá sněhový festival, postavili v roce 2003 více než 12 tisíc sněhuláků, čímž dokonce převýšili počet samotných obyvatel obce. Sněhové sochy měly v břiše svíčku a zaplavily tak zimní ulice kouzelným světlem.

Největší sněhulačka na světě

V americkém státě Maine ve městě jménem Bethel drží rekord s největším sněhulákem (a v tomto případě sněhulačkou) na světě. Postavili ji v roce 2008, kdy překonala svého předchůdce místního sněhuláka "Anguse". Po sněhulačce "Olympii" už nikdo větší nepřišel. Měří totiž neuvěřitelných 37 metrů a na její konstrukci bylo potřeba 6 tisíc tun sněhu.

Nejmenšího sněhuláčka na světě postavili v Národní fyzikální laboratoři v Londýně pomocí nanotechnologických pomůcek. Měří pouhých 0,01 mm.

Zdroje:
https://www.rd.com/article/history-of-the-snowman/
https://auroragift.com/blogs/aurora/5-interesting-facts-about-snowmen
https://www.mentalfloss.com/article/72598/12-frosty-facts-about-snowmen
https://camp.com/articles/the-greatest-snowmen
https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/snowman-gone-wild-99209154/?no-ist

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

snehova-slovni-zasoba

Skotština má 421 slov pro SNÍH! Jak jsou na tom ostatní jazyky?

V češtině byste si při počítání slov pro sníh dost možná vystačili s prsty na rukou. Na severu jich ale mají mnohem víc, ve Skotsku dokonce...

Strecha_dum

Jak připravit střechu na zimu?

Rozmary počasí jsou rok od roku překvapivější a překvapivější. Přesto bychom za žádných okolností neměli podceňovat blížící se zimu, která...

predvanocni-zvyky

Ježíšek nebo Štědrá bába, Mikuláš nebo matka Mikolajka?

Za starých časů předvánočních se ulicemi proháněly lucky, ambroži, barborky, tu a tam přišla i matka Mikolajka. V tomto článku se dozvíte,...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY