Kolik stojí svatba?

Chcete si říct své ano a vstoupit do svazku manželského, ale trápí vás otázka rozpočtu? Pojďme se společně podívat na výdaje spojené se svatebním obřadem, ať máte lepší představu a můžete si naplánovat svůj den podle představ, ale i finančních možností.

PlánováníCena a rozpočet
Kostel, příroda, nebo úřad?Nejlepší místa
Pro nevěstuSvatební nezbytnosti

Svatba Foto: Profimedia

Jak naplánovat svatbu? (svatební datum, místo, hostina, program)

Plánování svatby je na jednu stranu vzrušujícím procesem, na druhou stranu však obnáší spoustu starostí spojených s organizací. Pojďme se podívat na patnáct jednotlivých kroků, které je potřeba vzít v potaz, promyslet a zařídit.

1. Stanovení data

Ze všeho nejdřív je třeba si vybrat to správné datum, kdy by se měla vaše svatba konat. Dobře si promyslete, v jakém období roku se chcete vzít a zda do té doby stihnete zařídit vše potřebné. Za zvážení stojí také význam svatebního data v kontextu vašeho vztahu. Co například uzavřít sňatek na den seznámení?

2. Finanční rozpočet

Jedním ze základních pilířů svatebního plánování je finanční rozpočet, kterým disponujete. Zamyslete se nad tím, kolik si můžete dovolit do svatby investovat. To vám pomůže stanovit si priority a určit, co je opravdu důležité. Pohádkové místo, velkolepá hostina nebo svatební šaty jako pro princeznu?

3. Seznam hostů

Sestavte seznam lidí, s nimiž chcete strávit svůj svatební den. Kdo by neměl chybět na svatebním obřadu a kdo na svatební hostině a dalších oslavách? Jak velkou část rodiny chcete pozvat, kolik přátel a jakou roli by měli sehrát v programu dne? Tato rozhodnutí jsou zcela zásadní pro stanovení velikosti a rozsahu celé události.

4. Výběr místa pro svatební obřad a hostinu

Dalším veledůležitým krokem je výběr vhodného místa pro obřad, hostinu a večerní zábavu. V úvahu přichází nejrůznější možnosti od těch tradiční po ty méně obvyklé, podle specifických přání svatebčanů. Venku nebo uvnitř? V kostele nebo v obřadní síni? Na venkovském statku, v hotelu, na zámku nebo v uvolněném stylu na zahradě?

5. Catering a svatební dort

Na řadu přichází otázka pohoštění. Napečete si vlastní svatební koláče nebo dáte přednost cateringové službě či rezervované restauraci? Sníte o tradiční několikachodové hostině nebo byste radši odlehčenou verzi?

A jak by měl vypadat váš svatební dort? Proberte své představy s cukrářem a ujistěte se, že dort bude odpovídat vašemu gustu. Také se nezapomeňte informovat o stravovacích požadavcích svých hostů a případně připravit alternativní menu pro vegetariány či celiaky.

6. Svatební šaty a oblek

Výběr svatebních šatů a obleku je neoddiskutovatelně stěžejním rozhodnutím. Opět přichází v úvahu držet se tradičního scénáře nebo popustit uzdu fantazii. Tento bod se samozřejmě netýká jen ženicha a nevěsty, ale i šatů pro družičky a družby, svědky a další hosty.

Možná byste svatbu rádi pojali tématicky a sladili oblečení protagonistů s davem? Pak tyto informace nezapomeňte zahrnout do pozvánky a dát hostům dostatek času na přípravu.

7. Fotograf (a videograf)

Svatba znamená především oslavu lásky a neopakovatelné okamžiky, jež je třeba řádně zdokumentovat a uchovat, ať už jako památku pro vás, rodinu a přátelé nebo pro zraky těch, kteří se nemohli účastnit. Najděte si profesionálního fotografa a videografa, který zachytí váš den ve vší kráse a jedinečnosti.

8. Květiny a výzdoba

V případě, že máte jasno v tom, kde se bude svatba konat a v jakém stylu, případně s jakou tématikou, je čas pustit se do výzdoby a vyladit atmosféru svatebního dne na maximum. Květinová slavobrána, lampiónky, svícny, girlandy a další prvky... A samozřejmě svatební kytice!

9. Hudba

K té správné svatební atmosféře samozřejmě neodmyslitelně patří hudba. Máte písničku, která má pro vás speciální význam? Zvažte, zda chcete mít živou hudbu nebo DJe.

10. Svatební oznámení a pozvánky

Krokem, který nesmíte opomenout, jsou svatební oznámení a pozvánky. Promyslete, jak by měly vypadat, zda se na nich kreativně vyřádit nebo je pojmout odlehčeně. Možná máte v okolí šikovného ilustrátora, který by se mohl tohoto úkolu zhostit? Také mějte na paměti, že budete potřebovat kontaktní informace svých hostů.

11. Cestovní aranžmá a organizace dopravy

Pokud plánujete svatební cestu nebo ubytování pro hosty z dálky, měli byste konkrétní datum a místo oznámit s dostatečným předstihem, aby bylo možné zarezervovat letenky, hotely a další potřebné aranžmá. Také promyslete a zajistěte dopravu na místo konání svatby v den D.

12. Ubytování hostů

V tomto případě velmi záleží na vybrané lokalitě a její dostupnosti. Je možné, že bude třeba zajistit ubytování pro hosty, kteří se zdrží přes noc.

13. Program svatby krok za krokem

Naplánujte si program svatebního obřadu a následné hostiny krok za krokem včetně časového rozvržení jednotlivých aktivit. Nakonec se ho sice nemusíte přesně držet, ale bude tak pro vás snazší si představit průběh celé události a stanovit její rámec. Možná nebude na škodu ho sdílet s hosty, aby věděli, co je čeká.

14. Administrativní záležitosti

Uzavření manželského svazku s sebou nenese jen slib lásky a věrnosti a důvody k oslavám, ale také spoustu byrokracie. Mějte na paměti dokumenty, které je potřeba zařídit, jako je svatební povolení, svatební licence a další administrativní záležitosti.

15. Plán B

Pro případ, že by nastaly nečekané okolnosti, mějte pro jistotu v záloze plán B. Může vás zastihnout například špatné počasí, dopravní zácpa nebo náhlá nepřítomnost důležitého hosta.

Kolik stojí svatba? (cena, rozpočet)

Na tuto otázku pochopitelně neexistuje jednoznačná odpověď. Náklady na svatbu se výrazně liší v závislosti na mnoha faktorech, jako je místo konání svatebního obřadu, počet hostů, zvolený styl a tématika, rozsah události, vybraný termín, bohatost a náročnost svatební hostiny, dekorace, oblečení a tak dále.

Finanční otázka se také různí podle země, v níž se svatební obřad koná. Rozhodnete-li se například pro USA, vyjde vás svatba jistě o něco dráž než v rámci Evropy. V takovém případě mohou celkové náklady na svatbu v plné parádě přesáhnout i desítky tisíc dolarů, v případě opravdu luxusních svateb mohou dosáhnout až řádu statisíců.

Průměrné náklady na pořádnou svatbu v České republice se pohybují v rozmezí od 300 000 Kč do 1 500 000 Kč a více. Nicméně, je důležité si uvědomit, že toto je jen hrubý odhad a skutečné náklady se mohou lišit.

Jde to i mnohem levněji. Záleží především na vašich představách a prioritách. Hotely a restaurace často nabízí cenové balíčky, které mohou celý proces usnadnit.

Rozhodně je důležité ze všeho nejdřív řádně uvážit vaše finanční možnosti a do plánování se pustit s ohledem na rozpočet a prioritní položky v seznamu. Zvažte, do čeho se vyplatí investovat a na čem můžete naopak ušetřit.

I když byste rádi svůj svatební den strávili podle svých nejtajnějších přání, přeci jen je dobré myslet i na budoucnost a ponechat si nějaké úspory do začátku manželského života. Pamatujte, že krásná svatba se dá naplánovat i s málem. Existuje spousta cenově dostupných variant a nápadů, jak neutratit celé jmění.

Tradiční svatba v kostele, svatba v propojení s přírodou nebo rychlá svatba na úřadě?

Nemáte jasno v tom, zda zvolit tradiční obřad v kostele nebo rychlou svatbu na úřadě? Pojďme si probrat v několika bode, co tyto dvě možnosti obnáší.

Tradiční svatba v kostele:

  • Náboženský rozměr: Pro věřící páry a svatebčany má svatba velkou duchovní hodnotu. Svatební slib si proto skládají ve svatém prostředí v propojení se svou vírou.
  • Symbolika a tradice: Svatba v kostele může být také způsobem, jak ctít kulturní a rodinné tradice a navázat na ně. Taková událost obnáší modlitby, rituály a bohatou symboliku, která má svůj význam a opodstatnění, přidává na obřadnosti a klade důraz na posvátnost manželství.
  • Zapojení rodiny a komunity: Svatební obřad v kostele zahrnuje příbuzné, přátele a okolní komunitu, která se sejde za účelem podpory a oslavy nového manželského svazku. Jejich přítomnost přidává na vážnosti. Čím více hostů, tím více svědků, jejichž oči stvrzují platnost slibu.

Svatba ve spojení s přírodou a pohanskými tradicemi:

  • Duchovní rozměr přírody: Pohanské tradice uznávají přírodu jako posvátnou a spojují se s ní ve svých rituálech. Svatba v takovém pojetí projevuje úctu k přírodnímu světu a oslavuje život v jeho původní podobě.
  • Spojení s tradicemi dávných předků: Pohanská svatba má bohatou symboliku a rituály spojené s ročními obdobími, přírodními živly a archetypálními silami. Obřad ve spojení s přírodou může být takovými rituály jen lehce inspirován. Můžete ho však pojmout i velkolepě a zahrnout do něj například tanec kolem ohně, květinové věnce nebo svěcení novomanželů v říční nebo jezerní vodě.
  • Ekologické smýšlení: Benefitem obřadu ve spojení s přírodou je aspekt udržitelnosti a ekologický přístup. Nevěsta s ženichem se mohou rozhodnout pro materiály šetrné k životnímu prostředí, minimalizaci odpadu nebo zvolit ekologicky orientované dodavatele.

Rychlá svatba na úřadě:

  • Jednoduchost a praktičnost: Rychlá svatba na úřadě je méně formální a vyžaduje méně času a příprav. Pro ty, kteří preferují jednoduchý a praktický přístup k uzavření manželství, může být tato možnost vhodná.
  • Finanční úspory: Svatební obřad na úřadě může být levnější než tradiční svatba v kostele, protože nejsou nutné náklady spojené s náboženským prostorem, dekoracemi a dalšími tradičními prvky.
  • Flexibilita a neformálnost: Rychlá svatba na úřadě může být atraktivní pro ty, kteří preferují neformálnější a intimnější atmosféru. Může poskytnout možnost uzavření manželství bez velkého ceremoniálu a zároveň splnit právní požadavky.

Kdo platí svatbu podle tradice?

Tato otázka závisí na kulturních tradicích, rodinných dohodách a individuálních preferencích. Obecně platí, že financování svatby bývá rozdělena mezi několik stran.

Mezi běžné scénáře patří:

  • Rodiče nevěsty:

V některých kulturách mají rodiče nevěsty tradičně povinnost platit za svatební obřad, přípravy a někdy i za recepci. To zahrnuje náklady na květiny, oblečení nevěsty, jídlo a nápoje na recepci a další související výdaje.

  • Rodiče ženicha:

Stejně tak mohou financovat svatbu rodiče ženicha, i když tento scénář nemá tak hlubokou kulturní tradici. Nicméně poměrně běžně se stává, že ženichova strana disponuje potřebnými prostředky a přijde s nabídkou uhrazení nákladů.

  • Nevěsta a ženich:

V současné době je trendem, že si svatbu hradí samotný pár anebo na ni do jisté míry finančně přispěje. Nevěsta a ženich si mohou převzít zodpovědnost za určité položky na seznamu, jako jsou například svatební šaty, dekorace, snubní prstýnky nebo líbánky.

  • Společné náklady:

Některé páry a jejich rodiny se dohodnou na společném financování svatby. V takovém případě se výdaje rozdělují mezi všechny zainteresované strany podle dohody.

Nejlepší místa na svatbu v přírodě: svatba v lese, na louce, na zahradě, v zahraničí u moře

Svatba v lese

  • Les je velmi oblíbeným místem pro venkovní svatbu. Nabízí klidné prostranství, které působí romantickým dojmem, vytvoří intimní atmosféru a propojí obřad a svatebčany s přírodou. Lesní prostředí nabízí krásné pozadí pro svatební fotografie a videa, a navíc se dá využít i pro přírodně laděnou výzdobu.

Svatba na louce

  • Louka je další skvělou možností pro svatební obřad v přírodě, nabízí především neomezený prostor, který je přirozeně zdobený květinami. Zároveň si ho můžete přizpůsobit podle svých představ, vystavět slavobránu nebo květinový oltář, vysypat cestičku k oltáři okvětními lístky a tak dále. I louka se bude na fotkách krásně vyjímat.

Svatba na zahradě

  • Zahrada je ideálním prostředím, pokud toužíte po intimní rodinné atmosféře, kde budete moct slavit svůj příslib lásky v okruhu nejbližších. Zahradní svatba neklade meze fantazii, dává vám svobodu přizpůsobit prostředí zcela podle svých představ a vkusu. Takové místo konání navíc velmi usnadňuje organizace a logistiku.

Svatba u moře na pláži

  • Svatba na pláži patří k těm nejromantičtějším. Šplouchání vln, bosé nohy v písku a osvěžující mořský vánek, výhled do dálky se zapadajícím sluncem na horizontu a malebné pobřeží s exotickým nádechem... Svatbu na pláži navíc můžete spojit s líbánkami v přímořském letovisku.

Co zařídit na svatbu pro nevěstu? (svatební šaty, kytice, nejhezčí účesy, líčení, manikúra, půjčovna)

Svatební šaty

Ať už toužíte po krajkových šatech romantického střihu, po velkolepých princeznovských nebo po minimalistickém kousku, volba šatů je v kontextu svatby zcela zásadní. Nejenže dokážou podtrhnout nevěstinu krásu a jedinečnost, ale také se pojí se starými svatebními tradicemi a rituály, na které můžete navázat nebo se vůči nim vymezit.

  • cena: Svatební šaty se obvykle pohybují v cenovém rozmezí od tří tisíc do řádů desítek tisíc korun v závislosti mnoha faktorech. Šaty si můžete pořídit ve svatebním salónu, vybrat v půjčovně šatů a obleků nebo nechat navrhnout a zhotovit na míru.

Svatební kytice

Nevěstina kytice je dalším důležitým prvkem. Květiny by měly vyjadřovat osobnost nevěsty a ladit s celkovou atmosférou svatby. Budou to tradiční růže, elegantní lilie nebo svazek lučního kvítí? Tato položka slouží kromě doplňku nevěsty také pro rituál házení kytice, kterou má chytit příští vyvolená.

  • cena: Svatební kytice je o něco komplikovanější než běžný puget, proto je i její cena o něco vyšší. Obvykle se cena pohybuje mezi jedním a třemi tisíci korun. Nicméně i v tomto případě se dá vymyslet levnější varianta. Zejména v případě přírodní svatby se přímo nabízí možnost nasbírat si zdarma luční kvítí a uvázat si z nich kytici vlastnoručně.

Svatební účes

Svatební účes je něco jako koruna pro princeznu. Na výběr máte bezpočet možností od romantických vln, přes vznešeně vyhlížející drdoly, do nichž mohou být zapleteny nejrůznější ozdoby a květiny, až po méně obvyklé moderní účesy a střihy, které vzdorují tradici. Pokud si nevíte rady nebo byste ocenili profesionální přístup, můžete se poradit s odborníkem a nechat si vybrat styl, který nejlépe sedí k vašemu typu obličeje, vybraným šatům a celkové povaze svatby.

  • cena: Zde velmi záleží na složitosti účesu a zvoleném kadeřníkovi. Obecně se cena komplexního svatebního účesu pohybuje mezi dvěma až třemi tisíci, ale samozřejmě to lze vymyslet i mnohem levněji a méně složitě. Pomoct za hubičku může i šikovná maminka nebo kamarádka.

Svatební líčení

V den D byste neměli zapomenout ani na odpovídající líčení. Jemný a přirozený vzhled, princeznovská dokonalost nebo smyslné líčení s výraznými rty a očima? Opět není na škodu konzultace s odborníkem a zvážení všech souvisejících faktorů. Pamatujte však, že tím nejdůležitější je, aby nevěsta pod vrstvou make-upu neztratila sama sebe.

  • cena: Cena svatebního líčení opět velmi závisí na jeho náročnosti. Můžete se dostat až do řádu tisíců korun, zejména pokud se líčení bude konat na místě svatebního obřadu a ne předem v salónu. Nicméně rozhodně to půjde i levněji.

Půjčovny šatů a obleků

Pokud jsou vaše finanční možnosti omezené a neradi byste za svatbu utratili všechno své jmění, neznamená to, že byste měli slevit ze svých nároků a přání. Můžete využít půjčovny šatů, šperků a dalších svatebních doplňků. Nalíčit a učesat vás může šikovná maminka nebo kamarádka.

Další svatební nezbytnosti: výzdoba, catering, kapela x dj, fotograf / kameraman, koordinátor (cena)

Svatební výzdoba

Vyberte si stylovou a harmonickou výzdobu pro svatební místo podle povahy obřadu a zvolené tématiky. Využijte potenciál místa konání naplno a vytvořte si romantickou atmosféru pomocí květin, svíček a dalších dekorací.

  • cena: U této položky velmi záleží na rozsahu svatebního veselí, počtu přítomných hostů a velkoleposti výzdoby. Může vás stát několik tisíc, ale také si s ní můžete poradit sami a neutratit při tom více než pár stovek korun.

Catering a dort

Nechte si připravit chutné jídlo a pití pro svatební hosty. Vyberte si z nepřeberného množství možností to pravé ořechové, co sedne chuťovým buňkám všech přítomných.

  • cena: Cena za catering se pohybuje mezi jedním a dvěma tisíci korun na hosta. Co se týče dortu, záleží na počtu pater a složitosti přípravy. Jeho cena se pohybuje mezi dvěma až osmi tisíci korun.

Živá hudba, kapela, dj

Rozhodněte se, zda byste radši měli živou hudbu od kapely nebo moderní hudební výběr od DJe. Zvolte si styl hudby a písničky, které vám padnou jako ulité, a rozplánujte je podle jednotlivých částí programu.

  • cena: Profesionální dj vychází na pět až deset tisíc korun. U kapely záleží případ od případu. Dají se sehnat levnější za několik tisíc, ale i mnohem dražší, které se pohybují v řádech desítek tisíc.

Fotograf, kameraman

Nezapomeň najmout profesionálního fotografa nebo kameramana, který zachytí ty nejkrásnější okamžiky tvé svatby. Tímto způsobem si zajistíš trvalou památku na tento důležitý den.

  • cena: Zde velmi záleží na tom, jak byste rádi zachytili svůj velký den. Několik svatebních fotografií, kompletní dokumentaci od začátku do konce, nebo shrnující svatební video? Reálně se cena pohybuje od několik tisíc po desítky tisíc korun.

Svatební koordinátor

Engažuj si svatebního koordinátora, který ti pomůže s organizací a plánováním. Bude se starat o detaily, koordinovat dodavatele a zajistí, aby vše probíhalo hladce a podle plánu.

  • cena: Koordinace svatebního obřadu vás přijde na dva až tři tisíce korun v případě menšího rozsahu a čtyři až pět tisíc korun v případě většího formátu.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

rodičovský příspěvek - kalkulačka

Výpočet rodičovského příspěvku – žádost a kalkulačka

Kolik je rodičovský příspěvek a kde o něj žádat? Ohrozí to finanční situaci rodiny? S kalkulačkou počty snadno zvládnete. Přičíst můžete i...

Rozvod manželství – vzory žádostí a postup

Rozvod manželství – vzory žádostí a postup

Rozvodový stres může být menší, když víte, jak podat žádost o rozvod, kolik stojí rozvod nebo kdy je možný rozvod dohodou. Poradíme vám.

Podrobná těhotenská kalkulačka a výpočet termínu porodu

Podrobná těhotenská kalkulačka a výpočet termínu porodu

Jak spočítat termín početí a porodu? Jak velké je miminko v bříšku? Jaká váha je v těhotenství normální? Těhotenská kalkulačka vám to...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY