Není trus jako trus. Vombat ho má hranatý

Vědci tvrdí, že odhalili, jak a proč vombati jako jediný známý druh produkují bobky ve tvaru kostiček. A to navzdory tomu, že mají kulaté řitní otvory jako ostatní savci.

Vačnatec Vombat: Trus ve tvaru krychle
Foto: Pixabay

Vombati si svým trusem značkují území a pomocí jeho zápachu spolu komunikují. Své smrduté krychličky nenechávají jen tak povalovat, umisťují je na hranice svého teritoria. Každou noc vyprodukují zhruba 100 hranatých výkalů. Krychlovité bobky se navíc neodkutálí jako ty kulaté a dobře drží na vyvýšených místech.

Vědci odhalili, že se jedná o nestejnorodou pružnost střev, která společně s efektivní dehydratací nestráveného materiálu napomáhá tvarovat hovínka do tvaru kostek. „První věc, která mě k výzkumu přivedla, je, že jsem v biologii nikdy neviděla nic tak divného. To byla záhada," prohlásila Dr. Patricia Yangová z Georgijského technického institutu (Georgia Institute of Technology).

Tým po prostudování trávicího traktu mrtvého vombata porovnal jeho střeva s prasečími. Vědci z něj vyňali střeva a pomocí balónku se jim podařilo zjistit, že určité části střeva jsou tužší (se silnější a pevnější svalovinou) a jiné měkčí (se slabší a měkčí svalovinou), tedy střeva jsou v určitých místech elastičtější než v jiných. Tuhé části mají na svědomí vznik plochy – stěny krychle, zatímco v měkkých částech vznikají hrany. Jak se střeva nepravidelně po dobu několika dní stahují a roztahují, výsledkem jsou vysušené a pevné bobky ve tvaru oddělených kostek o velikosti 2 cm.

Zdroj: www.bbc.com, www.zoopraha.cz

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

bobr

Kastoreum: Bobří výměšky v cigaretách a ve zmrzlině

Kastoreum je silně aromatická látka, která se přidává do parfémů, sprejů, cigaret, ale také do různých pochoutek. Je tady ale jeden...

Od několika dnů až po tisíce let aneb Recyklace odpadu zachrání nás i přírodu

Od několika dnů až po tisíce let aneb Recyklace odpadu zachrání nás i přírodu

Pojem recyklace odpadu je v posledních letech hojně používán. Víte ale, co přesně označuje?

Pátku třináctého se bojí autor hororů Stephen King

Proč se autor hororů Stephen King bojí pátku třináctého?

Pátek třináctého je v řadě zemích považován za nešťastný den. A co teprve číslo 13.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY