5 věcí, které jsou díky kotli na pelety jednodušší

Start topné sezóny se pomalu blíží a letos se kolem vytápění vedou opravdu vášnivé diskuze. Na vině je dramatické zdražování cen za plyn a elektřinu. Zatímco majitele plynových kotlů a topení na elektřinu čeká výrazné navyšování záloh, domácnosti využívající kotel na pevná paliva to mají o poznání snazší.

Kotel na pelety
Foto: Shutterstock

Mezi nejoblíbenější tuhá paliva patří uhlí, dřevo a dřevěné peletky. Pokud chcete mít vytápění pevným palivem co nejvíc pohodlné, vyberte si automatický kotel na pelety. Pelety se vyrábějí z pilin, ale na rozdíl od dřeva nepotřebují žádné sekání, štípání nebo skládání. Přečtěte si, jak vám moderní kotel na pelety zjednoduší vytápění vašeho domu.

1. Nemusíte zatápět

Rozdělání ohně vyžaduje trochu zkušeností a přípravy. U automatického kotle na pelety to ale máte bez starostí. Stačí stisknout tlačítko a pelety na roštu se spolehlivě zapálí pomocí patrony. Optimální průběh spalování má na starost řídicí jednotka. Když je potřeba, oheň se může stejně bezpečně zase uhasit.

2.  Nemusíte přikládat

Zapomenout můžete také na pravidelné přikládání, aby oheň nevyhasl. Kotel funguje samočinně, takže plynule dodává potřebné množství pelet na rošt hořáku. Tím neustále udržuje požadovanou teplotu v domě. Díky automatickému přikládání ve správný čas ušetříte za palivo, nedochází k vyhasnutí ohně ani k prochladnutí místností. Jen jednou za tři až pět dnů je potřeba manuálně dosypat zásobník, ze kterého se pelety odebírají.

3. Teplotu nastavíte i na dálku

Moderní kotle na pelety obsahují přehledný displej, na kterém lze nastavovat parametry vytápění. Dnešní technologie ale nabízejí i vzdálený přístup. Český výrobce kotlů OPOP umožňuje ovládání topení pomocí aplikace v telefonu nebo na počítači. Stačí připojit kotel na Wi-fi a poté můžete kdykoli a odkudkoli měnit nastavenou teplotu, například před návratem z dovolené nebo při změně počasí.

Minipelety Biopel
Foto: OPOP

4.  Pohodlně používáte palivo

Pelety jsou stejně jako dřevo ekologické a jde o obnovitelný zdroj energie. Kromě toho ale mají velkou výhodu ve svém jednotném tvaru a velikosti. Malé lisované válečky se snadno skladují, převážejí a nejsou těžké na manipulaci. Hned z výroby jsou připravené k použití a mají i optimální vlhkost. Podle toho, kolik máte v kotelně nebo technické místnosti místa na uskladnění, můžete jednorázově koupit celoroční objem pelet nebo objednávat postupně. V České republice se vyrábějí pelety na mnoha místech a v součtu jich ročně vyprodukují půl milionu tun.

5.  Ušetříte za vytápění

Finanční nákladnost je spolu s náročností obsluhy asi tím nejdůležitějším bodem při rozhodování o způsobu vytápění. Obecně jsou všechna pevná paliva nejlevnější možností, jak vytápět dům nebo chalupu. Současné zdražování se nevyhnulo ani peletám, přesto proti vytápění plynem nebo elektřinou ušetříte.

Vyplatí se vybírat takový automatický kotel, který má velmi vysokou účinnost. Ta zaručuje hospodárné využívání paliva a klesá jeho spotřeba. Kotle na peletky s účinností přes 93 procent najdete například v nabídce českého výrobce OPOP.

Také používání kvalitních pelet má svůj význam, protože palivo s certifikací ENplus se vyznačuje vyšší výhřevností. Díky tomu zůstane doma příjemné teplo a cenu za vytápění budete mít pod kontrolou.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

O těch topných peletách jsem už taky slyšel, ale nevím, jak by to fungovalo v našich kamnech. Máme sice klasická krbová kamna z https://www.levnekrby.cz/ , ale stejně je asi lepší do nich hodit pořádný dubový špalek. Nevěřím tomu, že by ty malé pelety hořely dýl. i cenově bude ai dřevo levnější než pelety.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Srovnání úroků na termínovaných vkladech 2022

Srovnání úroků na termínovaných vkladech 2024

Termínované vklady představují bezpečný způsob, jak nechat zhodnocovat své peníze. Podívejte se na srovnání nejvyšších úroků ✌

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jak ušetřit při tankování při cestách po Evropě

Jaké jsou ceny pohonných hmot při cestách po Evropě? Kde se vyplatí natankovat? Podívejte se, jak můžete ušetřit na benzinu a naftě!

Úsporný energetický tarif

Úsporný energetický tarif: Jaká bude sleva a kdo na ni nedosáhne

Proti zdražování energií bojuje stát úsporným tarifem pro domácnosti a odpuštěním poplatků za obnovitelné zdroje. Jak to bude fungovat si...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY