Kdy a proč slavíme Valentýna? A jaký dárek vybrat?

Chtěli byste se svým milým nebo svou milou oslavit Den svatého Valentýna se vším všudy? V tomto článku se podíváme na všechno, co byste měli vědět o tomto svátku zamilovaných – kdy, proč a jak se slaví a jaký dárek z něj udělá zážitek, na který ani jeden z vás nezapomene?

význam svátku sv. Valentýna
valentýnská večeře
dárkypřání a básničky
Valentýn s rodinou, dětmi a přáteli

Den svatého Valentýna Foto: Pixabay

Proč slavíme svátek svatého Valentýna? – význam, tradice, historie

Den svatého Valentýna připadá na 14. února. Kořeny jeho tradice lze dohledat ve starověkém Římě a pohanském svátku Lupercalia. V tento den se vhazovaly lístky se jmény neprovdaných dívek do takzvané urny lásky, z níž si mladí muži losovali svou vyvolenou, která pak v následujícím roce měla stanout po jejich boku.

Postava svatého Valentýna pochází z křesťanské legendy, s níž se tento pohanský svátek propojil. Šlo o kněze tajně oddávajícího vojáky i přes zákaz tehdejšího vládce Claudia II., který brojil proti sňatkům svých vojáků, protože se bál, že by se jim po svatbě nechtělo zpátky do boje a dávali by přednost novomanželskému životu. Za tento přestupek ve jménu lásky byl kněz Valentýn údajně 14. února popraven, a proto jeho odkaz oslavujeme právě v tento den.

Den svatého Valentýna jako svátek lásky a všech zamilovaných se postupně rozšířil po světě, a tak jde o tradici, která stejně jako láska nemá hranice, a může ji slavit kdokoliv a kdekoliv. Různé kouty světa a jazyky mají pro lásku různé definice. Zatímco někde je tento pojem velmi obecný a používá se pro široké spektrum vztahů a úrovní citů, jinde znamená pouze lásku romantickou mezi dvěma partnery.

Existují země, kde se v tento den slaví láska ve smyslu přátelství. Například ve Finsku a v Estonsku se na Valentýna obdarovávají a vyznávají vřelé city vesměs všichni, kamarádi, partneři, kolegové, spolužáci i rodinní příslušníci.

V Česku máme hned dva dny zasvěcené oslavám lásky, tradiční první máj a mezinárodní svátek svatého Valentýna. Někdy se na něj pohlíží jako na vetřelce, který u nás nemá dost opodstatněné kořeny. Nicméně oba dny můžou posloužit jako dobrá příležitost připomenout si důležitost a roli lásky v našich životech a vyjádřit své city těm, které milujeme.

Valentýnská večeře doma nebo v restauraci – kam vyrazit, co uvařit

Co by to bylo za valentýnské oslavy bez romantické večeře. Otázkou však je, zda vyrazit do společnosti a užít si několikachodové meníčko od šéfkuchaře nebo se navečeřet v intimní atmosféře domova, kde se budete moct věnovat jeden druhému bez vyrušení a zraků veřejnosti.

V případě, že se rozhodnete pro večeři v restauraci, TADY najdete výběr pražských, brněnských a ostravských restaurací, které nabízí speciální valentýnské menu.

A pokud radši dáte přednost domácí romantice a vlastním kulinářským dovednostem, v tomto článku najdete spoustu inspirace a doporučení.

Jaký dárek vybrat na Valentýna?

Ke dni svatého Valentýna neodmyslitelně patří dárky, kterými oceňujeme jeden druhého a dáváme si jimi najevo lásku. Mezi ty nejobvyklejší patří květiny, bonboniéry, valentýnská přáníčka, šperky, erotické hračky nebo třeba vlastnoručně upečený dort.

O něco originálnějším dárkem může být štěnátko z útulku, kterých je po Česku spoustu. V tomto případě však není na místě přílišná spontánnost. Bude lepší, když se o tom společně poradíte a shodnete se, že jste na nový přírůstek připraveni.

Více tipů na valentýnský dárek pro něj i pro ni najdete TADY.

Valentýnská přání, sms zprávy, básničky, citáty, "Miluji tě!" v cizích jazycích

Nezbytnou součástí valentýnských oslav jsou přáníčka s láskyplnými vzkazy a vyznáním citů k druhému člověku. Takové přání můžeme sami vytvořit, pořídit jako pohlednici nebo nechat vyrobit na zakázku. Nicméně za zvážení stojí i virtuální forma, případně zamilovaná smska s básničkou nebo citátem o lásce.

U srdce samozřejmě nejvíc zahřeje originální přání, které dáte dohromady sami, ale pro případ, že máte zrovna kreativní blok nebo jste v časové tísni, a tak vás nic nenapadá, jsme pro vás připravili bohatou inspiraci...

Valentýnské citáty o lásce

  • „Láska je větší než příval slov. O lásce se nediskutuje. Láska je.“ – Antoine de Saint-Exupéry
  • „Polibek je krásný vynález přírody, jak zastavit řeč, když už jsou slova zbytečná.“ – Ingrid Bergmanová
  • „Miluji život, protože mi dal tebe. Miluji tebe, protože ty jsi můj život.“ – John Lennon
  • „Život bez lásky je jako pramen, který vysychá v poušti, protože nenašel cestu k moři.“ – Friedrich Von Bodenstedt
  • „Na lásce je nejkrásnější to, že ji nikdo nedokáže vysvětlit, ale přece ji každý tak nádherně chápe.“ – Francis Bacon
  • „Milovat někoho znamená být jediným, kdo hledí na zázrak, jenž je pro ostatní neviditelný.“ – Francois Mauriac
  • „Až když jsme našli lásku, víme, co nám v životě chybělo.“ – John Ruskin
  • „Láska je jedna duše přebývající ve dvou tělech.“ – Aristoteles
  • „Jestli se dožijes sta let, chtěl bych se dožít sta let mínus jeden den, abych nemusel nikdy žít bez tebe.“ – Medvídek Pú

Valentýnské básničky

  • Valentýn je krásný čas, když slyšíš svého srdce hlas. To moje spokojeně bije, protože pro tvoje srdce žije. Krásného Valentýna, lásko moje.
  • Píšu ve svém srdíčku tu nejkrásnější básničku. Je jako žádná jiná, pro tebe na Valentýna. Miluji tě.
  • Miluji tě čím dál víc, mé city jsou bez hranic. Mé srdce jim nestačí, hledají si jinačí, konkrétně to tvoje, co ty na to, lásko moje? Dejme se teď a tady spolu dohromady.
  • Svátek lásky je tu, vykřičme to světu, že se rádi máme a pusu si dáme!
  • To jsou mi ale otázky, jaký by byl svět bez lásky, jaký by byl svět bez tebe, asi jako země bez nebe. Krásného Valentýna přeje ten, co ho tvá láska hřeje.
  • Prosím, svatý Valentýne, naší lásce přej. Ať je něžná, ať je stálá, ať je zkrátka nej. Pěkného Valentýna!
  • Miluji Tě, s Tebou chci být, blízko u sebe chci Tě mít. Aby nám to vydrželo dobu dlouhou, přeji si a už umírám po Tobě touhou.

Vtipné valentýnské SMS zprávy

  • Samou láskou bych tě snědla,a tak ti přeju, abys přežil Valentýna!
  • Nevím, co mám raději. Jestli Tvé polibky nebo Tvá objetí... Tak mě, prosím, polib a obejmi, abych se konečně mohl/a rozhodnout.
  • Brambory jsou lepší s kmínem, dva jsou vždycky víc než jeden. Proto buď mým Valentýnem, píši Ti teď láskou veden.

Valentýnské verše ke květině

  • Jsi ta, na kterou jsem čekal spoustu let. Složil bych Ti tisíce něžných vět. Vyřval bych je na celičký svět, že Ty jsi ten nejkrásnější květ.
  • V obrovské kytici tajemství je skryto: Jako těm růžím sluší Ti to!
  • Posílám květy, blankytné jak nebe. Říkají, lásko, chci už jenom Tebe!
  • Nemohu najít ty správné věty, a právě proto Ti teď dávám květy. Snad dokáží za mě dnes říct, že miluju Tě čím dál víc.

Jak se řekne "Miluji tě!" v cizich jazycích?

anglicky I love you!
německy Ich liebe dich!
italsky Ti amo/Ti voglio bene!
francouzsky Je t'aime!
španělsky Te amo/Te quiero!
rusky Ja ljublju těb'a!
švédsky Jag älskar dig!
chorvatsky, srbsky, bosensky Volim te!
ukrajinsky Ja těbe ljulblju!
polsky Kocham cię!
portugalsky Eu te amo!
finsky Minä rakastan sinua!
estonsky Ma armastan sind!
litevsky Aš tave myliu!
čínsky Wǒ ài nǐ!
vietnamsky Anh Yêu Em!
korejsky Salanghaeyo!
maďarsky Szeretlek!
norsky, dánsky Jeg elsker deg!
holandsky Ik houd van je!

Den svatého Valentýna 2024: s rodinou, dětmi a přáteli

Valentýnské oslavy se nemusí týkat pouze partnerů v běžném vztahu a lásky čistě romantické. Svátek svatého Valentýna lze pojmout i v širším smyslu jako den, kdy oslavujeme lásku a ty, které máme rádi. A to může znamenat i rodinu, děti, přátele, spolužáky nebo spolupracovníky.

Valentýn by rozhodně neměl být dnem, který je vyhrazený pro zadané a nezadaní ho oplakávají sami v koutě. Může ho slavit každý, komu dává smysl připomenout si důležitost lásky.

Pokud jste právě singl, zamyslete se nad výhodami, které to skýtá. Především máte svobodu, která vám umožňuje objevovat nové obzory a růst ve vztahu se sama sebou, a i o tom je přeci láska. Další výhodou je to, že můžete věnovat víc času a prostoru ve svém životě přátelům a rodině.

Taková valentýnská večeře s nejlepší kamarádkou, bowling v rodinném kruhu nebo výlet s partou kamarádů zahřeje u srdce jistě víc než nahodilé rande s nápadníkem nebo nápadnicí z Tinderu na útěku před valentýnskou samotou.

I děti můžou a měly by být součástí svátku svatého Valentýna. I když to asi nebude taková romantika, jako když jste vy dva o samotě, jistě najdete hezký způsob, jak láskyplně strávit den všichni dohromady. Můžete třeba vyrazit na výlet do přírody, vyrobit si dárky, vystříhat srdíčka z papíru nebo společně upéct něco dobrého.

Děti jistě bude zajímat, odkud se vzala tato tradice. Můžete jim odvyprávět příběh kněze Valentýna a popovídat si o tom, co to znamená láska. Dost možná vás překvapí, jaká moudra v sobě nosí vaše ratolest. A až děti dostatečně uondáte a uložíte do hajan, přijde na řadu druhá část večera, kdy se můžete věnovat jeden druhému.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Jelikož jsem sigma, jsem sám. Proč? Jsem chladný a založený.

Jsem gay a identifikuji se jako bisexuální transgender v mužském těle. Miluji svého muže který se identifikuje jako kačka. .................................................. - .................................................. - .................................................. - .................................................. - .................................................. - .................................................. - .................................................. - ..............

Valentýn nemám rád protože jsem sám a nesnáším všechny zamilované páry. Když já nemohu mít partnera, tak potom nikdo.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

indicke-jidlo.jpg

Nejlepší restaurace Praha: Víme, kde se v Praze nejlépe najíst

Hledáte nejlepší restauraci v Praze, ve které byste se dobře najedli s partnerem, přáteli nebo rodinou? Podívejte se na naší TOP 10.

Kdy je mezinárodní den otců?

Kdy je mezinárodní den otců?

Den otců slaví v různých zemích na světě v různých termínech. Podívejte se, kdy se slaví u nás a kdy v zahraničí. Inspirujte se tipy na...

Rozvod manželství – vzory žádostí a postup

Rozvod manželství – vzory žádostí a postup

Rozvodový stres může být menší, když víte, jak podat žádost o rozvod, kolik stojí rozvod nebo kdy je možný rozvod dohodou. Poradíme vám.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY