Aktuální čas v Kataru a časová pásma na Blízkém východě

Chystáte se do Kataru na letošní mistrovství ve fotbale? Anebo máte v sychravém podzimním období namířeno do jiné blízkovýchodní destinace, kde se můžete do sytosti vyhřát? Pak vás jistě zajímá časový posun mezi naší a tamější zeměpisnou polohou.

Proč máme časová pásma? – Časový posun v KataruLetní čas
Časové zóny na Blízkém východě

katar-let Foto: Pixabay

Blízký východ a časová pásma

Oblast Blízkého východu je poměrně rozsáhlá. Prochází jím hned čtyři časová pásma, takže si musíte přeřídit hodinky nejen při přesunu z Česka do těchto končin, ale často i po cestě z jedné blízkovýchodní země do druhé.

V případě, že máte namířeno do Kataru, je to jednoduché. Stadardní je tam UTC+03:00, hodinky nastavené na český čas si tedy posuneme o dvě hodiny napřed. Rozhodnete-li se však zároveň navštívit nedalekou Dubaj, posunete se ještě o jednu hodinu dopředu. Naopak Sýrií nebo Palestinou prochází stejné časové pásmo jako východní Evropou, tedy UTC+02:00. A jako by to nestačilo, v Iránu, který leží na pomezí dvou pásem, se rozhodli pro kompromis, takže posun tam vychází na UTC+3:30. Ovšem záleží i na tom, v jakém období se do těchto krajů vydáváte. Mají zrovna standardní zimní nebo letní čas?

Začínáte v tom mít galimatyáš? Není divu. Pojďme si to projít společně krok za krokem a vysvětlit si, k čemu vlastně slouží různá časová pásma anebo takový letní čas... Uděláme si jednou provždy jasno v tom, jak to mají s časem v Kataru i v ostatních blízkovýchodních zemích.

Proč existují časová pásma?

Časová pásma nejsou ničím přirozeným. Jsou výsledkem toho, že se v 19. století po celém světě ustanovil místní standardní čas, aby se zjednodušila globální spolupráce. Přírodou je dané to, že se země otáčí kolem své osy po dobu 24 hodin, což dalo vzniknout 24 časovým zónám. Zatímco v jeden a ten samý moment si ve střední Evropě dáváme pauzu na oběd, nad Kalifornií zrovna vychází slunce a nad Japonskem zapadá. Na to člověk nemá žádný vliv, ani mít nemůže. Ve své moci má ale rozdělení a určení přesného času tak, aby všechno dávalo smysl a dalo se přesně spočítat. Výchozím bodem je nultý poledník, který prochází Greenwichskou astronomickou observatoří ve Velké Británii. Obvykle se značí zkratkou UTC, tedy "Universal Time Coordinated", což je v překladu "koordinovaný světový čas". Odtud se čas buď odečítá nebo se k němu přičítá. Česká republika má například čas, který se obecně zaznamenává jako CET, tedy "Central European Time", v překladu "středoevropský čas", nebo jako UTC+01:00. To znamená, že jsme o jednu časovou zónu na východ od Greenwiche, a tak si k jeho času přičítáme jednu hodinu.

Časový posun v Kataru

Katar se společně s Tureckem, Saudskou Arábií, Irákem, Jemenem a Bahrajnem řadí mezi země arabského časového pásma, které si ke greenwichskému času přičítají tři hodiny. Značí se jako UTC+03:00. Od středoevropského UTC+01:00 jsou to dvě hodiny napřed, a proto si my Češi seřídíme čas odpovídajícím způsobem.

Tady se můžete podívat na aktuální čas v Kataru a porovnat si ho s časem, ve kterém se právě nacházíte.

Pozor na letní čas!

Letní čas je výdobytkem posledních sta let a pořád se ještě řeší, zda bychom ho používat měli nebo ne. Úmysl je dobrý, používáme ho proto, abychom takzvaně "ušetřili" denní světlo a vyvážili tak letní a zimní období. Za tímto účelem si v té světlejší polovině roku posouváme čas o hodinu napřed, takže si prodlužujeme ranní tmu a oddalujeme stmívání. Problém je ale v tom, že letní čas používá jen zhruba polovina zeměkoule. Využívá ho převážně Evropa a Severní Amerika, ale i Mexiko, Argentina, Irán, Palestina nebo část Austrálie. V Kataru však mají celoročně jen jeden standardní čas, a proto se časový posun od Česka mění. My se v letním období posouváme o hodinu napřed, což znamená, že jsme Kataru o hodinu blíž. Podrobnější informace o letním a zimním čase naleznete ZDE.

Časové zóny na Blízkém východě

Na závěr jsme pro vás připravili přehlednou tabulku všech časových pásem na Blízkém východě. Roztřídili jsme podle nich země, které patří do této oblasti, a zahrnuli mezi ně i Turecko a Egypt, což jsou země, jejichž příslušnost k Blízkému východu je sporná. Turecko se totiž nachází na pomezí Evropy a Egypt leží na Africkém kontinentu. Často se však řadí k blízkovýchodním zemím na základě své geografické, kulturní a náboženské blízkosti. Věnujte pozornost tomu, že hodiny se přičítají ke Greenwichskému času, a také tomu, že některé země využívají letní čas, jiné nikoli.

V případě, že vás zajímaji časová pásma celého světa, podrobně rozepsané je najdete TADY.

⏰ UTC+02:00 »letní čas není Egypt egyptský standardní čas
⏰ UTC+02:00 »letní čas +03:00 Izrael, Palestina, Jordán, Libanon, Sýrie izraelský/palestinský standardní čas
⏰ UTC+03:00 »letní čas není Turecko, Saudská Arábie, Irák, Jemen, Bahrajn, Katar arabský standardní čas
⏰ UTC+03:30 »letní čas +04:30 Irán iránský standardní čas
⏰ UTC+4:00 »letní čas není Spojené arabské emiráty, Omán standardní čas Perského zálivu

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Celá velká Čína má jen jedno časové pásmo!

Aktuální čas v Pekingu a časové zóny v Číně

Chystáte se na dovolenou v daleké Číně? Připravujete se na zimní olympijské hry v Pekingu? Pak potřebujete znát časový posun!

Kdy se mění čas - datum posunu zimního a letního času

Kdy se mění čas - datum posunu zimního a letního času

Kdy a proč se mění čas?⏰ Budeme posouvat čas i v budoucnu?⏰ V čem je posun času výhodný? Čtěte dál a dozvíte se vše o změně času.

Co si sbalit na dovolenou k moři - seznam věcí

Co si sbalit na dovolenou k moři - seznam věcí

Co si s sebou sbalit na dovolenou k moři? Co si vzít do letadla a co přibalit pro děti? Nechte se inspirovat univerzálními seznamy věcí, co...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY