Jak dlouho vydrží člověk bez jídla?

Není žádnou novinkou, že jídlo a pití je nutným předpokladem k přežití. Co se ale stane, když člověk přestane jíst? Jak dlouho dokáže bez jídla a vody vydržet?

Jak dlouho vydrží člověk bez jídla a vody Foto: Freepik

Kolik dní vydrží člověk bez jídla, jak dlouho přežije člověk bez jídla

Vědci přišli s tvrzením, že člověk může bez jídla vydržet zhruba od třech týdnů po 70 dnů. Negativní dopad na tělo je však extrémní. Tělo totiž mezitím na své fungování spotřebuje veškeré zásoby tuku a glukózy. Nejenže člověk drasticky zhubne, ale bude natolik vyčerpaný psychicky a fyzicky, že následek je zcela jistý a tím je smrt.

Platí zde přímá úměra, že čím více pijete, tím déle lidské tělo přežije bez jídla. Je však nutné brát v úvahu tělesnou hmotnost a genetickou výbavu každého člověka, protože právě tyto faktory mají významný vliv na dobu přežití.

Co se děje s tělem, když nejím

Odborníci uvádí, že mezi šesti hodinami a třemi dny (72 hodin) od posledního jídla se pomalu začínají zhoršovat mozkové funkce člověka. Mozek potřebuje přísun glukózy, hlavního zdroje energie. Ta je však už po prvním dni bez jídla vyčerpaná. V krvi se začnou objevovat tzv. ketolátky.

Přibližně po týdnu se spotřebuje zásoba mastných kyselin, které si náš organismus neumí sám vytvořit, proto je odkázán na jejich příjem v potravě. Mastné kyseliny nejen dodávají tělu energii, tvoří buněčné membrány, ale jsou také výchozí látkou pro tvorbu dalších biologicky aktivních látek. Po mastných kyselinách přijdou na řadu další rezervy zdrojů energie, jako jsou například bílkoviny.

Co se stane, když nebudu jíst – kolaps z nedostatku jídla

V případě, že hladovění pokračuje, začíná se také zhoršovat kvalita a hustota kostí. Tělo začíná šetřit energii. U žen vymizí menstruace. V dalším kroku (cca po týdnu) začínají oslabovat svaly a s nimi v dalších dnech bez jídla i ten nejdůležitější, kterým je srdce. Selhání jater a ledvin je nevyhnutelné.

Některé zdroje uvádí, že k trvalému poškození lidského těla dochází po více než třech až čtyřech týdnech hladovění a žádný člověk prý nemůže přežít ztrátu více než 40 % své tělesné hmoty.

Jak dlouho vydrží člověk bez jídla – rekord

Nejdéle bez jídla přežil Charles Robert McNabb z USA, který v roce 2004 hladověl ve vězení 123 dní. Občas si dal šálek kávy, ale jinak pil jen vodu.

Kolik dní vydrží člověk bez vody, jak dlouho vydrží člověk bez pití

Když člověk kromě jídla vynechá i vodu, za méně než tři dny dojde k selhání jater. Pokud nejsou podmínky až příliš náročné a člověk neztrácí tolik tekutin, může se stát, že dokáže bez vody přežít až týden. V extrémních podmínkách totiž může člověk ztratit mezi jedním a půldruhým litrem tekutiny za hodinu.

Podle Medical News Today může průměrný člověk při teplotě 26,6 °C přežít bez vody po dobu až sedmi dní. Pokud se však oteplí o 5 °C, doba přežití se zkrátí o jeden den. Dehydratace nenastává jen v létě, ale i v zimě, protože lidské tělo potřebuje pro zahřátí více vody.

Pravidelný přísun tekutin je nezbytně nutný pro zajištění normální tělesné teploty a dehydratace má za následek přehřívání těla a poškození vnitřních orgánů.

Jak dlouho vydrží člověk bez vody – rekord

Podle magazínu 100+1 je za rekordmana považován Andreas Mihavecz. Ten v roce 1979 skončil v zadržovací cele kvůli způsobené dopravní nehodě, kde na něj policisté na 17 dní zapomněli.

Jak dlouho člověk vydrží bez spánku, jak dlouho se dá vydržet bez spánku

Na otázku, jak dlouho člověk vydrží nespat, není úplně jednoznačná odpověď. Vědecké výzkumy přesto potvrzují, že při nedostatku spánku (spánková deprivace) může dokonce člověk zemřít. Na základě experimentů s krysami se prokázalo, že umělá spánková deprivace vedla nejpozději po dvou týdnech k nevyhnutelné smrti.

Po prvních 24 hodinách se spánková deprivace zpravidla projeví bolestmi hlavy a dochází k oslabení imunitního systému, po třech dnech člověk pomalu ztrácí orientaci a má potíže s pamětí, soustředěním, motivací a vnímáním. Po šesti dnech bez spánku se objevují halucinace a člověk ztrácí kontrolu nad svým tělem.

Světový rekord drží student Randy Gardner, který v roce 1965 vydržel 264 hodin (cca 11 dní) bez zamhouření oka a bez stimulantů. Jiný zdroj hovoří o rekordu Maureen Westonové z Británie, která roku 1977 vydržela nespat v kuse 18 dní a 17 hodin.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Hluboký spánek REM: Jak ho zlepšit, sny, délka, fáze

Co je REM spánek?

Co se děje ve fázi REM spánku? Proč jsou pro nás sny tak důležité? Zjistíte v našem článku.

Co je svalová horečka, jaký je průběh a čím ji léčit?

Co je svalová horečka, jaký je průběh a čím ji léčit?

Bolí vás po cvičení svaly natolik, že se sotva zvednete z gauče? Cítíte se ještě dny po zátěži unavení a slabí? Pak si procházíte svalovou...

cibule-a-cesnek

Superpotraviny ze světa a poklady české přírody

V posledních letech často slyšíme o superpotravinách. O co se jde, co letí ve světě a co ušila česká příroda na míru člověku...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY