Vlivem inflace rostou ceny zboží i služeb, jízdné v Praze však nezdraží!

Jízdné v Praze bude i v roce 2023 stát stejně. Cena předplatních kuponů Pražské integrované dopravy (PID) v rámci metropole zůstane i příští rok na stejné cenové úrovni – a to navzdory inflaci a energetické krizi.

Vlivem inflace rostou ceny zboží i služeb, jízdné v Praze však nezdraží!
Foto: Profimedia

Krize životních nákladů a rostoucí snaha ušetřit

Třebaže míra inflace neustále stoupá a zdražuje se v podstatě vše od potravin přes cestování po bydlení, hlavní město se rozhodlo ceny předplatních kuponů na území metropole ponechat bez navýšení. To uvítají obyvatelé Prahy, kteří se snaží ušetřit, kde to jen lze. Na oblibě proto více než jindy stoupají slevové stránky s online kupony, jako je promocodius.com, na kterých je možné najít slevové kupony na nákup zboží i služeb, a to včetně dopravy nebo ubytování. To se podle expertů z PromoCodius projevilo zejména v létě, kdy uživatelé stránek využívali hlavně slevové kupony s promo kódy na ubytování, jako je promo kod Booking a další.

Kromě služeb lze však ušetřit i na spotřebním zboží, v zimě pak převážně na teplém oblečení a obuvi – na slevových stránkách se tak v zimní sezóně mezi nejoblíbenějšími slevami objevuje například sleva Eobuv na zimní boty apod.

Jízdní kupony po Praze se nezdraží, cestující ve vnějších pásmech si však připlatí

Pražanům se ulevilo – jak slibovali lídři pražských stran, příští rok zůstanou ceny jízdného v metropoli na letošních hodnotách. Zdražování veřejné dopravy vlivem inflace a energetické krize se však dotkne cestujících ve vnějších pásmech na území Středočeského kraje. Tato změna cen začne platit začátkem dubna 2023.

Jak uvedl náměstek hejtmanky a radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký, zdražení cen jízdného ve vnějších pásmech bude zejména o inflaci – v některých případech však až o pětinu stávající ceny. V reálných číslech bude zdražení nejčastěji kupovaných jízdenek následující:

  • Nejkratší 15minutová časová jízdenka se ze 14 Kč zdraží na 30 Kč
  • Půlhodinová jízdenka bude nově za 30 Kč

Raději tramvají nebo metrem, auto raději nechat doma!

Pražští radní se nižší cenou jízdného veřejné městské dopravy snaží občany metropole přimět k upřednostňování MHD před osobní dopravou autem. Také slibují zjednodušení systému, zvýšení komfortu cestujících a celkové zkvalitnění dopravních služeb.

Vzhledem k tomu, že se energetická krize tvrdě dotkla cen benzínu a nafty, mnoho Pražanů se opravdu stále častěji přiklání k využití veřejné městské dopravy. Zafixování cen předplatných jízdních kuponů, kdy roční kupon dospělého člověka vyjde na 3 650 Kč (tedy pouhých 10 Kč na den) tento trend upřednostňování MHD ještě umocňuje.

Praha veřejnou dopravu dotuje – a to až z 80 %!

Hlavní město Praha i Středočeský kraj jako objednavatelé hromadné dopravy tuto službu z velké části dotují z rozpočtu. V hlavním městě dokonce až z 80 %. Peníze z jízdného, které Pražané utratí za dopravu, pokryjí jen cca 23 % z celkových nákladů na provoz MHD. Středočeský kraj, který od roku 2023 zdražuje o 20 až 30 %, se tímto navýšením snaží dorovnat poměr mezi jízdným a náklady dopravního systému.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY