Německé dálnice - jaké jsou poplatky a povolená rychlost

Ať už se chystáte přímo do Německa, či budete touto zemí pouze projíždět, je dobré se informovat o poplatcích a maximální povolené rychlosti na německých dálnicích. V tomto článku se tedy zaměříme na otázky, které se k německým dálnicím vážou.

Německá dálnice Foto: Pixabay

Dálniční síť v Německu – informace a označení

Dálniční síť v Německu čítá dohromady 12 044 km a v Evropě ji překoná pouze Francie s dálniční sítí o délce 12 956 km. Ve světě pak Německo obsadilo čtvrtou příčku, kromě Francie mají delší dálniční systémy ještě v USA a Číně.

Němci používají pro dálnici dvě označení:

  • Autobahn (se zkratkou A)
  • Bundesautobahn (se zkratkou BAB)

Číselné označení jednotlivých dálnic má několik pravidel:

  • dálnice vedoucí ze severu na jih jsou označené lichými čísly
  • dálnice vedoucí ze západu na východ jsou označené sudými čísly
  • jednociferné dálnice protínají velkou část Německa (jsou nejdelší)
  • dvouciferná označení patří dálnicím v různých regionech
  • tříciferná označení se používají regionálně, tyto dálnice bývají ve srovnání s ostatními velmi krátké

Dálniční známka – Německo 2024

Pro průjezd Německem nepotřebujete žádnou dálniční známku. Stejně jako při cestování po italských dálnicích, ani na německých dálnicích si tedy s koupí dálniční známky nemusíte lámat hlavu.

Poplatky za dálnice – mýto Německo aktuálně, Toll collect

Přestože je Německo protkané hustou sítí dálnic, mýtné zde osobní automobily neplatí. O zavedení mýtného pro osobní automobily se spekulovalo ještě v roce 2019. Návrh ale neprošel, a tak se auta po německých dálnicích stále prohánějí zdarma. Jediné poplatky na řidiče osobních aut čekají na severu země, kde se nachází tunely Herren a Warnow. Jejich průjezd je paušálně zpoplatněn.

Jelikož je třeba stav německých dálnic udržovat, mýtné se zavedlo od roku 2005 pro vozidla nad 7,5 t. Řidiči těchto vozidel mají na výběr hned z několika způsobů platby:

  • pomocí palubní jednotky Toll Collect
  • online na toll-collect.de
  • v terminálu na parkovištích
  • v mobilní aplikaci Toll Collect

Mobilní aplikace Toll Collect je dostupná na Google Play i v App Store. Mýtné se platí vždy předem.

Maximální povolená rychlost na dálnicích v Německu

Milovníky rychlé jízdy potěší zpráva o tom, že Německo stále nepřišlo s rychlostním limitem na svých dálnicích. Na většině dálnic zde platí pouze doporučená maximální rychlost, za příliš rychlou jízdu vás však nikdo pokutovat nebude.

Doporučená maximální rychlost je 130 km/h. Zklamáním pak může být, že i v Německu jsou dálnice s maximální povolenou rychlostí. Je jich asi třetina a jsou to zpravidla ty kratší. Další důležitá informace pro řidiče je o přestupcích. Při spáchání přestupku v rychlosti vyšší než 130 km/h jsou postihy vždy přísnější.

Zavedení maximální povolené rychlosti je v Německu ožehavým tématem, o kterém se diskutuje ve všech médiích i ve vládě. Na jedné straně stojí ochránci přírody a také specialisté v oblasti bezpečnosti, na straně druhé pak lidé, kteří již desítky let hlásají motto: “Freie Fahrt für freie Bürger”. To v překladu do češtiny znamená: “svobodná jízda pro svobodné občany”.

Přečtěte si také, kam v Německu na nákupy.

Povolená rychlost v Německu pro kamiony na dálnicích a silnicích

Maximální povolená rychlost sice pro automobily na většině dálnic v SRN není stanovena, pro ostatní vozidla ale platí striktní pravidla. V následující tabulce najdete rychlostní limity podle typu vozidla na dálnicích i silnicích.

Dálnice v Německu
Typ vozidla Max. povolená rychlost
Osobní auta do 3,5 t Doporučená max. rychlost 130 km/h
Vozidla nad 3,5 t 80 km/h
Motocykly s postranním vozíkem 60 km/h
Dálkové autokary s označením "Tempo 100" 100 km/h
Mopedy úplný zákaz na dálnicích
Silnice v Německu
Typ vozidla Max. povolená rychlost
Auta bez přívěsu do 3,5 t 100 km/h
Auta s přívěsem do 3,5 t 80 km/h
Nákladní vozy do 3,5 t s přívěsem 80 km/h
Vozidla od 3,5 t do 7,5 t bez přívěsu 80 km/h
Autobusy 80 km/h
Vozidla nad 3,5 t s přívěsem 60 km/h
Motocykly s postranním vozíkem 60 km/h
Se sněhovými řetězy 50 km/h

Německé dálnice – neomezená rychlost a příprava před cestou, mapa

Cestujete-li i po menších dálnicích, raději si dopředu zkontrolujte na mapě, zda právě na nich neplatí maximální povolená rychlost. Její překročení by vás mohlo vyjít draze. Pokuty v Německu jsou o poznání dražší než v Čechách. Označení maximální povolené rychlosti si samozřejmě všimne každý pozorný řidič i podle značení u cesty, ale vždy je lepší být dobře připraven dopředu.

Mapa husté sítě německých dálnic
Zdroj: Wikipedia, Autor: DieBuche (cc by 2.5)

Zákaz jízdy kamionů v Německu

U našich sousedů platí zákaz jízd kamionů v neděli a o státních svátcích od půlnoci do 22:00. V Německu se slaví mnoho státních svátků. Před cestou s kamionem si raději zkontrolujte situaci, abyste si nemuseli udělat nucenou přestávku na celý den. Během letních prázdnin v Německu platí omezení pro kamiony také v sobotu od 7 do 20 hodin, ale pouze na některých označených úsecích.

Německo a předpisy – tolerance k alkoholu a další

Než se vydáte autem do Německa, mrkněte i na další dopravní předpisy, především odychylky od zákonů České republiky. Jednou z nich je například tolerance k alkoholu. Narozdíl od ČR, kde panuje nulová tolerance, je v Německu a několika dalších evropských státech přípustné až 0,5 promile. Kromě Německa platí stejné zákony také např. v Chorvatsku.

Výjimku ale tvoří profesionální řidiči a začátečníci, kteří jsou mladší 21 let a mají praxi kratší než 2 roky. Ti si nemohou dovolit nic jiného než nulovou hladinu alkoholu.

Populární je také používání palubních kamer, které jsou i v Německu povolené. Pouze se nesmí natočený záznam šířit veřejně.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Nevíte někdo prosím, jak je to s nedělním provozem obytného auta nad 3,5t (ale méně než 7,5t). Nikde jsem nedohledal zda mají jízdu povolenou v rámci výjimky nebo ne.
Dekuju Josef

Ahoj Karle s vozíkem za osobním autem v žádném případě na dálnici nesmíš! Musíš ho odpojit a tlačit.

Lze s vozikem za oa na dalnici a kokik mohu jet?

Před Passovem v Hutthurmu omezená rychlost 80km naměřeno mi bylo 83 km což je v pořádku ale v hlášení mibylo zděleno že jsem překročil rychlost o 23 km pokuta 160 Er.Jel jsem nákladním vozem MAN 7,5t Kolik jsem tedy mněl ject jakou rycchlostí.
Díky za odpovědět. meil ben1400@seznam.cz

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kde koupit maďarskou dálniční známku – cena a poplatky

Kde koupit maďarskou dálniční známku – cena a poplatky

🧨Plánujete cestu do ⭐Maďarska⭐ nebo hodláte využít tamní dálnice třeba pro přesun na dovolenou k moři? Budou se vám hodit aktuální...

Jak koupit slovenskou dálniční známku online + placené úseky

Jak koupit slovenskou dálniční známku online + placené úseky

Chystáte se na Slovensko a budete potřebovat dálniční známku? Zajímají vás placené úseky na Slovensku? ☝ Zjistili jsme pro vás všechny...

Koncesionářské poplatky - jak se přihlásit a kdy je platit

Koncesionářské poplatky - jak se přihlásit a odhlásit

Koncesionářské poplatky jsou povinné pro každého, kdo vlastní televizi či rádio. Jak se k nim přihlásit a kdy je platit se dozvíte v tomto...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY