Co je Movember a jaká jsou pravidla

Movember je celosvětovou charitativní kampaní, která aktivně podporuje léčbu zhoubné rakoviny prostaty. Jako symbol zapojení do této kampaně si muži v listopadu nechávají narůst knír a každý rok se koná i charitativní běh – Run for Movember.

Movember 2023: Význam, pravidla, kníry, logo, run Foto: Facebook/Run for Movember

Co je Movember (Run for Movember 2023)

Cílem celosvětového charitativního projektu Movember je získání financí na léčbu rakoviny prostaty a zvyšování povědomí o této zhoubné nemoci. Upozorňuje na důležitost prevence a včasné detekce, které jsou základním předpokladem účinné léčby.

Každý rok se v rámci této charitativní kampaně koná běh, který v Česku organizuje nadační fond Muži proti rakovině. Letošní Movember run proběhne v sobotu 4. listopadu v přírodním parku Hostivař v Praze. Zájemci o účast na běhu se mohou registrovat buď předem online, nebo přímo na místě v den konání.

Movember Run Praha 2023 ✅
⏰ Termín ⇒ 4. listopadu
📌 Místo ⇒ Přírodní park Hostivař
🤼 Rozcvička ⇒ 10:30 hod
🧨 Start: ⇒ 11:00 hod
✏️ Registrace ⇒ Online nebo na místě
🎟️ Startovné ⇒ Online 600 Kč / na místě 700 Kč
→ Oficiální web ⇒ www.runformovember.cz

Movember – význam / měsíc knírů

Název projektu Movember vznikl spojením slov "November" (listopad) a "mustache" (knír). Původní hnutí se zrodilo už v roce 1999 v Austrálii, kde si skupina mladíků nechala narůst kníry a prodejem triček získávala peníze na charitativní účely. V roce 2004 vznikla nadace oficiálně pojmenovaná Movember, která se zaměřila na podporu léčby rakoviny prostaty a s tím spojenou osvětu.

Nadace se také věnuje podpoře vědecko-výzkumných projektů, což vede k účinnější léčbě i rozšiřování možností boje proti tomuto v Česku nejčastějšímu nádorovému onemocnění mužů. K těmto účelům projekt za dobu své existence celosvětově získal více než 12 miliard korun. V Česku, které se zapojilo v roce 2007, se zatím vybralo více než 8 milionů korun.

Zhoubné nádorové onemocnění prostaty

  • Nejčastější zhoubné nádorové onemocnění mužů.
  • Každý rok onemocní téměř 8 tisíc mužů a výskyt neustále roste.
  • Riziko vzniku rakoviny prostaty roste s věkem – do 40 let se téměř nevyskytuje, mezi 60-75 je výskyt nejvyšší.
  • Urologové doporučují pravidelné preventivní vyšetření od věku 50 let.
  • Prevencí je zdravý životní styl – pravidelný pohyb (obezita zvyšuje riziko vzniku nádoru prostaty) a pestrá strava (hodně vlákniny, bílkovin, zeleniny, mastných kyselin apod.) Jako prevence se také doporučují výtažky rostliny vrbovka.
  • Příčiny vzniku karcinomu prostaty nejsou dosud přesně známy.

Movember pravidla – kníry, typy, logo (movember man)

Knír se stal symbolem projektu Movember (je v samotném logu) velmi rychle. Muži, kteří se do kampaně zapojí, by měli listopad zahájit oholenou tváří, kterou by tak měli během měsíce udržovat s výjimkou kníru – jeho holení je zakázáno.

Listopad je tedy měsícem velkolepých knírů, přičemž není daný pouze jeden styl. Zatímco dříve byly vousy ve společnosti spíše nevhodné, či dokonce tabu, dnes jsou v módě. Zkušení barbeři vykouzlí celou škálu různých trendy knírků, které mohou mužovu tvář zdobit celý listopad.

Movember tak může být i dobrou příležitostí, kdy zkusit něco nového, ať už klasický knír jemně kopírující horní ret nebo třeba odvážný styl knírku ve tvaru véčka či podkovy.

Kromě knírku je pak druhou částí účast na běhu (na výběr je více variant – zaběhnout si může kdokoli) a zaplacení startovného, které poputuje na dobrou věc.

sipka Přečtěte si více o akci Movember

Výtěžky z běhu Movember run (movember cz)

Výtěžky z běhu Movember (Run for Movember) v ČR
2016 80 505 Kč
2017 121 333 Kč
2018 179 080 Kč
2019 196 495 Kč
2020 150 000 Kč
2021 80 000 Kč
2022 211 007 Kč

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Muž s bedýnkou potravin

Potravinová sbírka: Kde proběhne, kdy a jak pomoci?

V sobotu 13. dubna 2024 proběhne po celé České republice další potravinová sbírka pro všechny potřebné. Přečtěte si, kde a jak je můžete...

Javorové listy

Listopadové pranostiky: Jaké počasí nás čeká tento měsíc?

Jaké počasí nás v tomto měsíci čeká a jaké tradice jsou spojené se sv. Martinem nebo Kateřinou? To se dozvíte v článku o listopadových...

Existují nejlepší cviky na záda? Jak si pomoci od bolesti zad

Existují nejlepší cviky na záda? Jak si pomoci od bolesti zad

Představte si svět, ve kterém vás nikdy nebudou bolet záda – svět bez pocitu ztuhlosti mezi lopatkami po celodenním sezení v práci, bez...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY