Vybíráme křeslo do obýváku

Určitě se shodneme, že domov by měl být v první řadě útulný. A k tomu rozhodně přispívá i vhodný sedací nábytek. Ať už se rozhodnete pořídit si křeslo ušák, nebo relaxační křeslo, vždy se stane centrem vaší odpočinkové zóny. Na co se pří výběru křesla do obýváku zaměřit? Jaké modely jsou v současnosti na trhu?

Výběr křesla do obýváku
Zdroj: Pixabay

Obývací pokoj je místo, které musí být zařízené prakticky, funkčně, případně i ve stylu odpovídajícímu celému interiéru.

Jak a podle čeho vybrat křesla do obýváku?

Při nákupu křesla se řiďte zejména svými požadavky a nepodceňte možnost si ho na vlastní kůži vyzkoušet. Skutečně není od věci si v něm několik minut posedět. Pro maximální pohodlí je důležitý anatomicky tvarovaný sedák, jeho výplň, dále opěrák ve správné výšce a sklonu.

Samozřejmě jen to jen a jen na vás, jestli dáte přednost křeslu s vysokou nebo nízkou opěrnou částí.  Vše se odvíjí od činnosti, ke které daný kousek budete využívat. Díváte se často na televizi nebo rádi čtete? Zaměřte se na vysoká křesla s určitým druhem podpěry v oblasti krku. Pro společenské večery a rozhovorům s přáteli se hodí nízká křesla. Ty však nejsou úplně vhodná pro každodenní relaxaci.

Velmi důležité je také změřit velikost prostoru, do kterého plánujete umístit své křeslo. Svým vzhledem by mělo ladit s ostatním zařízením interiéru, jednoduše zapadnout do obýváku a stylově splynout.

Typy křesel
funkce odpočinková, rozkládací, otočná, sklápěcí, závěsná, houpací, televizní
materiál dřevěná (tvrdé dřevo, měkké dřevo), kovová, plastová, kožená i koženková, látková, ratanová, proutěná
Ideální rozměry, materiál a údržba

Při výběru křesla se doporučuje hloubka sedáku min. 40 cm, hloubka křesla cca 60 cm, šířka opěráku cca 50 cm a opěradlo cca 70 cm. Sedací plocha by měla mít přibližně o polovinu více, než je plocha běžné židle. Za správnou výšku křesla je považováno, když nohy při sezení svírají pravý úhel.

Kromě rozměrů také zvažte volbu použitého materiálu, možnost čistění a údržbu.

U materiálu je zapotřebí zohlednit, jestli máte malé děti nebo domácí mazlíčky. V současné době existuje mnoho druhů voděodolných materiálů, případně můžete pořídit křeslo se snímatelnými a pratelnými potahy nebo omyvatelné bez textilních částí. Dalším řešení nenáročným na údržbu je kůže, stačí ji jen po nějaké době ošetřit speciálními přípravky, aby nepraskala. Jedinou nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady.

Křeslo ušák jako posezení pro knihomoly

Křeslo ušák je nestárnoucí klasika. Dříve se objevoval pod označení čtenářské křeslo, což v podstatě koresponduje s jeho účelem. Dva oblouky po stranách jsou jeho konstrukční výhodou. Když usnete nad knížkou, nespadne vám hlava a nehnete si krkem. Pro ještě větší komfort může být doplněné taburetem.

Relaxační křeslo jako soukromá oáza klidu

Křeslo určené hlavně pro odpočinek by mělo být měkčí a pohodlnější a ani nemusí disponovat opěrkami rukou. Pořídit si můžete od jednoduchých polohovacích modelů s vysunovací či přídavnou podnožkou po designové kousky vypracované do posledního detailu. Některé z relaxačních křesel vás namasírují, a dokonce i pohoupají!

Televizní křeslo (nejen) pro filmové fandy

Při sledování televize trávíme v křesla někdy i několik hodin, proto bychom měli dbát na pohodlí a ergonomii. Křeslo se snažte volit s širokým sedákem a područkami, vysokým a tvarovaným opěradlem. Televizní křesla jsou zpravidla polohovatelná a pohodlí umocníte i praktickou podnožkou.  Ta může být vestavěná nebo stát samostatně u křesla.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Zařiďte si obývací pokoj podle pravidel feng shui

Zařiďte si obývací pokoj podle pravidel feng shui

Obývací pokoj je společně s kuchyní nejvyužívanější částí každé domácnosti. Trávíme zde čas s rodinou, odpočíváme, díváme se na oblíbené...

Protipolné styly v českém moderním domově

Různorodé styly v českém moderním domově

Jak vypadá moderní český domov? Pojďte se s námi inspirovat...

shoes-g0f2ac1b31-1280.jpg

Jak vybrat praktický a stylový botník do domácnosti

Botník ve vaší předsíni musí splňovat nároky nejen z hlediska použitelnosti, ale i estetiky. Poradíme vám, jak najít tu nejlepší variantu...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY