Jak se zbavit komárů v noci - osvědčené tipy, které fungují

Kdo by neznal to otravné bzučení, které vám v noci doslova pije krev! Podívejte se s námi na pár tipů a metod, jak se nenasytným komárům vyhnout a užít si bezstarostný spánek nebo klidné posezení s přáteli venku na zahradě.

DruhyOdpuzovače a lapače
Likvidace
Kousnutí
Přírodní repelentZajímavosti

Jak se zbavit komárů v noci - osvědčené tipy, které fungují Foto: Pixabay

Druhy komárů – kteří pijí krev?

Komáři spadají do čeledi komárovitých, která skýtá zhruba 300 jednotlivých druhů, z toho asi 50 druhů žije v České republice. Mezi nejznámější české komáry patří:

  • Komár pisklavý – nejznámější komár v ČR, saje krev primárně zvířatům, ale když žádná nejsou poblíž, tak i lidem.
  • Komár útočný – velice odolný komár, který se nazývá také „záplavový“. Pokud jsou masy komárů vaší noční můrou, pravděpodobně v nich figuruje tento druh.
  • Komár obtížný – komár, který se původně vyvinul v prostorech londýnského metra, živí se taktéž krví lidí i zvířat.

Komáři se primárně živí nektarem a krev potřebují pouze samičky, které z ní získávají bílkoviny k tvorbě vajíček. Některé druhy nejsou pro člověka nebezpečné a sají krev pouze ptákům, obojživelníkům nebo plazům. Komáry najdete nejčastěji u vodních ploch, řekv lesích.

Komáři v bytě, na zahradě, ve stanu i v autě

Komáry bohužel nepotkáme jen venku. Láká je náš potoxid uhličitý, který vydechujeme, tělesné teplo a světlo. A lákají je natolik, že za nimi rádi půjdou kamkoliv. Největší chybou je nechat otevřené dveře, okno nebo vstup do stanu a rozsvítit nebo nepořídit vhodné odpuzovače a repelenty proti komárům.

Síťky na okno a odpuzovače komárů: přírodní, venkovní, ultrazvukový, domácí, Raid

Při výběru ochranných prostředků proti komárům musíme zvážit několik věcí:

  1. Kde potřebujeme před komáry chránit?
  2. Kolik do produktu chceme investovat?
  3. Budeme jej používat v místnosti, kde spí malé děti?

Na základě toho potom můžeme vybírat z těchto možností:

Jak se chránit před komáry?
Síťka do okna Jedná se o dlouhodobé a poměrně spolehlivé řešení, které vás ochrání proti hmyzu. Můžete zvolit samolepicí síťku do okna s upravitelným rozměrem, nebo síťku s pevným rámem. V nabídce jsou už i speciální sítě do střešních oken nebo dveří na balkon či terasu.
Moskitiéra Síť, která se dá umístit kolem lůžka, kde spíte. Moskitiéra je také skvělé řešení na cestování a prodávají se i speciální kusy na kočárek nebo dětskou postýlku.
Chemické odpuzovače do zásuvky Obliba chemických odpuzovačů typu Raid postupně upadá díky ostatním zdravějším a ekologičtějším řešením. Je sice považován za velmi funkční, ale odpařovaní chemických látek do vzduchu, které komáry odpuzují, v místnosti, ve které spíme, s sebou může nést zdravotní rizika. Zejména pro děti.
Ultrazvukové odpuzovače Fungují na základě pro nás neslyšného zvuku, který napodobuje komáří samečky, jimž se samičky v tuto dobu chtějí vyhnout.
Spirály, vonné tyčinky a vykuřovadla Kouř a vůně silic komáry odpuzuje, čehož využívají právě tyto metody. Spirála je vhodná zejména na terasu nebo pergolu a koupíte ji v obchodě. Dá se nahradit uhlíkem, na který nasypete sušené bylinky, nebo vonnou tyčinkou, kterou navíc můžete použít i doma.
Lepové pasti Většinou neobsahují insekticidní složky, ale nalákají hmyz pomocí vůně. Ten se na past přilepí a zahyne. Tato metoda na komáry příliš nefunguje.
UV lampy a lapače proti komárům UV záření naláká komára blíž, kde jej zabije elektrický proud (lampa), nebo se pomocí speciálního mechanismu chytí do pasti, kde následně zahyne (lapač). V nabídce taktéž najdete i venkovní varianty.
Repelent Sprej, který stříkáme přímo na pokožku. Můžeme zvolit konvenční repelent s chemickými složkami, které komáry odpuzují, nebo přírodní, který je založený na esenciálních olejích z bylin. Hodí se na procházky nebo při kempování. Přírodní variantu můžeme použít i jako prostorový sprej.
Máta, skořice, levandule, citrónová tráva, šalvěj Komárům obecně bylinky příliš nevoní. Do pokoje si tedy můžete dát přímo sušené bylinky nebo nakapat bylinné esenciální oleje do aromalampy či aromadifuzéru, případně vzít citrón a  napíchat do něj hřebíček. Byliny také vysaďte okolo terasy nebo pod okna domu.
Domácí pasti Rozřízněte PET láhev na půl, vrchní část vložte do spodní hrdlem dolů a co nejpečlivěji spoj utěsněte. Dovnitř vlijte teplou vodu, cukr a sušené droždí (tato směs imituje oxid uhličitý, který komáry láká). Past se hodí domů i na zahradu. Pro venkovní použití vyrobte více kusů.

Likvidace komárů – jak v noci zabít komára?

Jestli už doma jednoho nebo klidně i několik nezvaných návštěvníků máte a ve výbavě vám chybí některý z výše zmíněných lapačů nebo odpuzovačů, nezbývá vám nic jiného, než rozsvítit lampičku nebo baterku a čekat s novinami nebo pantoflí v ruce.

Komáří štípnutí: bolestivost, svědění, alergie, jak ho ošetřit

Během komářího bodnutí samička vstříkne do rány sliny, díky kterým se stane několik věcí:

  1. Lokálně znecitliví místo vpichu, aby si hostitel ničeho nevšiml.
  2. Látky ve slinách naředí krev, která lépe proudí.
  3. Prostřednictvím slin vás komár může nakazit nějakou nemocí.
  4. Začne vás to svědit.

Někdo si komářího štípance ani nevšimne, ale jiný na něj může mít vyloženě alergickou reakci. Běžnou reakcí je svědivý hrbolek s pupínkem uprostřed, který se zahojí během cca 2 dnů. Místo můžete namazat chladivým gelem nebo použít gel z aloe vera. Pokud místo výrazně oteče, extrémně svědí nebo se objeví kopřivka či celková nevolnost, vezměte si prášek proti alergii. U závažnějších reakcí volejte 155.

Přírodní repelent proti komárům

Repelenty jsou skvělou volbou při výletech, procházkách nebo posezení na zahradě. Můžete je nastříkat na oblečení a ty přírodní i bez obav přímo na pokožku. Hodí se pro děti i osoby s citlivou kůží a fungují na základě bylinných a ovocných silic, jejichž vůně komáry odpuzuje. Nejsou tak účinné jako ty konvenční, ale pomáhají a jsou zdravějšíekologičtější alternativou k běžným repelentům, které obsahují chemické repelentní látky.

Zajímavosti o komárech

Co možná nevíte o komárech?
1. Nepříjemný bzučivý zvuk vzniká pomocí chvění křídel a hlasivek komára v letu.
2. Komáry a jiný hmyz přitahuje zejména světlo s kratší vlnovou délkou (klasické osvětlení). Pokud večer svítíte oranžovým nebo červeným světlem, nalákáte jich k sobě méně.
3. Dle výzkumů komárům vadí i vůně karamelizované čokolády.
4. Komárům vadí teploty pod 10 °C. Je to pro ně signál uložit se k zimnímu spánku.
5. Pokud si vezmete světlé oblečení, které nezadržuje tolik tepla, je nižší šance, že si vás komár vyhlédne.
6. Komáři mohou přenášet malárii, encefalitidu, meningitidu, virus Zika, západonilskou horečku, nebo třeba žlutou zimnici.
7. Komár vás může štípnout kdykoliv během dne, ale aktivnější jsou v noci z důvodu lepších povětrnostních podmínek a chladnějšího vzduchu.
8. Komár potřebuje ve 3 ze 4 stádií vývoje vodní prostředí.

Zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Kom%C3%A1rovit%C3%AD
  • https://www.loxone.com/cscz/blog/ochrana-proti-hmyzu/
  • https://www.ireceptar.cz/zdravi/past-na-komary-30000729.html
  • https://www.pasti.cz/blog/vrazedny-komar-nejzajimavejsi-fakta-o-komarech/
  • https://www.proalergiky.cz/clanky/alergie-na-bodnuti-komara-nebo-jen-bezna-reakce-jak-s-komary-neprijit-do-styku

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak se zbavit octomilek - lapače a pasti, které fungují

Jak se zbavit octomilek - lapače a pasti, které fungují

Trápí vás octomilky? Hledáte účinný způsob, jak se mušek zbavit?⚡Zjistili jsme pro vás, co opravdu zabírá.✅ Vyzkoušeli jsme i babské rady!

Jak dlouho žije moucha

Moucha domácí: Jak dlouho žije a co jste o ní možná nevěděli

Jak dlouho žije moucha? Jaký má vlastně život? A proč neustále otírá nožičkama o sebe? Možná je na těchto otravných tvorech přeci jen něco...

Hluboký spánek REM: Jak ho zlepšit, sny, délka, fáze

Co je REM spánek?

Co se děje ve fázi REM spánku? Proč jsou pro nás sny tak důležité? Zjistíte v našem článku.

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY