Sázky na prezidenta 2023: Kandidáti a jejich kurzy

Bude se na české prezidentské volby sázet stejně jako před dvěma lety na ty americké? A jaké jsou šance jednotlivých kandidátů na prezidenta podle kurzů sázkových kanceláří?

Sázky na prezidenta 2023: Kandidáti a jejich kurzy
Foto: Profimedia

Budou sázky na nového českého prezidenta rekordní?

Už v lednu nás čeká třetí přímá volba prezidenta v České republice. Každé volby přitahují také sázkaře a pro ty přímé to platí dvakrát tolik. Potvrdily to i poslední prezidentské volby v USA. Ve Spojených státech sice formálně nejde o přímou volbu, v praxi ale o prezidentovi rozhodují hlasy voličů, takže pro sázkaře jde o stejně atraktivní záležitost. A právě na americké volby prosázeli jen Češi téměř 290 milionů korun.

Jaké jsou šance kandidátů na prezidenta

Desítky či malé stovky milionů budou určitě ve hře i v českých prezidentských volbách. Sázková kancelář Tipsport průběžně informuje o celkové částce, která je na každého z kandidátů vsazena, takže v tomhle ohledu máme i malou nápovědu. Čtyři týdny před prvním kolem přijal jen Tipsport přes 40 milionů korun. Nejvíc peněz přitom tuzemští sázkaři vsadili na Andreje Babiše (přes 16 milionů korun), na Petra Pavla prosázeli necelých 10 milionů a na Danuši Nerudovou přes 5 milionů korun.

Prezidentské volby 2023 a kurzy sázkových kanceláří

Prosázené částky ale nemusí být příliš dobrým ukazatelem toho, kdo má jaké šance na vítězství. Andrej Babiš byl dlouhou dobu považován za favorita prezidentských voleb, proto na něj lidé historicky vsadili nejvíce peněz. Podle posledních průzkumů ale aktuálně mají mezi voliči větší podporu Petr Pavel a Danuše Nerudová. A tomu odpovídají i sázkové kurzy, které říkají o současných šancích kandidátů mnohem více.

Na Babiše byly dlouhé měsíce kurzy nejnižší, přestože s oznámením kandidatury čekal až na poslední chvíli. Když ale v únoru vypukla válka na Ukrajině, ocitl se v čele pelotonu poprvé bývalý voják Pavel. A po několika příznivých průzkumech se na konci podzimu v očích bookmakerů stala favoritkou Danuše Nerudová.

Aktuální kurzy na příštího prezidenta podle sázkové kanceláře Tipsport

Kurzy ostatních kandidátů se pohybují od 200 výše, takže jejich šance na zvolení se blíží nule.

Jak z kurzu spočítat šanci v prezidentských volbách?

Ze sázkového kurzu se dá snadno spočítat šance prezidentského kandidáta na vítězství. Nebo alespoň šance, jak ji vidí bookmakeři a sázkaři. Ani jedna strana nechce prodělat, takže kurzy nebudou daleko od reálných šancí.

Procentuální šanci získáme, pokud vezmeme číslo 100 a vydělíme ho daným kurzem. A protože sázkové kanceláře počítají i s určitou marží, je třeba výsledné číslo ještě o něco snížit. V případě Tipsportu to bude přibližně o osm procent. Pokud je tedy na Andreje Babiše kurz 4, postupujeme tak, že vydělíme 100/4, vyjde nám 25, odečteme osm procent a máme výsledek: 23% šance na celkové vítězství ve volbách.

Jaké jsou šance kandidátů na prezidenta

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Seznam kandidátů na prezidenta České republiky 2023

Seznam kandidátů na prezidenta České republiky 2023

Prezidentské volby nás čekají 13. a 14. ledna 2023. ☝ Kdo je mezi kandidáty a jaké jsou dle průzkumů jejich šance?

Volební průzkumy a modely – preference politických stran

Volební průzkumy a modely – preference politických stran

Sledujte aktualizované volební průzkumy a modely. Jaké jsou preference jednotlivých politických stran? Vše na jednom místě!

caputova

Ženy u kormidla za hranicemi českého rybníčku

V nadcházejících prezidentských volbách se o Hrad ucházejí dvě ženské kandidátky. V zahraničí však ženy u moci nejsou žádnou novinkou...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY