Časy spínání HDO a kde najít kód pro nízký tarif

Proč platit za elektřinu zbytečně víc, než je potřeba? Díky "hromadnému dálkovému ovládání" (HDO) můžete ušetřit za energii tím, že umožníte distributorovi regulovat množství odebírané elektřiny. Využívá k tomu přepínání mezi vysokým a nízkým tarifem (nočním proudem). Pojďme se podívat, jak to celé funguje, kde najít kód HDO a jak zjistit, kdy čerpáte z nízkého tarifu.

Jak funguje HDO - Kde najít kód HDO - Časy spínání

Elektřina Foto: Pixabay

Co je to HDO a jak funguje (zapojení v rozvaděči, přijímač a stykač)

HDO nebo-li hromadné dálkové ovládání je systém, který umožňuje distributorům na dálku regulovat odběr elektrické energie. Tedy přepínat mezi vysokým a nízkým tarifem (nočním proudem) u spotřebičů s větší spotřebou energie, jako jsou bojlery, tepelná čerpadla, elektrokotle apod.

HDO funguje na základě vysílání kódu ke spotřebičům v domácnostech. Konkrétně tento vysílaný kód směřuje do přijímače HDO, který je instalovaný v rozvodné skříni nebo na desce s elektroměrem.

Z přijímače HDO je pak signál směrován do elektroměru a ke stykači, který následně blokuje spínání spotřebiče. Zároveň tím dojde k přepnutí elektroměru tak, aby počítal spotřebovanou elektřinu do měřidla nízkého tarifu. Ve chvíli, kdy je elektroměr přepnutý na nízký tarif, je takto účtována veškerá spotřebovaná energie, tedy nejen u zařízení napojeného na přijímač HDO.

Přepínání mezi nízkými a vysokými tarify a jejich trvání stanovuje konkrétní distributor v závislosti na zatížení sítě. (V případě náhlého výpadku elektřiny navštivte tento článek.)

Další možnosti spínání nočního proudu – přepínací hodiny a další

Existují i další možnosti, jak může distributor měnit dobu spínání mezi nízkým a vysokým tarifem.

  • Pomocí digitálních přepínacích hodin. Tento přístroj bývá také nainstalován ve vašem rozvaděči společně s elektroměrem. Pro zobrazení časů je nutné znát povel začínající písmeny PH, který bývá vylepen na přední straně přepínacích hodin.
  • U průběhových nebo chytrých elektroměrů je přijímač již součástí elektroměru. V rozvaděči tedy naleznete pouze elektroměr, přičemž povel pro zjištění časů nízkého tarifu najdete na displeji elektroměru. (Více o elektroměrech si můžete přečíst zde.)

Kde najít kód HDO a jak vypadá

Kód najdete na svém přijímači HDO, který se pravděpodobně nachází vedle vašeho elektroměru. Většinou se skládá z kombinace čísel a písmen A, B či P. Často půjde o šestimístný údaj, ale můžou to také být pouze tři číslice.

Pokud jste z jižních Čech, budete to mít jednoduché a váš kód HDO budou tvořit pouze tři číslice. Na jižní Moravě je to zase kombinace čísel a písmen A B a DP, např. „A1B1DP1“.

Kdy je noční proud – časy nízkého tarifu

Hromadné dálkové ovládání automaticky přepíná váš tarif na levnější podle stanovených časů spínání. Časy zapnutí nočního proudu se kvůli vyrovnávání zatížení odběrné sítě mohou také nepravidelně měnit.

Různé časy spínání se pak liší podle distribučních území a podle množství využívané elektřiny v domácnosti. Právě distributoři mají spínání mezi nízkým a vysokým tarifem pod palcem, nikoli dodavatelé. (Zda přemýšlíte o změně dodavatele, poradí vám tento článek).

V České republice jsou to tři distributoři:

  • PRE - působí v Praze a Roztokách u Prahy.
  • ČEZ - působí celorepublikově.
  • EON - působí hlavně na jihu republiky.

Pokud si nejste jisti, který distributor působí právě ve vaší oblasti, můžete se informovat na stránkách Energetického regulačního úřadu.

Jak poznám že mám noční proud - ČEZ, EON, PRE

Jakmile identifikujete vašeho distributora, můžete se o časech spínání nízkého tarifu informovat na jeho stránkách. Většinou stačí jen zadat kód HDO a dostanete všechny potřebné informace.

Poplatky u jednotlivých distributorů jsou lehce odlišné. Zda neplatíte za elektřinu více, než je potřeba, si můžete ověřit v tomto srovnání.

Jak si zařídit HDO – jaké jsou podmínky

Nejprve je potřeba mít dvoutarifní distribuční sazbu (pokud tak chcete učinit v rámci společnosti ČEZ, poradíme vám zde). Nárok na HDO pak máte v případě, že vlastníte alespoň jedno z těchto zařízení:

  • bojler
  • elektrické topení (například elektrokotel, podlahová vytápění, přímotop, …)
  • tepelné čerpadlo k vytápění domácnosti
  • elektromobil
  • akumulační nebo hybridní vytápění

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Jak se dostanu k informaci o časech spínání HDO ve Svaté?

ČEZ ojebuje a okrádá lidi...POZOR na nizký tarif!!!!! mění spínání jak se jim zachce a to co píšou na webu kde si máte možnost zjistit časy ve vaši lokalitě nejsou pravda..zmrdi jedni.

Siam

Siam

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Máte výpadek elektřiny? Podívejte se, kde jsou aktuálně odstávky

Máte výpadek elektřiny? Podívejte se, kde jsou aktuálně odstávky

Co všechno může být příčinou výpadku elektřiny? ⚡ Kde získat spolehlivé informace o délce výpadku či odstávky? ⚡ Jak se na takovou situaci...

K čemu je energetický štítek budov a jak jej získat

K čemu je energetický štítek budov a jak jej získat

Nevíte, jak získat energetický štítek domu nebo energetický štítek na byt? Ptáte se, k čemu je vlastně energetický štítek nemovitosti...

Jaká je aktuální inflace v ČR - jak se počítá a vyvíjí

Jaká je aktuální inflace v ČR - jak se počítá a vyvíjí

Máte peníze pod polštářem? Inflace je potichu krade. A bohužel i ze spořících účtů. Zkuste jednoduchou kalkulačku inflace a mějte lepší...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY