4 věci, které byste měli zvážit, než si pořídíte mazlíčka

Pořízení psa, kočky nebo třeba andulky bývá jen málokdy promyšlené, racionální rozhodnutí. Než tedy podlehnete škemrání dětí nebo vlastnímu zápalu vášně, nejdřív zvažte tyto 4 základní otázky:

4 věci, které byste měli zvážit, než si pořídíte mazlíčka Foto: Freepik

1. Uděláte si na něj čas?

Zvíře, na které nebudete mít čas, se totiž bude trápit. Počítejte si tím, že i poté, co vaše počáteční nadšení vyprchá, váš mazlíček bude vyžadovat stálou, pravidelnou péči. Každý den. Dokonce i nenáročné rybičky, andulky nebo křečci potřebují mnohem víc než jen jednou za den nasypat krmení.

Smyslem života domácích zvířat by totiž mělo být dělat vám radost a vy byste si společné zážitky, mazlení, výcvik nebo hraní měli užívat. Zamyslete se proto, jestli vás tyto činnosti budou opravdu bavit a naplňovat i dlouhodobě. Hranice mezi pouhou nedbalostí a vážným týráním zvířat je bohužel velmi tenká.

2. Kde bude bydlet?

Počítejte s tím, že spolu se zvířátkem si domů nastěhujete i nějaký ten nepořádek, hluk a zápach. Hadr, vysavač a savo budete mít neustále po ruce. I ta nejčistotnější kočka tu a tam pustí chlup, u vzorně tichých rybiček počítejte se zurčením vody a vrčením vzduchovacího motorku. A zápach špinavé, neuklizené podestýlky od králíka, se dá slovy jen těžko popsat.

Co se týče umístění pelechu, u psů, koček můžete klidně na začátku experimentovat. Záleží i na nich, kde se budou cítit dobře. U klecí, terárií a akvárií si v bytě najděte místo předem. Vybírejte přitom tak, abyste se zvířetem byli v kontaktu, ale abyste měli dostatečný odstup, kdybyste chtěli sami odpočívat.

3. Kdo bude za zvíře zodpovědný?

Je to krása, když si dítě zvířátko zamiluje a tráví s ním skoro všechen volný čas. Zároveň ale dost nejistá sázka. Když to nevyjde, spadne zodpovědnost na vás jako rodiče. I proto, že například pes vás instinktivně bude brát za vůdce své smečky. Jako hlavnímu pečovateli vám v takovém případě přibude spousta starostí, o které jste třeba nestáli a kterých se nejde zbavit lusknutím prstu.

Domácí zvíře s vámi taky například jen těžko odletí na 14denní dovolenou. Na tuto dobu musíte najít hodného souseda nebo příbuzného, případně zajistit hlídání ve zvířecím hotelu. To jsou nejen starosti, ale často i nezanedbatelné nákladové položky navíc.

4. Kolik to bude stát?

Víte, kolik stojí pes? Pořizovací cena těch nejlevnějších plemen začíná na 5 000 Kč, u koček nebo velkých papoušků je to podobné. Naopak za hlodavce nebo malé papoušky jako andulky a korely dáte jen stokoruny a dají se sehnat i jen za odvoz. Ale bohužel, cenou za samotné zvíře to všechno jen začíná.

Žrádlo pro větší zvíře vyjde na několik tisíc ročně. Podobná částka ročně padne jak za pamlsky a hračky, tak za nezbytné věci jako misky, přepravky, deky a pelíšky. A ještě jedna zásadní položka – veterinární péče. I když bude vaše zvíře zdravé jako rybička, preventivní zákroky jako očkování nebo odčervení nebo stříhání drápků také něco stojí.

TIP: Nebankovní půjčka sice může s nedostatkem peněz pomoct. V případě mazlíčků ale nedává moc smysl. Půjčky jsou závazek a hodí se především na nezbytné věci, které potřebujete do domácnosti nebo třeba k práci.

Dobrá rada na závěr: nenechte se unést

Domácí zvíře není televize, která se dá jen tak vypnout nebo odnést do sklepa. Má to smysl, pokud zvíře budete brát jako opravdového člena rodiny, své hobby a radost.  Pokud o tom nejste přesvědčení a okolí na vás naléhá, nedejte se zviklat. Nakonec to nejspíš stejně budete vy, kdo ponese následky.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY