Aktuální cena ropy: Vývoj, prognóza a graf

Ropa byla, a i nadále s největší pravděpodobností bude jednou z nejdůležitějších komodit. Její význam je bezesporu dán také tím, že se jedná o neobnovitelný zdroj a její množství je celosvětově omezené.

Aktuální cena ropy: Vývoj, prognóza a graf Foto: Freepik

Ropa není využívána pouze jako palivo pro automobily, letadla aj., ale také nutná složka pro výrobu spotřebního zboží. Uplatňuje se ve výrobě syntetických textilií, plastů, léčiv, hnojiv, elektroniky, kosmetiky, oceli, barev, laků, pneumatik apod. Pro upřesnění, k výrobě nafty, benzinu a leteckého paliva se používá lehká ropa, jelikož vyžaduje méně zpracování.

Státy s největší zásobou ropy jsou: Spojené arabské emiráty, Saudská Arábie, Nigérie, USA, Kazachstán, Čína, Katar, Venezuela, Kana, Írán, Irák, Kuvajt, Rusko, Libye a Brazílie. Z Evropy je to např. Norsko a Velká Británie. Nicméně je to zanedbatelné množství oproti výše uvedené patnáctce.

Zdroj Ropy.cz zveřejnil na svém webu 10 zemí s největšími zásobami ropy.

Země Počet barelů
Venezuela 306,3 miliard
Saúdská Arábie 276 miliard
Kanada 178 miliard
Írán 161,6 miliard
Irák 144,6 miliard
Kuvajt 106,9 miliard
Spojené arabské emiráty 100,6 miliard
Rusko 82,4 miliard
Libye 49,7 miliard
Nigérie 38 miliard

Cena ropy Brent, graf

Ropa se dělí do několika kategorií podle místa původu. Jednou z hlavních světových typů je ropa Brent, mix ropy z více než desítky různých ropných polí v Severním moři. Za cenu typu Brent se vesměs prodává ropa z Evropy, Afriky a Blízkého východu a je určená pro spotřebu na Západě. Ropa Brent je naprosto nezbytnou surovinou, protože se využívá na výrobu benzínu, nafty a petrochemických produktů.

Podle online brokera Lynx pro obchodování na burze je klasifikována jako sladká lehká ropa a slouží jako srovnávací cena ropy na celém světě.

Na grafech níže je zaznamenán pohyb ceny v amerických dolarech u ropy typu Brent a WTI Crude Oil Ropa v rámci jednoho roku.

Ropa Brent - graf ceny

Cena ropy WTI, graf

WTI Crude Oil Ropa (West Texas Intermediate neboli WTI) se obchoduje na Chicagské komoditní burze. Jde o referenční (odhadovanou) cenu ropy v Severní a Jižní Americe. Hodí se zejména pro výrobu benzinu.

WTI Crude Oil Ropa - graf ceny

Dalšími typy ropy jsou:

  • Dubai Crude sloužící jako měřítko ceny ropy na Blízkém východě, je určená pro asijsko-pacifickou oblast.
  • Tapis je typ ropy z Malajsie, za jejíž cenu se prodává lehká ropa z Dálného východu.
  • Minas je typem ropy z Indonésie, za jejíž cenu se prodává těžká ropa z Dálného východu.
  • OPEC Reference Basket – cena koše OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu, Organization of the Petroleum Exporting Countries) je dalším typem a Finex uvádí, že představuje průměr ceny ropy z „Alžírska, Angoly, Konga, Rovníkové Guineje, Gabonu, Íránu, Iráku, Kuvajtu, Libye, Nigérie, Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Venezuely.“
    Server Ropa.cz tyto klasické druhy upřesňuje jako Arab Light (Saudská Arábie), Bonny Light (Nigérie), Fateh (Spojené arabské emiráty), Isthmus (Mexiko, není součástí OPEC), Minas (Indonésie), Saharan Blend (Alžírsko) a Tia Juana Light (Venezuela). Tato cena pak slouží mezinárodní organizaci OPEC k monitorování podmínek na světovém trhu s ropou.

Cena ropy na světových trzích

Při tvorbě ceny jako na každém trhu hraje hlavní roli poptávka a nabídka, zde tedy očekávání investorů ohledně poptávky a nabídky. Ceny ropy jsou značně nestálé (volatilní) a velký vliv na ně má nálada investorů a spotřebitelů a dále také náročnost těžby a inflace.

Obrovský zásah do cen ropy na světovém trhu mohou způsobit i globální události, jako byla pandemie, nebo válka na Ukrajině. Cena ropy se zpravidla uveřejňuje v barelech za americký dolar (USD).

Z finančního ohledu jsou určité druhy ropy pro účely obchodování s ropou stejné a nebere se v potaz místo, kde byly vyrobeny. „Například smlouva na 1 000 barelů surové ropy Brent bude přesně stejným produktem bez ohledu na to, zda byla ropa extrahována v severní Evropě či USA“, uvádí server Lynx.

Barel ropy

Podle serveru Finex si pod označením barel ropy můžete představit 158,98 litrů (tj. 42 amerických galonů). Ropa je obchodována v amerických dolarech.

Aktuální cena ropy: Patria, Bankier, cena ropy na burze

Investiční portál Patria zveřenil informace z Bloombergu, že ke dni 5. 4. 2024 se cena ropy Brent pohybuje na 91 090 USD za barel (+1,71 %), newyorská ropa (tedy WTI) osciluje kolem 86 930 USD za barel (+1,49 %). Polský investiční portál Bankier uvádí k dnešnímu dni u ropy WTI 82 515 USD za barel.

Vývoj ceny ropy: Faktory, kurz ropy

U ceny ropy se v Evropě předně bavíme o ceně ropy Brent, která je obchodovaná na Mezinárodní ropné burze IPE v Londýně. Na newyorské komoditní burze NYMEX se obchoduje ropa WTI, proto mezi obchodníky se u ceny ropy předpokládá cena ropy WTI.

Cena ropy je obecně ovlivněna například sezónními faktory: zvýšená poptávka po pohonných hmotách na jaře a v létě, kdy se lidé chystají na dovolenou a obchodníci tak začátkem roku nabízejí vyšší ceny ropy.

Vyšší cenu ropy obchodníci nabízejí i v dobách hrozících přírodních katastrof a válek. Faktorem pro růst ceny ropy jsou i rozhodnutí, která činí členové OPEC. V tomto případě, když se rozhodnou pro omezení své výroby.

Posledním faktorem je americký dolar (USD), na jehož základě je uzavřena většina ropných kontraktů. Podle ekonomů je při nižším směnném kurzu USD vůči šesti hlavním světovým měnám, tj. EUR, JPY, GBP, CAD, SEK, CHF, nákup ropy pro investory z nedolarové zóny výhodnější a zvyšující se poptávka se následně stává předpokladem pro růst cen ropy na světovém trhu.

Kolik stojí barel ropy, cena ropy v ČR

Cena barelu ropy se na konci roku 2019 a začátkem 2020 pohybovala okolo 62 USD, tedy zhruba 1 438 Kč za barel (kurz 23,11 Kč za americký dolar). Díky pandemii a ropným přebytkům na trhu cena klesla v dubnu 2020 na zápornou hodnotu. Poté však následovalo prudké zvýšení cen.

Banka Moneta uvedla, že v závislosti na typu dodavatele se v březnu 2021 cena dostala na 1 408 Kč za barel ropy (při kurzu 22 Kč za dolar).

V únoru 2022 stál barel ropy téměř 95 USD, přibližně 1 995 Kč (kurz 21 Kč za dolar). V březnu 2022 cena reflektovala situaci na Ukrajině a vzrostla až na 130 dolarů za barel, tedy 2 990 Kč (kurz 23 Kč za dolar).

Od června 2022 sledujeme pokles ceny na 87 dolarů za barel, v lednu 2023 to představovalo 1 900 Kč (kurz 22 Kč za USD).

V prvním kvartálu roku 2024 se cena za barel pohybuje v průměru 81 USD (kurz 23,35 Kč za USD).

Cena ropy prognóza

Vývoj ceny ropy bude výhledově vykazovat rostoucí tendenci, kterou ovlivňují její omezené zásoby a zvyšující se náročnost těžby.

Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) celosvětová poptávka vzrůstá díky tomu, že roste světová populace, zvyšují se spotřeby energie v rozvojových zemích i celosvětově její spotřeba v silniční dopravě, petrochemickém a leteckém průmyslu.

Tentýž zdroj uvádí, že „přestože země OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) snižují spotřebu ropy v silniční dopravě u jednotlivých vozidel, rostoucí počet automobilů a s nimi spojené emise v rozvojových zemích daleko převyšuje tato opatření."

V první polovině června 2023 Mezinárodní energetická agentura IEA zvýšila předpokládaný růst poptávky po ropě pro tento rok o 200 000 barelů denně, tedy očekává se, že poptávka vzroste o 2,4 milionu barelů za den na 102,3 milionu barelů denně.

IEA  rovněž upozornila, že ekonomické tlaky v roce 2024 „sníží růst na 860 000 barelů denně a že větší používání elektrických vozidel pomůže snížit tento růst na 400 000 barelů denně v roce 2028 při celkové poptávce 105,7 milionu barelů denně."

Zdroje:

  • www.ropa.cz
  • www.lynxbroker.cz
  • finex.cz
  • www.kurzy.cz
  • www.patria.cz
  • www.moneta.cz

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jaké jsou ceny pohonných hmot při cestách po Evropě? Kde se vyplatí natankovat? Podívejte se, jak můžete ušetřit na benzinu a naftě!

Kde koupit maďarskou dálniční známku – cena a poplatky

Kde koupit maďarskou dálniční známku – cena a poplatky

🧨Plánujete cestu do ⭐Maďarska⭐ nebo hodláte využít tamní dálnice třeba pro přesun na dovolenou k moři? Budou se vám hodit aktuální...

Nejlevnější dodavatel plynu: kalkulačka a srovnání cen

Nejlevnější dodavatel plynu: kalkulačka a srovnání cen

Jaká je aktuální cena plynu? Za kolik se prodává v tarifech dodavatelů? Kdo je nejlevnějším dodavatelem plynu u nás? Čtěte dál a dozvíte se...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY