Švédská luteránská církev má více ženských knězů než mužských

Švédská luteránská církev je v mnoha ohledech revoluční. V současné chvíli zde v kněžském postavení převažují ženy nad muži, ve vedoucí pozici je arcibiskupka Antje Jackelénová a stockholmskou biskupkou byla donedávna žena, která otevřeně žije v lesbickém partnerství zpečetěném sňatkem. Ty ostatně tato církev uznala jako vůbec první na světě.

Švédská luteránská církev Foto: Profimedia

Švédská luteránská církev je světově první církví, kde převažují ženy v kněžském postavení nad muži. Data z loňského léta hovoří jasně, v roli kněze slouží 50,1% žen a 49,9% mužů. A nejedná se o žádnou marginální komunitu, řeč je o největší církvi ve Švédsku, která byla do roku 2000 také jedinou státní.

V průběhu 20. století se začala silně liberalizovat a zabývat otázkami lidských práv, rovnosti žen a mužů, ale i integrace menšin. V roce 1958 zde bylo umožněno ženám, aby byly vysvěceny a plnily funkci kněze. V roce 2007 se stala první církví na světě, která začala schvalovat oficiální sňatky homosexuálních párů.

V současné chvíli je v řadách této církve 5,8 milionu veřících, tedy více než polovina obyvatel Švédska čítajících 10,4 milionu. Ženy zde mají na rozdíl od většiny dalších církví víceméně rovnocenné postavení s muži a nejinak je tomu i v rámci švédské společnosti.

  • O ženách u kormidla za českými hranicemi se dozvíte více TADY.

Od roku 2014 je Švédská luteránská církev vedena arcibiskupkou Antje Jackelénovou, která jde příkladem mnoha ženám téhož poslání. Teologické obory na švédských univerzitách v dnešní době překypují studentkami.

Raritou ve světovém měřítku je také Eva Brunneová, která byla v roce 2009, tedy dva roky po zavedení homosexuálních sňatků, jmenována stockholmskou biskupkou bez ohledu na to, že žije s pastorkou Gunillou Lindénovou v lesbickém partnerství zpečetěném sňatkem.

Na rozdíl od katolické církve, která se drží patriarchální tradice, a tak je zde žena v roli kněze něčím nemyslitelným, luteráni (v širším smyslu protestanti) ze své podstaty rozporují zkostnatělé tradice, jsou otevření diskuzi a změnám v souvislosti s vývojem lidské společnosti.

Nahlédneme-li o něco hlouběji do historie křesťanství, najdeme celou řadu silných ženských osobností s výraznými zásluhami ve vedení klášterů, řízení dobročinných organizací a šíření víry, počínaje Ježíšovou apoštolkou Máří Magdalenou. Mnoho žen lze nalézt mezi světicemi, dále si vzpomeňme třeba na Johanku z Arku, Matku Terezu nebo z českého prostředí svatou Anežku Českou.

Role kněze a dalších duchovních představitelů v rámci protestanské víry však oproti katolickému nebo pravoslavnému vyznání (ale i dalším světovým náboženstvím) nejsou tak hierarchální. Spíše než nezpochybnitelnou autoritou je zde kněz teologickým učencem, který sdílí svou znalost a otevírá diskuzi.

zdroje:

  • https://www.krestandnes.cz/svedska-luteranska-cirkev-je-zrejme-prvni-na-svete-ktera-ma-vice-zen-v-pozici-knezi-nez-muzu/
  • https://www.christnet.eu/zpravy/30240/ve_svedske_cirkvi_zeny_v_roli_knezi_poprve_precislily_muze.url
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Eva_Brunne
  • kniha "Žena ať v církvi promluví" - Z. Jančařík (2022)

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

caputova

Ženy u kormidla za hranicemi českého rybníčku

V nadcházejících prezidentských volbách se o Hrad ucházejí dvě ženské kandidátky. V zahraničí však ženy u moci nejsou žádnou novinkou...

Falcone a Borsellino prokázali v boji s mafií mimořádnou odvahu.

Giovanni Falcone: Muž, který se postavil mafii

Dostal za mříže stovky mafiánů a nakonec za to zaplatil životem. Prokurátor Giovanni Falcone zůstává i po desetiletích vzorem odvahy a...

Rasputin

Rasputin – osvícený léčitel, nebo ďábelský podvodník?

Rasputin je jednou z nejzáhadnějších osobností ruských dějin. Šlo o jasnozřivého duchovního léčitele, nebo o zákeřného podvodníka a...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY