Polární záře – jak vzniká, kdy je vidět a kam za ní vyrazit?

Koncem letošního února byla nad územím České republiky viditelná polární záře a následně se vzedmula vlna zvědavosti, o co přesně kráčí. Co tento úkaz znamená a jak vzniká? Kde je běžně viditelná a jak se dá předem zjistit, kde se ukáže? A co to vlastně znamená "Aurora Borealis"? V tomto článku najdete odpovědi na všechny tyto otázky.

Polární záře v ČR10 nejlepších destinací
Aktuální předpověď

Polární záře
Foto: Profimedia

Polární záře nad Českem – Aurora Borealis v ČR a v rámci Evropy

Polární záře, známá také jako Aurora Borealis, je v rámci Evropy viditelná obvykle pouze v severských zemích - na Islandu, v Norsku, Švédsku, Finsku nebo Estonsku. Někdy se objevuje také v o něco jižnějších destinacích, jako je Dánsko, severní Skotsko, Irsko nebo Lotyšsko. Na konci února tohoto roku však došlo k ojedinělé události, kdy byla aurora natolik aktivní, že ji bylo možné spatřit i na našem území a obecně v rámci střední Evropy. Pokud nejste jedním ze šťastlivců, kteří byli svědky tohoto nebeského představení nad Českem, budete se za ní muset vydat dál na sever, protože je dost pravděpodobné, že se u nás znovu jen tak neukáže.

Polární záře – jak vzniká a co znamená?

Polární záře je atmosférický úkaz vyvolaný slunečními erupcemi, objevující se ve vysoké zemské atmosféře (nad 80 km), kam následkem poruch způsobených slunečním větrem vnikají elektricky nabité částice z plazmových oblaků podél magnetického pole Země. Projevuje se nadpřirozeně krásnými světelnými šlahouny obvykle v zelené nebo červené barvě (a jejich odstínech), řidčeji i v odstínech žluté a fialové.

Význam polární záře v příbězích – vikingská a řecká mytologie

Polární záře existuje od nepaměti, a tak si ji v dávných dobách lidé vysvětlovali po svém a vyprávěli si nejrůznější příběhy o jejím vzniku. Důležitou roli hraje například ve vikingské mytologii, kde se jedná o odlesky zbroje bojujících Valkýr, strážkyní boha Ódina. Ty se na okřídlených koních prohání po nebesích nad bitevním polem a mají moc rozhodnout, kdo zvítězí a kdo padne. Z padlých válečníků si pak vybírají ty, kteří si zaslouží přijít do Valhally, Ódinova paláce pro blažený posmrtný život udatných bojovníků. Polární záře, tedy světlo, které se odráží od Valkýřiny zbroje, je vnímáno jako světelný most, po kterém duše odchází do Valhally.

Zajímavý je také původ názvu Aurora Borealis. Aurora je římská bohyně úsvitu, sestra boha Slunce Hélia a bohyně Měsíce Selény, která prý se svým válečným vozem jezdila po obloze a zanechávala za sebou světelnou stopu.

  • Víte, že za vznik Mléčné dráhy může nevěrný bůh Zeus? TADY se dozvíte víc.

10 nejlepších destinací na pozorování polární záře v Evropě (Norsko, Lofoty, Island, Finsko...)

Pozorování polární záře je velkým lákadlem severských destinací. Často figuruje na seznamech věcí, které bychom v životě chtěli zažít, ale také v reklamních materiálech a propagačních textech skandinávských cestovních kanceláří. Sestavili jsme pro vás seznam deseti nejlepší destinací, kam vyrazit, pokud chcete zažít tento pohádkový úkaz na nebeské klenbě.

1. Tromsø, Norsko

Hlavní město arktické oblasti Tromsø je ideálním místem, kam vyrazit na hon za Aurorou. Nachází se v nejsevernější oblasti pevninského Norska a na rozdíl od mnoha dalších míst, kde je polární záře denním chlebem temné poloviny roku, je skvěle dostupné - za dvě hodiny letadlem z Osla nebo Bergenu. Romantičtí dobrodruzi nebo cestovatelé s ohledem na životní prostředí se do Tromsø můžou dopravit také vlakem nebo lodí.

2. Rovaniemi, Laponsko (Finsko)

Další destinací hojně navštěvovanou lovci polární záře je švédská a finská část Laponska, tedy nejsevernější oblast Evropy osídlená Sámy neboli Laponci. Rovaniemi je hlavním městem finského Laponska a Aurora se zde ukazuje průměrně 150krát za sezónu. Pro turisty se tu výpravy za Aurorou na osvědčená místa a výjezdy na sobích spřeženích. Ubytovat se můžete ve skleněném iglú, které vám umožní nepřetržitý výhled na nebeské představení odehrávající se nad vaší hlavou.

3. Kiruna, Laponsko (Švédsko)

Kiruna je nejseverněji položené město ve švédské části Laponska, do kterého můžete snadno doletět nebo dorazit vlakem ze Stockholmu. Ve městě a jeho okolí se pořádají noční lety s cílem pozorování polární záře, pozemní exkurze nebo vyjížďky na sněžných skútrech. V nedaleké vesnici Jukkasjärvi se nachází historicky první ledový hotel ve Švédsku,

4. Reykjavík, Island

Báječnou viditelností Aurory s častou frekvencí se pyšní také Island, báječná destinace sama o sobě. Najdete tu sopky, gejzíry, termální prameny a přírodu, která vypadá, jako byste se ocitli na jiné planetě. Do hlavního islandského města Reykjavíku se dostanete přímým letem z Prahy.

5. Longyearbyen, ostrov Svalbard (Norsko)

Ultimátním místem, kam vyrazit na hon za polární září, je ostrov Svalbard, který se nachází v těsné blízkosti Severního pólu, a to pouhých 1000 km, což je asi jako z Česka do Bulharska. Longyearbyen je největším městem ostrova a také nejseverněji položeným celoročně obydleným místem na světě. Doletět tam můžete z Tromsø.

Mezi další skvělé destinace patří...

6. Lofotské ostrovy (Norsko)

7. arktický resort Kakslauttanen, Finsko

8. Inverness, Skotsko

9. národní park Lahemaa, Estonsko

10. Malin Head, poloostrov Inishowen (Irsko)

 

  • Už jste někdy slyšeli o měsíční duze? Přečtěte si víc TADY.

Polární záře aktuálně dnes – radar, předpověď, aplikace

Kdy a kde bude polární záře viditelná můžete snadno zjistit díky předpovědím dostupným na internetu. Jsou sice převážně v angličtině, ale bývají natolik názorné, že je lze pochopit i navzdory jazkové bariéře. (Nicméně chcete-li zapracovat na své znalosti angličtiny, TADY najdete spoustu užitečných tipů pro samouky online a TADY několik dalších doporučení na učebnice a kurzy.)

Z vlastní zkušenosti můžeme doporučit údaje od Geofyzikálního institutu na Aljašce, kde monitorují a předpovídají výskyt Aurory Borealis po celém světě. Jejich krátkodobá předpověď v rámci několika dní bývá přehledná a spolehlivá, i když poněkud obecná.

Další skvělou platformou je estonská stránka Virmalised, která se zaměřuje primárně na Estonsko, Finsko, Švédsko a Norsko, ale podává informace i o Severní Americe. Najdete zde kvalitní a podrobné informace o vzniku a aktuálním stavu polární záře, ale i předpověď na následující tři dny.

  • Na Virmalised navíc můžete sledovat aktivitu Aurory ŽIVĚ nebo se přihlásit k odběru notifikací, díky nimž budete neustále v obraze a mít nejnovější informace o významných událostech spojených s polární září v destinaci, která vás zajímá.

Existuje i mobilní aplikace, díky které budete mít informace o polární záři neustále po ruce. Google Play i Apple Store nabízí zdarma My Aurora Forecast & Alerts, kterou uživatelé hodnotí jako neuvěřitelně přesnou.

Co přesně znamená Aurora Borealis?

Aurora Borealis je latinský název pro polární záři, respektive pro tu, která se vyskytuje kolem Severního pólu. Tento úkaz se totiž objevuje v oblasti obou pólů, severní záře se nazývá Aurora Borealis a jižní záře Aurora Australis. První část názvu je odvozena od římské bohyně úsvitu Aurory, Borealis znamená doslova severní a Australis jižní.

Kde je vidět polární záře?

Polární záři lze pozorovat poblíž magnetických pólů Země, v oblasti Evropy se jedná o oblast Severního pólu. Obvykle je viditelná v severních zemích Evropy, a to konkrétně v Norsku, Švédsku, Finsku, Estonsku, ale také na severu Skotska, Dánska a Lotyšska. Nicméně v ojedinělých případech je možné polární záři spatřit i v jižnějších oblastech, a to i ve Střední Evropě a České republice.

Kde a kdy se dá pozorovat?

Obecně platí, že viditelnosti polární záře neprospívá světelné znečištění ve městě a jeho okolí. Proto je lepší se vydat "na hon za Aurorou" do přírody daleko za městem. K vidění bývá zejména v zimních měsících s přesahem do konce podzimu a začátku jara. Co se týče části dne, běžně se objevuje kolem půlnoci, ale občas může být viditelná i ve večerních nebo brzkých ranních hodinách.

zdroje:

https://www.treking.cz/astronomie/polarni-zare.htm
https://www.expats.cz/czech-news/article/news-brief-1-feb-27
https://www.nordicadventures.fi/day-tours/northern-lights
https://virmalised.ee/en/

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vyvracíme filmový mýtus: Po pádu do sopky se v lávě neutopíme

Vyvracíme filmový mýtus: Po pádu do sopky se v lávě neutopíme

Víte, co se stane, když spadnete do aktivního vulkánu?

profimedia-0674683051.jpg

Nejstarším suchozemským živočichem je 190letá želva Jonathan

Nejstarším suchozemským živočichem je v současnosti želva Jonathan. Loni oslavil na ostrově Svatá Helena své 190. narozeniny.

Horor v Amityville: Inspirace pro filmy, vraždy, paranormální jevy

Hrůzostrašný dům v Amityville s vražednou stopou

Nedaleko New Yorku, v městečku Amityville na Long Islandu, stojí dům, který se stal dějištěm masové vraždy.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY