Za jak dlouho přijde pokuta za dopravní přestupek

Za jak dlouho lze ve schránce očekávat pokutu za spáchaný dopravní přestupek? A s jak vysokou sankcí za daný přohřešek počítat? V článku se také dozvíte, jak postupovat a proč pokuty raději neignorovat.

Překročení rychosti - Jízda na červenou
Nepovolené parkování - Absence dálniční známky
Pokuta z Rakouska - Německa - Slovenka

Za jak dlouho přijde pokuta za dopravní přestupek Foto: Shutterstock

Za jak dlouho přijde pokuta za rychlost (z radaru)

Pokuta za překročení rychlosti zaznamenané radarem k vám obvykle dorazí v řádu týdnů až měsíců. Nejdelší doba, za jakou vám může pokuta přijít, jsou tři roky. Po uplynutí této doby se pokuta pokuta považuje za promlčenou.

Za překročení povolené rychlosti se můžete v České republice dočkat pokuty ve výši od 1000 korun do 10 tisíc korun. K finančnímu trestu se může přidat i zákaz řízení na 6 až 12 měsíců.

Za jak dlouho přijde pokuta za jízdu na červenou

Projedete-li křižovatku na červenou, během čehož vás zachytí kamera, v řádech týdnů až měsíců můžete očekávat doručení výzvy. Tu vám zašle buď Policie ČR nebo obecní úřad.

  • Výzva od Policie ČR po vás bude požadovat sdělení totožnosti řidiče. Zde máte dvě možnosti - buď se přiznáte (nebo udáte řidiče) a následovat bude udělení pokuty a bodů. Nebo můžete odmítnout vypovídat a bez dalšího rozvádění tak celý problém jednoduše ukončit. Ze zákona na to máte plné právo.
  • Častěji se dočkáte výzvy od obecního úřadu, který se s hledáním hříšníka nebude namáhat, a rovnou vám jakožto provozovateli vozidla zašle výzvu k úhradě pokuty.

Pokud jste během jízdy na červenou přistiženi policií, pokuta na místě činí 2 500 korun a 5 trestných bodů. Při opakované jízdě na červenou během následujících 12 měsíců hrozí odebrání řidičského průkazu až na půl roku a rovněž vyšší bloková pokuta, a to až do výše 7 500 korun. Proto bude v takovém případě lepší řešit situaci ve správním řízení se svým advokátem.

Za jak dlouho přijde pokuta za parkování

Dostat pokutu za parkování není vůbec nic složitého, obzvlášť ve větších městech, kde snadno přehlédnete nějakou značku nebo pokud si nedáte pozor na vyhrazená parkovací místa. Policii váš prohřešek pravděpodobně neunikne, např. pražskými ulicemi projíždí za tímto účelem auto obložené kamerami (Eltodo). Pokuta k vám dorazí pravděpodobně za několik týdnů, případně měsíců.

Pokud stanovenou částku nezaplatíte, výzva k úhradě postoupí do správního řízení, během kterého se částka navyšuje. Rovněž hradíte správní poplatek ve výši 1 000 korun. Pokud se tedy necítíte ukřivděni a neplánujete se proti pokutě bránit, nejlepší a nejrychlejší cesta je pokutu zaplatit rovnou.

Za parkování bez zakoupení parkovacího lístku můžete očekávat pokutu ve výši 500 korun. Částka ale může výrazně narůst, a to především v následujících častých případech:

  • Parkování v zákazu stání a zastavení
  • Podélné parkování v protisměru
  • Parkování na chodníku
  • Parkování na zastávce MHD
  • Parkování na(u) přechodu pro chodce

Pokud se chcete jednoduše vyhnout problémům s parkováním, doporučujeme chytré mobilní aplikace, které vám mimo jiné umožní platit parkovné přímo z telefonu.

Kdy přijde pokuta za dálniční známku

Pokud jste absolvovali cestu po dálnici bez známky, pokuta vás pravděpodobně nemine. Absenci elektronické známky totiž snadno zaznamenají kamery, které porovnávají SPZ s evidencí. Pokutu můžete očekávat v řádu týdnů, přičemž její výše je 5 tisíc korun.

Kvůli elektronickému systému dálničních známek je téměř nemožné vyvrátit, že jste známku zakoupenou neměli. Proto se nevyplatí pokoušet se z placení pokuty vykroutit, navíc ve správním řízení se částka navyšuje až na 20 tisíc korun.

Za jak dlouho přijde pokuta z Rakouska

Pokuta z Rakouska na sebe většinou nenechá dlouho čekat a ve schránce vám přistane do 10 dní od spáchání přestupku. Pokuty z Rakouska bývají oproti našim dost vysoké, přičemž tamní předpisy jsou velice přísné a policisté aktivní, tudíž získat pokutu můžete poměrně snadno.

Sazby pro pokuty v Rakousku
Přestupek Pokuta (v Eurech)
📌Překročení rychlosti 150 až 5000
📌Jízda na červenou 70
📌Nepovolené parkování Obvykle 36, max. 90
📌Alkohol dle míry promile - 220 až 5800

Projíždíte-li Rakouskem pravidelně třeba při cestách do Chorvatska, raději dbejte zvýšené opatrnosti. Rakouské předpisy jsou totiž přísné i vzhledem k opakování přestupků. Pokud se vám podaří stejný prohřešek zopakovat v období čtyř let, dostanete zvýšenou pokutu, a navíc můžete na 3 měsíce přijít o řidičský průkaz.

Pokud se rozhodnete pokutu ignorovat, raději se alespoň na rok Rakousku vyhněte. Vrátíte-li se do země v této lhůtě, pokutu po vás budou vymáhat, a dokonce vás mohou i poslat do vězení.

Za jak dlouho přijde pokuta z Německa

Pokuta za porušení předpisů v Německu vám přijde v řádech týdnů až měsíců. Promlčecí lhůta jsou tři roky, ovšem vzhledem k tomu, že Německo s Českou republikou v tomto ohledu úzce spolupracuje, nedoporučujeme pokutu ignorovat. Mohli byste se totiž dočkat soudního řízení v ČR.

Pokud jste v Německu překročili povolenou rychlost, výše pokuty se odvíjí od rozdílu vaší rychlostí a maximální povolené rychlosti. Také záleží, zda jste rychlost překročili v obci, kde jsou pokuty vyšší. Pokuta se tak může pohybovat v rozmezí 20 až 800 Eur včetně odebrání řidičského průkazu na 3 měsíce.

Jízda na červenou vás v Německu může stát až 90 Eur. Za špatné parkování zaplatíte pokutu ve výši 55 až 110 Eur. O předpisech na německých dálnicích si můžete přečíst v tomto článku.

Za jak dlouho přijde pokuta ze Slovenska

Pokuty na Slovensku se málokdy řeší na místě a při spáchání přestupku tamní policie častěji využívá oznámení poštou. Pravděpodobně za několik týdnů vám domu přijde dopis s výzvou k uhrazení částky. Pokuty na Slovensku jsou poměrně vysoké:

  • Za překročení rychlosti dostanete pokutu ve výši 20 až 800 Eur.
  • Pokud vás při projíždění na červenou zachytí kamera, pokuta může činit až 150 Eur.
  • Špatné parkování vás může vyjít až na 60 Euro.

Co se týče slovenských dálnic, platí stejný systém elektronických známek jako v ČR. Více informací zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jaké jsou ceny pohonných hmot při cestách po Evropě? Kde se vyplatí natankovat? Podívejte se, jak můžete ušetřit na benzinu a naftě!

Kde koupit maďarskou dálniční známku – cena a poplatky

Kde koupit maďarskou dálniční známku – cena a poplatky

🧨Plánujete cestu do ⭐Maďarska⭐ nebo hodláte využít tamní dálnice třeba pro přesun na dovolenou k moři? Budou se vám hodit aktuální...

Nejlepší cyklotrasy a cyklostezky na Moravě

Nejlepší cyklotrasy a cyklostezky na Moravě

Jaké jsou nejlepší cyklostezky na Moravě? 🚴‍♂ Jsou to cyklostezky v Brně a okolí, nebo snad cyklostezky v Ostravě? Nebo spíše cyklostezky...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY