Vývoj kurzu eura: ČNB, prognóza, kalkulačka online, nejlepší kurz eura

V roce 2004 se Česká republika vstupem do Evropské unie zavázala v budoucnu přijmout euro. Do té doby, než dojde ke splnění tzv. maastrichtských kritérií, makroekonomické stabilitě a ekonomické připravenosti země, si Česká republika ponechá vlastní měnu. Jak si česká koruna momentálně stojí vůči jednotné evropské měně?

Vývoj a prognóza EUR / CZK - Faktory - Nákup a prodej
Aktuální kurz: Kalkulačka

Vývoj kurzu eura: ČNB, prognóza, kalkulačka
Foto: Pixabay

Kurz euro: Vývoj a prognóza

Česká koruna se začátkem dubna 2023 dostala pod hranici 23,25 korun za euro, což představuje patnáctileté maximum. Podle vyjádření analytiků by měla koruna v následujících měsících i nadále posilovat a dostat se pod 23 korun za euro.

„Koruna loni vůči euru posílila o tři procenta a byla tak zdaleka nejvýkonnější měnou v regionu střední a východní Evropy. Od začátku roku posílila o další 3,5 procenta," řekl ČTK Tomáš Kudla, obchodní ředitel společnosti Ebury pro Českou a Slovenskou republiku.

Analytici očekávají oslabení koruny až po snížení úrokových sazeb České národní banky (ČNB), přibližně v průběhu druhé poloviny letošního roku. Během roku by se koruna měla pohybovat víceméně pod hranicí 24 korun za euro. Koruna dosáhla zatím svého nejlepšího výsledku od 21. července 2008. Tehdy šlo o 22,97 korun za euro.

Ekonom Jan Vejmělek z Komerční banky uvedl pro Deník.cz, že k růstu koruny přispělo zpevňování eura vůči dolaru. Právě kombinací silné koruny a zhodnocení eura vůči dolaru došlo k tomu, že dolar pro české prostředí klesl na méně než 21,10 koruny a je tak nejlevnější za bezmála dva roky.

Tabulka zaznamenává vývoj kurzu euro / česká koruna (EUR / CZK) od roku 2010, vždy za leden (kurzy.cz). Poslední hodnota odpovídá dubnu letošního roku.

Rok EURO/CZK
2010 26,14
2011 24,45
2012 25,53
2013 25,56
2014 27,48
2015 27,90
2016 27,03
2017 27,02
2018 25,45
2019 25,65
2020 25,22
2021 26,14
2022 24,47
2023 23,96
04.2023 23,40

Se zpevněnou korunou počítá i Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) ve své predikci pro vývoj ekonomiky v roce 2023 a 2024 ze dne 12. dubna 2023: „Zahraniční obchod může do jisté míry ovlivnit i pohyb české měny – silná koruna patrná v prvních měsících letošního roku zhoršila pozici a mezinárodní konkurenceschopnost exportérů a naopak napomohla dovozu."

„Kolísání kurzu koruny (např. v březnu v důsledku bankovních potíží v USA) kromě nestability jako takové ukazuje, že výsledná situace míry posílení (či oslabení) a její dopady na zahraniční obchod se ještě může v průběhu roku měnit. Česká národní banka nicméně považuje silný měnový kurz za součást jejich protiinflační politiky, proto lze předpokládat, že bude mít koruna po většinu roku spíše tendenci udržet se na silnější úrovni – tedy znevýhodňovat exportéry a zároveň vylepšovat pozici dovozu.“

Podle Ministerstva financí ČR (MF ČR) posilování koruny působí protiinflačně a ve zveřejněné makroekonomické predikci z dubna 2023 se uvádí, že meziroční inflace by v průběhu 1. poloviny roku 2023 měla klesat, ve zbytku roku by pak měla dosahovat vysokých jednociferných hodnot.

V průběhu celého roku 2024 by se již meziroční růst spotřebitelských cen mohl pohybovat v horní polovině tolerančního pásma inflačního cíle České národní banky. Průměrná míra inflace by tak letos mohla dosáhnout 10,9 % a v roce 2024 klesnout na 2,4 %," píše se ve zprávě MF ČR.

Vývoj kurzu eura ke koruně: Vlivy, ČNB

Podle Romana Vykouřila, hlavního analytika Wonderinterest Trading s.r.o. je koruna ovlivněna dvěma krátkodobými faktory. Prvním je hlavní měnový nástroj ČNB, tedy úroková sazba. Ta se momentálně nachází na úrovni sedmi procent, v porovnání se základní sazbou Evropské centrální banky je o polovinu vyšší.

Druhým faktorem je skutečnost, že domácí firmy si raději půjčují v bankách v eurozóně a tyto eurové úvěry poté převádějí do korun. Získané finance pak jdou do investic v České republice. „Pokud vývozce inkasuje cizí měnu za své exportované zboží, musí ji směnit do korun a v případě silné domácí měny dostane méně. Proto silná koruna může podlamovat nohy exportu,“ říká Tomáš Volf, hlavní analytik společnosti Citfin pro Exportní magazín.

Na tento trend však může podle Vykouřila negativně působit, pokud by se Evropská centrální banka rozhodla své úrokové sazby zvyšovat, což je celkem pravděpodobné.

Exportní magazín uvádí jako další faktor nízkou nezaměstnanost, která v březnu 2023 meziměsíčně klesla o dvě desetiny na 3,7 %.

Kurz eura: Nákup, prodej, směnárna

Silná koruna je výhodná pro lidi, kteří nakupují v zahraničí a mohou si tedy pořídit své nákupy levněji. Například výdaje na dovolenou budou nižší, zejména pro ty, kteří si budou obstarávat eura.

Nevýhoda silné koruny je v tom, že výrobky a služby českých podnikatelů a firem jsou v cizině dražší. Pro české exportéry to tedy může znamenat nemalé potíže a pro ty menší firmy to může bohužel dopadnout tak, že skončí ve ztrátě. Podle Exportního magazínu CzechTrade a MPO „Každý desetník, o který posílí kurz české měny vůči euru, vezme tuzemským exportérům 20 miliard korun.“

Jak je to se základními pojmy, se kterými se běžně potkáváme, když měníme peníze?

  • Nákup znamená, že banka či směnárna nakupuje a klient prodává.
  • Prodej znamená, že banka či směnárna prodává a klient nakupuje, tj. vyměním si eura na dovolenou za koruny.
  • Valuty představují cizí měnu v hotovosti (bankovky, mince).
  • Devizy představují cizí měnu převáděnou mezi účty.
  • Poplatky za výměnu jsou zpravidla v bankách. Díky konkurenčnímu boji mezi směnárnami se snížila výše poplatků za výměnu na minimum, někde až na 0 %. Výměna peněz v bance vás tak většinou vyjde dráž než ve směnárnách.

V případě, že ještě nemáte nějakou svou prověřenou směnárnu, zkuste si projít různé recenze a hodnocení na internetu. Rozhodně se vyhněte pochybným pouličním směnárnám. Existuje už řada směnáren s nulovými poplatky a nejnižším kursem, kde se nebudete bát, že vás někdo při nákupu valut okrade. Některé nabízí i tzv. VIP kurz, který vám zaručí, že za vyšší částky ještě dostanete výhodnější kurz.

Aktuální kurz eura: ČNB, Moneta, Česká spořitelna, Komerční banka, Exchange

Česká národní banka (ČNB) zveřejňuje kurzy měn denně okolo 14 hodiny, ke dni 17. 4. 2023 byl kurz eura 23,36 CZK. Komerční banky a směnárny zveřejňují své kurzovní lístky vícekrát denně. Výše poplatků banky se odvíjí od hodnoty nákupu / prodeje valut.

V tabulce je aktuální kurz EUR / CZK (valuty) - platný pro 17. 4. 2023.

Banka, směnárna Nákup Prodej
Česká spořitelna 22,50 CZK 24,14 CZK
Moneta Money Bank 22,53 CZK 24,16 CZK
ČSOB 22,67 CZK 23,95 CZK
Raiffeisenbank 22,08 CZK 24,54 CZK
Komerční banka 22,48 CZK 24,16 CZK
Exchange, s.r.o. 22,90 CZK 23,70 CZK

Kurz euro kalkulačka, online, kurz eura dnes

Server Kurzy.cz nabízí kalkulačku měnových kurzů založenou na výpočtu měn, které nakupují a prodávají směnárny a banky v České republice pro daný den. Měnová kalkulačka vám spočte celkovou částku valut (nakoupených, prodaných) do výše 100 000 Kč. Aplikace nabízí srovnání banky a směnárny i poplatků při výměně valut: měnová kalkulačka.

Další praktickou aplikací, kterou web nabízí je převod měn mezi různými měnami. Převod vychází ze středních kurzů měn (kurz ČNB, kurz z mezibankovního trhu): převod měn online.

Třetí možností je kurzová kalkulačka poskytnutá serverem Měšec.cz

Zdroje:

  • www.newstream.cz
  • www.denik.cz
  • www.kurzy.cz
  • www.cnb.cz
  • www.exportmag.cz
  • www.4xbroker.cz
  • www.spcr.cz
  • Komentáře

    Pridat komentář


    Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

    Stagflace

    Význam stagflace v ekonomice a vliv na nemovitosti a investice

    Stagflace je noční můrou ekonomů ❗ Co reálně znamená pro naši peněženku? Máme se zajímat o investice do nemovitostí, akcií a zlata? Dozvíte...

    Vlivem inflace rostou ceny zboží i služeb, jízdné v Praze však nezdraží!

    Vlivem inflace rostou ceny zboží i služeb, jízdné v Praze však nezdraží!

    Jízdné v Praze bude i v roce 2023 stát stejně. Cena předplatních kuponů Pražské integrované dopravy (PID) v rámci metropole zůstane i...

    Bojíte se inflace? Investujte do zlata, a vaše úspory budou ochráněny!

    Bojíte se inflace? Investujte do zlata, a vaše úspory budou ochráněny!

    Inflace ohrožuje úspory každého z nás. A ukrajuje velkou část naší měsíční výplaty. V podstatě zdražují všechny komodity, na kterých je...

    NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY