Prázdniny se sci-fi románem od českých autorů

Léto má mnoho lidí spojeno s knížkou. Berou si ji s sebou na plovárnu, na dovolenou k moři a otevírají ji také doma, když relaxují u šálku dobrého černého či zeleného čaje nebo kávy. Pro tento čas bývají v oblibě knihy s lehčí tematikou, jež neřeší těžké životní osudy. Čtenáři často sáhnou po detektivkách, ženských románech a samozřejmě i po sci-fi literatuře.

Prázdniny se sci-fi románem od českých autorů New Africa / Stock.adobe.com

Proč se začíst do sci-fi románu

Sci-fi je fascinující literární žánr, který otevírá dveře do nekonečných světů a neuvěřitelných možností. Tyto knihy zavádí čtenáře na výpravy do vzdálených galaxií, do budoucnosti, do minulosti a často i do alternativních realit. Jejich síla spočívá nejen v úchvatném a napínavém ději, ale také v tom, že dokážou odrážet současné problémy světa, otázky a i směr vědeckého pokroku. Tím, že děj je velmi často nerealistický, působí na mnohé čtenáře jako výlet do světa pohádky a fantazie a únik od mnohdy nepříjemné reality.

Ve sci-fi románu je všechno možné a nejsou tu žádná omezení a záleží na umu autora, jaký dokáže vytvořit nadpozemský svět. Hlavními hrdiny mohou být příslušníci mimozemské civilizace, v příběhu se odehrávají mezigalaktické vesmírné bitvy, lidé používají stroje času, umělou inteligenci nebo kolonizují vzdálené planety. V mnoha románech nechybí ani filozofická otázka o smyslu bytí, což čtenáře nutí se zamyslet nad podstatou lidské existence.

Které sci-fi knihy patří mezi nejoblíbenější

Některé sci-fi knihy, vzniklé již dříve, do současnosti prakticky zlidověly. Je to případ i knih Duna a Stopařův průvodce po galaxii. Tyto příběhy objevili také filmaři a ve filmové podobě je předložili divákům ke zhlédnutí. Kromě zahraničních autorů je možné si přečíst díla českých spisovatelů sci-fi literatury. A že jich není málo – Pavel Bareš, Jakub Hoza, Jan Kotouč, Zuzana Strachotová, Jiří Pavelek. V románech těchto autorů se objevují motivy vesmíru, boje o přežití, galaxie.

František Kotleta hraje prim

Na žebříčcích nejprodávanějších sci-fi knížek se pravidelně umísťují ty z pera českého autora Leoše Kyši. Jeho alter ego je František Kotleta. Pod tímto jménem napsal většinu svých vědecko-fantastických románů, které patří mezi českou špičku. Jeho prvním vydaným románem byl Hustej nářez z roku 2010. Je zároveň i prvním dílem série Bratrstvo krve. Hlavní postavou je upír Jan Bezzemek, jenž brání Zemi před vpádem mimozemské civilizace. Není na to sám, ale pomáhá mu celá jeho upírská rodina.

Příběh o paranormálním detektivovi

V online knihkupectví Palmknihy si můžete koupit i knihy, které napsal František Kotleta. Jedná se o neobyčejně plodného autora s bohatou fantazií a typickým stylem psaní a vyprávění. Co kdyby vaše volba padla na Temné blues v New Orleans, ve kterém paranormální detektiv Tomáš Kosek řeší, proč se z amerických mariňáků stávají zombie.

A to není všechno. Po krku mu jdou démoni a bohyně, jež ovládají starobylou magii. A nechybí dokonce ani baba Jaga. Tomáš Koska lze popsat jako křížence Indiana Jonese a Jamese Bonda. Podle toho si může čtenář udělat obrázek o tom, jak se hlavní postava chová. František Kotleta zde pracuje i s historickými reáliemi a nadsázkou, díky které dostává román tu správnou šťávu. Kniha je k dostání v brožové formě i jako e-kniha.

Kniha povídek z doby, kdy nebyl Kotleta tolik známý

Čtenáře jistě potěší i e-kniha povídek s názvem Válkotvůrci, jež obsahuje povídky z období, kdy František Kotleta na poli sci-fi začínal a teprve si budoval svou čtenářskou základnu. I zde ale vybíral svá oblíbená kontroverzní a bláznivá témata, jak je u tohoto autora běžné. Jeho slovník ještě neobsahuje tolik expresivních slov jako pozdější tvorba, přesto si čtenář povídky užije.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY