Komár na mušce: Jak dlouho žije komár a jiné zajímavosti

Přes svou nepatrnou velikost je komár úhlavním nepřítelem člověka, a to zejména v horkých letních měsících. Jak se říká, svého nepřítele musíme nejprve dobře poznat, abychom ho byli schopni porazit. A proto se teď pojďme podívat na několik důležitých faktů a pozoruhodností ze života komára.

Ze života komára foto: Pixabay

Ze života komárů

Na celém světě existuje více než tři tisíce druhů, na území České republiky pak najdeme kolem šedesáti. Mezi ně patří nejznámější komár pisklavý, komár obtížnýkomár útočný (záplavový). Řidčeji se u nás vyskytuje i obávaný komár tygrovaný původem z Asie, který může být nebezpečným přenašečem nemocí.

Délka komářího života sice není přímo jepičí, ale příliš času mu dopřáno není. S komárem, který nás začátkem léta obtěžoval na břehu řeky, se koncem léta jen stěží znovu shledáme. Pokud jeho život neukončíme předčasně v rámci sebeobrany, čeká ho v dospělém stádiu obvykle pouze několik týdnů. Záleží však na mnoha faktorech – jedná-li se o samečka nebo samičku, který konkrétní druh komára máme na mysli, a také měříme-li život komára již od vajíčka, anebo se soustředíme až na dospělého jedince.

Rozdíly mezi samečkem a samičkou

Komáří sameček a samička se od sebe podstatně liší, a to jak způsobem obživy, tak životností. Život neškodného samečka, který namísto krve sosá šťávu z květů, trvá zhruba sedm dní. Jeho úkolem je oplodnit samičku, krátce nato umírá. Zato krvelačná samička se na rozdíl od svého protějšku dožívá dvou až tří týdnů, ve výjimečných případech i několika měsíců. K takové dlouhověkosti dochází za předpokladu, že dobře živená samička v hibernovaném stavu přečká zimu.

To je však řeč jen o poslední vývojové fázi komára. Tou první je stádium vajíčka, ze kterého se za několik dní vylíhne komáří larva. Předstupněm dospělého jedince je kukla, ve které stráví dva až čtyři dny, dokud nespatří světlo světa. Samečci pak nemají času nazbyt, většinou na nic nečekají a přejdou k akci. Samička nemusí mít tolik naspěch, na oplodnění a nakladení vajíček má času dost. Pokud ji ovšem neohrožuje rozčílená oběť krvesosu…

Proč na nás komáři útočí a k čemu potřebují naši krev?

Pištivý bzukot komářího hejna a svědivé štípance po celém těle dokážou čas oddechu v přírodě opravdu znepříjemnit. Je to právě samička, která z lidské nebo zvířecí krve potřebuje získat živiny pro své potomky. Díky proteinům a lipidům pak může vytvořit a naklást vajíčka. Výhradně člověka k tomu však nepotřebuje, vystačí si i s krví ptáka nebo hada. Její sosák je důmyslně uzpůsobené zařízení, které zároveň saje krev a vypouští sliny. Ty usnadňují proces sání a dočasně potlačí bolest, kterou by oběť mohla cítit, a tak zajistí ničím nerušené hody. Komářice k úspěšnému dokonání svého díla potřebuje několik dlouhých minut a sliny hrají zcela zásadní roli v jejím utajení. Jsou také důvodem, proč nás později bodnutí tolik svědí.

Komáři dokážou vycítit naši tělesnou teplotu a různé látky, které vylučujeme. Někteří z nás jim jsou více po chuti než jiní. Jedná se především o jedince s nadváhou nebo těhotné ženy, neboť jejich pot a tělesný pach obsahuje větší množství oxidu uhličitého. Stejně tak je může přilákat tělesná námaha, která nás rozehřeje a zapotí. Vědecké výzkumy navíc potvrdily, že naši atraktivitu pro komáří upíry zvyšuje i konzumace alkoholu.

komáří štípnutí prevence Foto: Pixabay

Co pomáhá na komáří štípnutí: léčba a prevence

Komár jako nepřítel člověka není žádnou novinkou, trápí nás již odnepaměti. A jelikož člověk je tvor vynalézavý, existuje mnoho způsobů, jak předejít komářímu útoku, případně jak se postarat o napáchané škody.

Mezi základní preventivní opatření patří oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi, které můžeme pro jistotu přestříkat repelentem. Ten lze aplikovat i na nahou kůži, ale všeho s mírou, ve větším množství totiž může být repelent obsahující DEET toxický jak pro nás, tak pro životní prostředí. Pokud se chystáte na dovolenou nebo na víkend do přírody, určitě byste neměli zapomenout na účinnou ochranu před obtížným hmyzem. Více tipů, co přibalit s sebou najdete TADY.

Na trhu je možné najít i spreje na rostlinné bázi citlivé k přírodě i pokožce. Účinnou babskou radou je například olej z levandule nebo z citrónové trávy. Před komářími útoky by vás měly spolehlivě uchránit také různé aromatické svíčky, lampy nebo třeba rýmovník.

A co když dojde na nejhorší? Svědivé štípance rudnou a natékají, svádí k škrábání, které alespoň na chvíli uleví od bolesti. Opak je ale pravdou, škrábáním můžeme všechno jen zhoršit. Roznášíme tak komáří sliny na větší území, alergická reakce je pak o to silnější a rána se hojí mnohem déle. Lepší bude zajít pro chladivý gel do lékárny, anebo na to jít podomácku. Pomoct může i jablečný ocet, citrón, nebo plátek cibule.

Přestože komáři patří k těm nejobávanějším druhům hmyzu v našich podmínkách, existuje i mnoho dalších, kteří vám můžou znepříjemňovat život, a to zejména v letním období. Proto jsme pro vás připravili i další články, kde se dozvíte, jak na mšice, jak na octomilky anebo na blechy.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak dlouho žije králík

Jak dlouho žije králík a jak ho správně krmit

Králíci se běžně dožívají relativně krátkého věku, který je do jisté míry předurčen jejich genetikou. Správná životospráva je však ještě...

Jak dlouho žije moucha

Moucha domácí: Jak dlouho žije a co jste o ní možná nevěděli

Jak dlouho žije moucha? Jaký má vlastně život? A proč neustále otírá nožičkama o sebe? Možná je na těchto otravných tvorech přeci jen něco...

Jak dlouho žije mravenec

Ze života mravence: Jak dlouho žije a jeho pozoruhodný svět

Jak dlouho žije mravenec, kolik je druhů a jak vypadá jeho svět? Vypravte se do mravenčí říše zjistit o těchto podivuhodných tvorech...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY