Úsporný energetický tarif: Jaká bude sleva a kdo na ni nedosáhne

V důsledku zdražování energií zapříčiněným válkou na Ukrajině podává vláda svým občanům pomocnou ruku v podobě „válečného balíčku“. Pojďme se podívat, kolik peněz za energie stát domácnostem odpustí a jak to bude celé fungovat.

Úsporný tarif elektřiny Foto: Pixabay

Co zahrnuje válečný balíček

Na příští topnou sezónu (od letošního října do konce příštího roku) vyčlenila vláda celkem 66 miliard korun, které v rámci válečného balíčku poputují na pomoc českým domácnostem zasaženým vysokými cenami energií.

Válečný balíček tvoří dva způsoby podpory:

  • Úsporný tarif elektřiny (příspěvek na drahé energie)
  • Odpuštění poplatku OZE (za obnovitelné zdroje)

Touto pomocí chce stát především motivovat domácnosti k energetickým úsporám. V následující tabulce si můžete prohlédnout, jak bude zmíněná celková částka 66 miliard korun přerozdělena.

Úsporný tarif 27 miliard
Odpuštění poplatků OZE 23 miliard
Podpora teplárenství 10 miliard
Podpora kotelen 3,6 miliardy
Kompenzace nepřímých nákladů 2 miliardy

Musím si o úsporný tarif energie zažádat?

Sleva se objeví automaticky ve vašem ročním vyúčtování. Stát vám ji započte, aniž byste museli žádat či provádět jakoukoli komunikaci se svým dodavatelem.

Další možnost, jak ušetřit za elektřinu, by vám mohlo nabídnout toto srovnání.

Kolik ušetřím díky státnímu tarifu

Za rok bude domácnostem v rámci úsporného tarifu odečteno průměrně 15 tisíc korun. Přesná výše slevy za energie bude vypočtena podle vašeho konkrétního tarifu a distribuční sazby ve vašem odběrném místě. Pokud využíváte elektřinu i plyn, získáte příspěvek dvakrát.

Vzhledem k tomu, že úsporný tarif bude realizován od 1. října 2022, za zbývající část letošního roku domácnosti dostanou 3 500 až 4 000 korun.

V případě, že odebíráte plyn, můžete si v tomto článku zkontrolovat, že neplatíte více, než je potřeba.

Kolik ušetřím díky odpuštění poplatku OZE

Poplatek za obnovitelné zdroje bude domácnostem odpuštěn do výše průměrné spotřeby tří megawatthodin. Při ceně 495 korun za spotřebovanou megawatthodinu můžete tedy ušetřit až 1500 korun ročně.

Příspěvek na energie 2022 - kalkulačka

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo na svých stránkách kalkulačku, díky které si můžete orientační výši slevy spočítat, a to za zbytek roku 2022 i příští rok 2023. Do kalkulačky je potřeba zadat tyto údaje:

  • distribuční sazbu elektřiny
  • spotřebu podle posledního vyúčtování
  • způsob vytápění

Na koho se úsporný energetický tarif nevztahuje

Sedmadvacet miliard korun vyčleněných na „úsporný tarif“ bude rozděleno mezi všechny domácnosti využívající plyn či elektřinu.V některých případech je však státní pomoc omezenější či není žádná.

  • V rámci domácností, které teplo odebírají z tepláren, se státní tarif bude vztahovat jen na tu část energií, na jejichž dodávky mají uzavřenou smlouvu se soukromým dodavatelem. Týká se to především domácností v rámci panelových domů.
  • Sleva se nebude započítávat u rekreačních objektů, tedy chat a chalup, které využívají víkendový tarif.
  • Úsporný tarif se také nevztahuje na firmy.
  • Bez slevy budou rovněž tarify zahrnující nabíjení elektromobilů.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Každý hospodář co vyrobí doma tak zásobì doma a přebytek prodá a ne aby to dal na burzu a pak za draho kupoval zpět.Je nutné myslet hlavou

Já se taky snažím šetřit s elektřinou co to jde. Hodně nám teď zvedli zálohy, takže žádná sušička prádla, pračka a myčka jedou jen na noční proud a do ledničky jsem si koupila tento úložný box https://www.plaza.cz/ulozny-box-do-lednicky--4-ks/ , takže hned vím, kde co je a nemusím dobu ledničku větrat :-) .

To bude zase podvod na lidi.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jaká je aktuální inflace v ČR - jak se počítá a vyvíjí

Jaká je aktuální inflace v ČR - jak se počítá a vyvíjí

Máte peníze pod polštářem? Inflace je potichu krade. A bohužel i ze spořících účtů. Zkuste jednoduchou kalkulačku inflace a mějte lepší...

Časy spínání HDO

Časy spínání HDO a kde najít kód pro nízký tarif

Kdo by nechtěl ušetřit za elektřinu? Díky HDO můžou distributoři přepínat na levný tarif kdykoli, namísto pravidelného "nočního proudu"....

Žádost o příspěvek na bydlení - kalkulačka a podmínky

Žádost o příspěvek na bydlení - kalkulačka a podmínky

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení? Jak o něj zažádat a kolik vlastně je? Všechny informace o příspěvku na bydlení pro rok 2024 se...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY