Slzy vyplavují stres a podporují produkci hormonu štěstí

Slzy neslouží pouze k tomu, aby udržovaly naše oči neustále vlhké a odplavovaly nečistoty. Člověk jako jediný tvor disponuje druhem slz produkovaných jako součást emocionální reakce. Takové slzy vyplavují z těla stresové hormony a podporují tvorbu přirozených látek proti bolesti, čímž do těla navrací pohodu.

Slzy Foto: Profimedia

Slzy primárně promazávají naše oční bulvy a víčka, čímž zabraňují dehydrataci očí a poskytují také hladký povrch pro lom světla. Rovněž dodávají kyslík a jsou důležitou součástí očního obranného systému, který chrání před řadou patogenů. To není nic neznámého. Jednou z nejzajímavějších věcí na našich slzách je však to, že se přímo podílí na navrácení emocionální pohody v případě bolesti či různých trápení.

Máme tři druhy slz: Bazální (jsou produkovány pravidelně, aby udržovaly naše oči vlhké), reflexní (objevují se, když je oko podrážděné) a slzy emocionální, které jsou vyvolány silnými emocemi. Zajímavé je jejich složení, které se od předchozích běžnějších druhů slz zásadně liší.

Emocionální slzy totiž obsahují stresové hormony (jako je adrenokortikotropní hormon). Během pláče jakožto emocionální reakce tedy vylučujete slzami z těla stres.

Ze studií dále vyplývá, že emocionální slzy stimulují tvorbu endorfinů - přirozených zabijáků bolesti známých jako „hormony štěstí“. Tyto hormony se během pláče uvolňují do mozku, a následně navozují pocity štěstí a tlumí bolest. Další přírodní látkou proti bolesti je tzv.  leucin enkefalin, jehož uvolnění do těla emocionální slzy rovněž podporují.

A které jsou ony silné emoce, které mohou pláč a emocionální slzy vyvolat? Spouštěčem jsou nejčastěji smutek a žal, ale pláč může mít i další příčiny. Může být vyvolán také hněvem, štěstím, strachem, smíchem, frustrací, výčitkami svědomí či jinými intenzivními emocemi. Takové silné emoce jsou pro lidi příznačné a člověk je pravděpodobně jediným tvorem na světě, který emocionální slzy prolévá.

Zdroje:

  • www.goodthingsguy.com/environment/our-tears-contain-natural-pain-killers-to-help-us-cope/
  • https://annapetrikova.cz/par-faktu/

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Falcone a Borsellino prokázali v boji s mafií mimořádnou odvahu.

Giovanni Falcone: Muž, který se postavil mafii

Dostal za mříže stovky mafiánů a nakonec za to zaplatil životem. Prokurátor Giovanni Falcone zůstává i po desetiletích vzorem odvahy a...

profimedia-0636802693.jpg

Nejkratší válka v dějinách trvala pouhých 38 minut!

Oficiálně nejkratší válka trvala necelých čtyřicet minut. Odehrála se na africkém ostrově Zanzibar, který se koncem 19. století stal...

Vietcong_tunely

Tunelové krysy: Za Vietcongem do temnoty

Vstoupit do temného, tichého a stísněného tunelu plného nástrah a nepřátel nedokázal každý. Takoví muži museli být drobní postavou, ale...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY