Videokamery Sony v roce 1998 umožnily vidět skrze oblečení

Rok 1998 byl tak trochu skandální pro výrobce Sony, když uvedl na trh speciální infračervené kamery určené k natáčení videí v noci.

Kamery Sony v roce 1998 umožnily vidět skrze oblečení
Foto: Pixabay

Lidé jsou však koumáci a netrvalo dlouho, než někdo přišel na to, že když se tento režim zapne ve dne a přidá se filtr, umožní kamera vidět skrze tmavé oblečení, tenké materiály a plavky. Na internetu se brzy objevila řada obnažených videí s nic netušícími lidi.

Sony prohlásilo, že za úpravu videokamer nenese odpovědnost, nicméně nakonec muselo 700 000 kamer stáhnout z prodeje. Pro japonský technologický gigant to bylo největší stažení produktu v historii, které společnost stálo $100 000 000. Jak to tak bývá, o již prodané kamery se zvedl obrovský zájem a jejich cena se dostala dokonce na $2,500 místo původních $600.

Jakmile se odhalila „rentgenová“ funkce kamery, lidé začali zakládat webové stránky, kam se umisťovala šmírácká videa a fotografie. Reportéři, kteří odhalili 12 takových webů, šli po stopách těch, kdo videa nahrávali a následně prodávali na tyto stránky. Převážně šlo muže, kteří si kamery schovávali pod ručník a natáčeli skrytě návštěvníky bazénů a zábavních parků. V té době ale nebyl internet tolik regulován, proto většina voyeurů nebyla potrestána.

Zdroje:

  • bettermarketing.pub/sonys-see-through-camera-disaster-cost-them-100-million-f277609b26a
  • abcnews.go.com/GMA/story?id=126782&page=1

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak si založit datovou schránku a přihlásit se

Jak si založit datovou schránku a přihlásit se

Chcete si založit datovou schránku? Máme pro vás ucelené informace, jak to chodí se zřízením, přihlášením i změnou hesla datové schránky.

Kde najdu číslo elektroměru a plynoměru (EAN a EIC)

Kde najdu číslo elektroměru a plynoměru (EAN a EIC)

Nemůžete najít EAN kód? Jak zjistíte svého dodavatele plynu a elektřiny?⚡ K čemu slouží EIC kód? Na tyto i další otázky odpovíme v článku!

Jak na kontrolu VIN kódu auta zdarma online a kde ho najít

Jak na kontrolu VIN kódu auta zdarma online a kde ho najít

Kupujete nové vozidlo, ale potřebujete jej prověřit na základě VIN kódu? Co všechno se dá zjistit a které rady byste rozhodně neměli...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY