Co je to sick day a jaká jsou pravidla (podmínky a nárok)

Každý zaměstnanec jednou za čas potřebuje nějaký ten den na zotavení, obvykle při lehké nemoci či po úrazu, ale chodit za lékařem pro potvrzení nebo čerpat dovolenou by bylo zbytečné. K tomuto účelu slouží tzv. sick day, který většina zaměstnavatelů poskytuje jako firemní benefit…

Co je sick day - Pravidla - Proplácení

Co je to sick day a jaká jsou pravidla (podmínky a nárok) Foto: Profimedia

Co to je sick day (placené volno)

Mnohé společnosti poskytují svým pracovníkům nejrůznější benefity, jejichž cílem je zpříjemnit jejich pracovní i osobní život. Jedním z benefitů, které většina zaměstnavatelů poskytuje, jsou právě pracovní volna zvaná sick days.

Sick day, v doslovném překladu "nemocný den", slouží k překlenutí lehké zdravotní neschopnosti a obvykle se poskytuje v rozsahu 3–5 dnů v roce. Nejedná se však o krátkodobou pracovní neschopnost, která musí být potvrzena lékařem. Proto také zaměstnavatel nemůže během sick days zaměstnance kontrolovat (pokud konkrétní podmínky neurčí jinak).

Sick day využijí zaměstnanci, kteří se zrovna necítí dobře, potřebují jeden až dva dny na zotavení, ale zároveň k tomu nepotřebují chodit za lékařem a nastupovat na nemocenskou. Zákoník práce pravidla ohledně sick days neurčuje, dokonce je ani nezmiňuje. Právo určit pravidla a podmínky čerpání sick days jakožto firemního benefitu tedy náleží čistě zaměstnavateli.

Pravidla, nárok a podmínky (určuje firma, nikoli zákoník práce)

Stejně jako v případě jiných zaměstnaneckých benefitů určuje pravidla čerpání sick days zaměstnavatel. Podmínky bývají nastaveny různorodě a většinou odpovídají situaci konkrétního zaměstnavatele. Ten především určuje maximální množství sick days během roku, způsob ohlašování, proplácení a výši náhrady mzdy.

Konkrétně by zaměstnavatel měl v případě sick days jasně stanovit minimálně tyto aspekty:

  • Kolik dnů „sick days“ za jak dlouhé období může zaměstnanec čerpat.
  • Jakým způsobem má o sick days žádat a jak je toto volno schvalováno.
  • Za jakým účelem lze sick days čerpat (obvykle slouží k překlenutí lehké nemoci či úrazu, ale může být například čerpán i v případě preventivní návštěvy lékaře apod.)
  • Kolik činí náhrada platu.
  • Jaký je postup při nevyčerpání maximálního počtu sick days (např. převedení do příštího roku).

Sick day – kde najdu pravidla a podmínky

Kde pravidla ohledně využívání sick days hledat? Záleží, jakým způsobem byl tento benefit zaměstnavatelem uveden do praxe. Sick day může být zaměstnavatelem sjednán třemi způsoby.

Nejčastěji bývají pravidla využívání sick days uvedeny v kolektivní smlouvě, která upravuje práva zaměstnanců. V tomto případě nemůže zaměstnavatel měnit nebo jednostranně zrušit tento benefit před koncem platnosti kolektivní smlouvy.

Ideální způsob zavedení sick days je skrze rozhodnutí zaměstnavatele, tzn. vydáním vnitřního předpisu, který pravidla čerpání tohoto benefitu stanovuje. Pro zaměstnavatele je tento způsob vhodnější, protože mu dovoluje podmínky upravovat či sick day zrušit.

V posledním případě může být sick day zaveden individuálně a pravidla jeho využívaná tak budou uvedena v pracovní smlouvě. V tomto případě může mít každý zaměstnanec jiné podmínky, z čehož může plynout problémy (diskriminace), a proto tato možnost není tou nejlepší volbou.

Rozdíl mezi dovolenou a sick day

Sick day si zaměstnanec narozdíl od dovolené neplánuje dopředu, slouží k vyřešení náhlé zdravotní indispozice v řádu maximálně několika dní. Během sick day je rovněž nutné dodržovat podmínky stanovené zaměstnavatelem.

Sick days také nejsou určené pro volnočasové aktivity. Konkrétní podmínky a pravidla čerpání sick days sice každý zaměstnavatel určuje sám podle svého uvážení, ale obvykle by měl zaměstnanec sick day strávit doma zotavováním a venku se spíše neukazovat. Naopak během dovolené si může každý samozřejmě dělat co chce.

Další rozdíl může (a nemusí) spočívat ve výši náhrady mzdy. Stejně jako během dovolené je sick day většinou proplacen v plné výši měsíčního výdělku, ale není to pravidlem – může být proplacen jen z části.

Sick day – proplácení / náhrada mzdy

Výši finanční kompenzace, kterou zaměstnanec během sick days pobírá, určuje zaměstnavatel. Narozdíl od pracovní neschopnosti, kdy zaměstnanec pobírá náhradu mzdy ve výši 60% redukovaného průměrného hodinového výdělku, jsou sick days obvykle propláceny v plné výši (jako by zaměstnanec daný den normálně odpracoval).

V některých případech pobírá zaměstnanec během sick days méně, avšak alespoň 60 procent platu. Jelikož se jedná o zaměstnanecký benefit, který musí splňovat určitou atraktivitu, menší kompenzace by neměly příliš smysl.

Sick day ve zkušební době a ve výpovědní lhůtě

Pokud se během zkušební doby v nové práci necítíte dobře a máte pocit, že je to vhodná situace pro čerpání sick day, teoreticky by to neměl být problém (samozřejmě pokud firma sick days umožňuje).

Vždy však záleží na domluvě se zaměstnavatelem a jak jsou konkrétně nastaveny podmínky (je možné, že daný zaměstnavatel čerpání sick days ve zkušební době neumožňuje). Z hlediska zákona se zkušební doba o neodpracované dny prodlužuje, ať už jde o dočasnou pracovní neschopnost, dovolenou nebo sick day.

To samé platí pro čerpání sick days ve výpovědní lhůtě. Zda je to možné, se dozvíte ve vnitřních předpisech organizace, případně ve vaší pracovní smlouvě, kde jsou veškeré podmínky ohledně tohoto benefitu detailně popsány.

Některé firmy umožňují zaměstnancům ve výpovědní lhůtě také placené volno určené k hledání nového zaměstnání (zákonem definováno jako jiná důležitá osobní překážka v práci).

Sick day – výmluvy a opatření před zneužitím

Z výše uvedeného popisu benefitu sick day zřejmě leckoho napadne, že je to skvělá výmluva v době, kdy je venku zima, sychravo, únava (nikoli nemoc) si žádá nevylézat z postele a myšlenky na práci způsobují až fyzickou bolest. Super způsob, jak si vzít plně proplacený den volna! A proč ne? Nakonec, je to firemní benefit, a když to pomůže k lepší pohodě a produktivitě v práci, v čem je problém?

Ovšem i zde je dobré mít nastavena určitá opatření, aby nedošlo ke zneužívání tohoto benefitu. Samozřejmě vzhledem k povaze sick day je jeho zneužití těžké prokázat a zaměstnanec musí vědět, jaké chování by zneužití vlastně představovalo.

V interním dokumentu či smlouvě proto musí být mj. jasně vymezeno, k jakým účelům lze sick day čerpat, a pokud chce zaměstnavatel provádět kontroly (jako v případě pracovní neschopnosti), musí tak být ve smlouvě ujednáno.

*️⃣Co je sick day?

Jedná se o placené volno, které slouží k překlenutí lehké zdravotní neschopnosti. Obvykle se poskytuje v rozsahu 3–5 dnů v roce. Zjistěte podrobnosti v článku.

*️⃣Je sick day placený?

Ano, sick day bývá proplácen v plné výši měsíčního výdělku. Pravidla však vždy určuje zaměstnavatel. Přečtěte si více tady.

*️⃣Jak se proplácí sick day?

Konkrétní podmínky čerpání sick days včetně proplácení určí zaměstnavatel. Obvykle je sick day proplacen stejně jako každý jiný pracovní den. Bližší informace zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jaká je průměrná mzda v ČR v roce 2023

Jaká je průměrná mzda v ČR v roce 2024

Průměrná hrubá mzda sice pomalu roste, inflace však hodnotu peněz snižuje rychleji. Podívejte se, kolik činí nominální i reálná mzda a jaký...

Muž s bedýnkou potravin

Potravinová sbírka: Kde proběhne, kdy a jak pomoci?

V sobotu 13. dubna 2024 proběhne po celé České republice další potravinová sbírka pro všechny potřebné. Přečtěte si, kde a jak je můžete...

Srovnání úroků na termínovaných vkladech 2022

Srovnání úroků na termínovaných vkladech 2024

Termínované vklady představují bezpečný způsob, jak nechat zhodnocovat své peníze. Podívejte se na srovnání nejvyšších úroků ✌

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY