Tipy na výlety po Česku: Ďáblova prdel v České Kanadě

Chystáte se o víkendu na výlet po Česku, rádi byste vyrazili do přírody a zároveň navštívili kuriozitu, na kterou jen tak nezapomenete? Vydejte se do České Kanady, které dominuje Ďáblova prdel – skalní útvar tajemného původu a pozoruhodného vzezření... Navíc kdo by si takové kamenné zadnice nechtěl zapózovat na fotce, že?

Ďáblova prdel
Foto: Rexter (Martin Šimko)

Přírodní park Česká Kanada – tip na nejlepší výlet

Skalní útvar Ďáblova prdel místními přezdívaný také jako Prdel světa je žulový balvan prapodivného tvaru uprostřed lesů České Kanady. V poslední době se z něj stala doslova turistická atrakce, za níž se sjíždí zvědavci z blízka i daleka, aby si na ni mohli sáhnout nebo se u ní vyfotit.

Česká Kanada je malebná krajinná oblast v jihovýchodních Čechách poblíž Jindřichova Hradce podél hranice s Rakouskem a západní Moravou. V tomto přírodním parku najdete impozantní zříceninu hradu Landštejn z počátku 13. století, státní zámek Červená Lhota známý z pohádky Zlatovláska, historické centrum Jindřichova Hradce nebo renesančních Slavonic, dále také muzeum československého opevnění nebo sochu fiktivního českého hrdiny a génia Járy Cimrmana.

Především je však Česká Kanada oblastí rozmanité přírody, lesů a luk, jezer, močálů a bažin, ale také nejrůznějších skalisek a balvanů rozesetých v okolí Kunžaku. Zde se nachází i Ďáblova prdel – konkrétně u rybníka Zvůle a osady U Panského Lesa.

Naučná stezka vedoucí k Ďáblově prdeli

Ke skalnímu útvaru vede naučná stezka z parkoviště Valtínovský mlýn. Je dlouhá 3 kilometry a obsahuje jedenáct zastávek s tabulí, na které najdete zajímavé informace o okolní přírodě a historii. Kromě Ďáblovy prdele se můžete těšit i na zábavný lesopark nebo rozhlednu U Jakuba.

Skalní útvary v České Kanadě – Ďáblův chléb, Křeslo, Jeskyně, Kamenný stůl, Zvůlecký viklan

V přírodním parku Česká Kanada lze narazit i na několik dalších podobných skalních útvarů. Žulové balvany jsou soustředěny zejména v okolí rybníku Zvůle. Najdete tu Zvůlecký viklan, balvan zvaný Křeslo, ale také Ďáblův chléb nebo jímavého kamenného obra přezdívaného Jeskyně. Pozoruhodný tvar má také balvan nesoucí jméno Kamenný stůl, ke kterému dojdete po žluté značce směrem na osadu Kunějov.

V okolních lesích se vyskytuje mnoho prazvláštních kamenných útvarů z prehistorické doby. Jedná se o takzvané megality. Některé jsou sestavené do kruhu nebo jiného obrazce. Nachází se tam i menhiry, tedy kameny svisle zasazené do země s duchovním významem. Dost možná sloužily v dávných dobách k rituálním záměrům.

Kde se nachází Česká Kanada a jak se tam dostat z Prahy a z Brna?

Přírodní park Česká Kanada chráněná krajinná oblast u hranic s Rakouskem v Jihočeském kraji v okrese Jindřichův Hradec. Je kopcovitá a z převážné části zalesněná. Nejvyšším vrcholem je kopec Vysoký kámen u Kunžaku o nadmořské výšce 738 metrů nad mořem.

Oblast je bohatá na rybníky, jezírka a mokřady. Protékají tu řeky Nežárka a Moravská Dyje. Teploty zde bývají nižší a často dochází ke srážkám, odtud také pochází název Česká Kanada, protože počasí je tu spíše kanadské než typické středoevropské.

Do České Kanady a přímo až k Ďáblově prdeli se snadno dostanete autem. Z Prahy i z Brna vám to při optimální dopravní situaci bude trvat něco málo přes 2 hodiny.

  • Z Prahy zamiřte do Říčan, pak na Benešov, přes Tábor a Jindřichův Hradec a odtud od Kunžaku.
  • Z Brna zamiřte na Velké Meziříčí, pak do Jihlavy a odtud do Kunžaku.

(Pokud nejste místní a na výlet se vydáváte z větší dálky, dopravu vlakem nebo autobusem nedoporučujeme. Je sice možná, ale poměrně krkolomná.)

Z Kunžaku k Ďáblově prdeli je to necelých 8 kilometrů, z toho může být pěkný celodenní výlet. Pokud se na to necítíte, můžete si zajet až na parkoviště Valtínovský mlýn, odkud vede naučná stezka dlouhá 3 kilometry.

Do České Kanady se můžete vydat i na cyklovýlet. Krajina je sice kopcovitá, ale nejedná se o žádný náročný terén. Na kole se navíc k Ďáblově prdeli dostanete mnohem rychleji a můžete pokračovat i dál až k zámku v Českému Rudolci přezdívaném Malá Hluboká.

  • Tipy naší redakce na cyklovýlety po Praze najdete TADY a na cyklovýlety na Moravě TADY.

zdroje:

https://www.regiontourist.cz/co-podniknout/skalni-mesto-stalkov/
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/skalni-utvar-dablova-prdel-v-ceske-kanade
https://www.turistika.cz/mista/ceska-kanada-skalni-utvary-u-zvule/detail

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Teplice nad Bečvou - restaurace, lázně a počasí

Teplice nad Bečvou – restaurace, lázně a počasí

Kam vyrazit za relaxem, zregenerováním těla a ještě přitom stihnout nějakou zábavu? Vydejte se do Teplic nad Bečvou!

Dopřejte si rozmazlování v nejlepších lázních i wellness centrech v Česku

Dopřejte si rozmazlování v nejlepších lázních i wellness centrech v Česku

Dospěli jste k rozhodnutí, že nastala doba na pobyt strávený v lázních? Potřebujete již nutně opustit svou rutinu a relaxace, masáže a...

Jak koupit slovenskou dálniční známku online + placené úseky

Jak koupit slovenskou dálniční známku online + placené úseky

Chystáte se na Slovensko a budete potřebovat dálniční známku? Zajímají vás placené úseky na Slovensku? ☝ Zjistili jsme pro vás všechny...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY