Vše o kohoutkové vodě – jak zlepšit její chuť a kdy je nebezpečná?

Čistá voda by měla být základem našeho pitného režimu. Pokud si nechcete kupovat balenou vodu, musíte se spolehnout na kvalitu té z kohoutku. Co všechno byste o ní měli vědět a jaké jsou její výhody?

Kohoutková vodaVýhody
Škodlivé látky v pitné vodě
Jak zlepšit chuť vody?

Vše o kohoutkové vodě – jak zlepšit její chuť a kdy je nebezpečná? Foto: Pixabay

Voda z kohoutku

Pití kohoutkové vody je jedním z nejlevnějších a nejdostupnějších způsobů, jak dodržovat pitný režim. Čistá voda nám pomáhá udržovat rovnováhu tělních tekutin, obsahuje minerály a živiny, přispívá ke správné funkci nervové soustavy, svalů, srdce, mozku, střev i ledvin. Prostřednictvím vody se tělo také zbavuje toxinů, voda hydratuje organismus, podporuje trávení a zlepšuje celkovou pohodu a stav energie.

Můžete se dočíst, že dlouhodobé pití kohoutkové vody není pro naše tělo zdravé díky obsahu nebezpečných látek. Avšak pokud si budete myslet, že balená voda je zdravější, není tomu tak.

Výhody pití kohoutkové vody oproti balené vodě

  1. Úspora peněz – kohoutková voda je bezesporu levnější.
  2. Ekologičnost – negenerujete další odpad.
  3. Praktičnost – nemusíte těžkou vodu nosit z obchodu a máte ji doma stále po ruce.
  4. Čerstvost – nikdy nevíte, jakým způsobem a jak dlouho byla balená voda skladovaná.
  5. Srovnatelná chuť – testy prokazují, že 3/4 lidí hodnotí kohoutkovou vodu jako chuťově srovnatelnou nebo lepší než balenou vodu.

Škodlivost vody z kohoutku

Zdravotní nezávadnost kohoutkové vody je pravidelně kontrolována Státní zdravotním ústavem a musí splňovat hygienické normy. Takže ačkoliv někdy kohoutková voda úplně dobře nechutná, neměla by být zdraví škodlivá. Kvalitu vody však ovlivňuje i stav vodovodních systémů, které často bývají zastaralé, a mohou ji výrazně snížit.

Pokud má voda z kohoutku nezvykle divnou chuť, barvu nebo zapáchá, zpozorněte. Na vině může být problém ve vodárně, havárie vodovodu, dočasné přerušení dodávky vody nebo kontaminace vody nebezpečnými látkami. Takovou vodu ihned přestaňte pít a nejprve zjistěte, kde je problém.

Ve vodě se mohou objevit například:

  • mikroplasty,
  • zbytky léků (antibiotika, analgetika),
  • hormony (estrogeny),
  • pesticidy,
  • viry a bakterie,
  • chlór,
  • fluorid,
  • těžké kovy (olovo, hliník, kadmium, měď, nikl, rtuť, železo apod.),
  • průmyslová rozpouštědla,
  • rez.

Bakterie v pitné vodě: rozbor vody

To, aby se nevyskytovaly bakterie v pitné vodě, zajišťuje vhodná chemická i fyzikální úprava vodydostatečná údržba a ochrana vodního zdroje. Někdy se i přes všechna opatření mohou vyskytnout bakterie i v kohoutkové vodě. Jsou to zejména:

Druhy bakterií ve vodě
Koliformní bakterie Bakterie, které se do vody dostávají pomocí fekálního znečištění. Nejznámější bakterií z této skupiny je Escherichia Coli, která způsobuje střevní infekce, nevolnosti a dlouhodobější zdravotní problémy.
Enterokoky Další skupina bakterií fekálního původu, které jsou ještě odolnější než koliformní bakterie.
Legionella pneumophila Nebezpečná bakterie, která se může usazovat a množit ve vodovodu při teplotách 25-55 °C. Mezi příznaky nakažení patří zvracení, průjem, zápal plic a horečka.
Pseudomonas Zejména bakterie Pseudomonas aeruginosa způsobuje těžké infekce, je velmi rozšířená a odolná vůči antibiotikům typu penicilin.

Pokud máte obavy, jestli je vaše voda opravdu zdravotně nezávadná, můžete si objednat rozbor vody, který odhalí hodnoty tvrdosti, vodivosti, reakce vody, chlóru, dusičnanů a celkové množství rozpustných látek.

Chlór v kohoutkové vodě: metody čištění vody

Chlorování je klasická metoda, která se používá k odstranění mikrobiologického znečištění vody. Je velice účinná, ale chlór je bohužel ve větší míře pro lidské tělo škodlivý a bývá spojován dokonce se vznikem alergií, autoimunitních onemocnění i rakovinou. Přes všechny vědecké studie, které tuto spojitost potvrzují, se v ČR stále používá k desinfekci vody. Alternativou k čištění vody chlórem je:

  • ozónové čištění – je 200 krát účinnější než čištění chlórem a lépe odstraňuje zabarvení a zápach vody,
  • UV sterilizace – efektivně dezinfikuje vodu prostřednictvím UV záření bez jejího zatížení chemikáliemi.

Jak zlepšit chuť a vlastnosti vody: filtrace, převaření, šťávy, sodastream

Jak vylepšit kohoutkovou vodu?
Odstátí vody Odstátím z vody vyprchá zbytkový chlór a další chemické sloučeniny.
Převaření Převařením vody lze zničit bakterie a snížit koncentraci těkavých organických sloučenin, ale zároveň se díky odpaření vody zvyšuje koncentrace jiných nežádoucích látek.
Uvaření čaje Jestli vám samotná voda nechutná, připravte si čaj nebo ledový čaj s  ovocem, medem nebo bylinkami.
Ochucovadla Pro vylepšení chuti vody zkuste klasické šťávy, SodaStream nebo tablety k  ochucení vody. Zvolit můžete i přírodní alternativu a do vody dát ovoce, bylinky, ale třeba i zeleninu.
Filtrační konvice Filtrační konvice dokážou odstranit organické sloučeniny, takže voda potom nepáchne a lépe chutná. Bohužel si neporadí s ostatními škodlivými látkami, jako jsou těžké kovy, bakterie, mikroplasty a další.
Kohoutkové filtry Existují filtry, které pomohou odstranit tvrdost vody, předejít vodnímu kameni a eliminovat přítomnost chlóru.
Filtry pod umyvadlo nebo dřez Kvalitní nano filtr dokáže odfiltrovat pesticidy a další chemické sloučeniny, viry, bakterie, hormony a další škodlivé látky. Zároveň dodává vodě lepší chuť.

*️⃣ Co dělat, když neteče voda?

Sledujte stránky VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI, kde najdete pravidelné odstávky vody, aktuální info o haváriích nebo tam problém můžete sami nahlásit. Pokud není zajištěno náhradní zásobování vodou, běžte si koupit pár láhví balené vody. Pokud to není nutné, nesplachujte záchod, a dejte si pozor, ať omylem nezapnete pračku nebo myčku.

*️⃣ Proč pít vodu z kohoutku?

Voda z kohoutku má ještě přísnější kritéria a častější kontroly na nezávadnost oproti balené vodě. Další výhody kohoutkové vody najdete zde.

*️⃣Proč nepít teplou vodu z kohoutku?

Teplá voda z kohoutku už není klasifikovaná jako pitná, protože se v ní za vyšších teplot mohou tvořit zdraví škodlivé bakterie jako Legionella.

*️⃣ Jak filtrovat vodu z kohoutu?

Nejjednodušším způsobem je zakoupení filtrační konvice. Na další možnosti zlepšení chuti a vlastností vody se podívejte tady.

Zdroje:

  • https://www.ireceptar.cz/
  • https://www.cistavoda.cz/
  • https://legionella.cz/

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak se zbavit komárů v noci - osvědčené tipy, které fungují

Jak se zbavit komárů v noci - osvědčené tipy, které fungují

Kdo by neznal to otravné bzučení, které vám v noci doslova pije krev! Podívejte se s námi na pár tipů a metod, jak se nenasytným komárům...

 Návod, jak zvýšit a snížit pH v bazénu a jak jej změřit

Návod, jak zvýšit a snížit pH v bazénu a jak jej změřit

Bazén na zahradě je dnes již pro mnoho českých domácností samozřejmostí. Víte jaké je ideální pH vody a jak jej případně upravit?

Máte výpadek elektřiny? Podívejte se, kde jsou aktuálně odstávky

Máte výpadek elektřiny? Podívejte se, kde jsou aktuálně odstávky

Co všechno může být příčinou výpadku elektřiny? ⚡ Kde získat spolehlivé informace o délce výpadku či odstávky? ⚡ Jak se na takovou situaci...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY