Žádost o příspěvek na bydlení - kalkulačka a podmínky

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení? Jak o něj zažádat a kolik peněz můžete od státu získat? Všechny informace o příspěvku na bydlení pro rok 2024 se dočtete zde.

Co je příspěvek na bydlení - Kdo na něj má nárok
Trvalý pobyt - Náklady na bydlení - Normativní náklady
Jak se vypočítá příspěvek na bydlení a kalkulačka
Kde najít formulář a jak vyplnit žádost

Žádost o příspěvek na bydlení - kalkulačka a podmínky Foto: Pixabay

Příspěvek na bydlení v roce 2024, dávky na bydlení, podpora na bydlení

Příspěvek na bydlení či dávky na bydlení nebo podpora na bydlení, je finanční podpora jednotlivců a rodin s nízkými příjmy. Poskytuje ji stát a přispívá tak na životní úroveň lidí, kterým náklady na bydlení ukrajují příliš velkou část celkových příjmů.

Úřad práce příspěvek na bydlení –⁠⁠⁠ vyplácení zpětně

Příspěvek na bydlení vyplácí Úřad práce České republiky, kde se také podává žádost. Při uznání vaší žádosti získáte příspěvek za měsíc, kdy jste si o něj zažádali, ale také až tři měsíce zpětně. O všem rozhodují příjmy rodiny (nebo jednotlivce) a výdaje za bydlení v tomto období.

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení, podmínky

Nárok na příspěvek či dávky na bydlení vzniká v případě, že vaše náklady na bydlení přesahují 30 procent čistého příjmu všech společně posuzovaných osob. V Praze musí tyto náklady přesahovat 35 procent příjmů. Náklady na bydlení nesmí být ovšem příliš vysoké. O tom rozhodují tabulky průměrných nákladů na bydlení, kterým se říká normativní náklady.

Jestli v dané domácnosti vzniká nárok na příspěvek na bydlení, zjistíte výpočtem podle následujícího vzorce.

Příjem x 0,30 (pro Prahu 0,35) > náklady na bydlení nevzniká nárok na příspěvek
Příjem x 0,30 (pro Prahu 0,35) < náklady na bydlení vzniká nárok na příspěvek

Mám nárok na příspěvek na bydlení? Příspěvek na bydlení pro studenty, důchodce a OSVČ

Příspěvek na bydlení má každá domácnost, která splňuje výše popsané podmínky. Nezáleží na tom, jestli jste student, důchodce či OSVČ. Příspěvek na bydlení se vyplácí pouze jednomu člověku v domácnosti.

Jste-li tedy student žijící s rodiči, pak je pravděpodobné, že příspěvek pobírají rodiče a vy už na něj nemáte nárok. To platí i pro penzisty, kteří sdílejí domácnost s ostatními členy rodiny. Před podáním žádosti zkontrolujte, zda vaše domácnost už příspěvek nepobírá.

Příspěvek na bydlení bez trvalého pobytu, kdo jsou společně posuzované osoby

Trvalý pobyt o příspěvku na bydlení nerozhoduje, ačkoliv vám jistě usnadní vyřizování celé záležitosti na úřadě. Požádat o příspěvek může vlastník, nájemce nebo podnájemce bytu.

V případě manželů nerozhoduje, kdo o příspěvek žádá. Příspěvek na bydlení je vyplácen vždy jen jednomu člověku ze společně posuzovaných osob. O příspěvek na bydlení mohou zažádat i vlastníci stavby pro individuální či rodinnou rekreaci, pokud je tento objekt využíván k trvalému bydlení.

Společně posuzované osoby jsou ty osoby, které spolu sdílí jednu domácnost. Okruh těchto osob přesně vymezuje zákon č. 110/2006 Sb. Od roku 2020 se už nejedná o všechny osoby, které mají na daném místě trvalý pobyt.

Do příjmů společně posuzovaných osob se počítají všechny příjmy. Alimenty na dítě jsou pak příjmem dětí, zatímco ostatní příjmy se většinou vztahují pouze na rodiče.

Co se počítá do nákladů na bydlení

Náklady na bydlení se dělí do několika částek. První z nich je čistý nájem. V případě družstevních bytů a bytů v osobním vlastnictví jde o srovnatelné náklady s nájemným. Dále se zvlášť počítají výdaje za plyn, elektřinu a vodu. Náklady na pevná paliva se opět počítají podle srovnatelných nákladů.

Pokud jste tedy nájemníkem, který platí veškeré náklady majiteli v jedné platbě, a jdete žádat o příspěvek na bydlení, budete muset požádat majitele o rozepsání jednotlivých položek.

Obecně se nájem říká všemu, co majiteli platíte. Z pohledu úřadů je nájem pouze ta částka, kterou odpovídá nákladům za využívání bytu. Elektřina, voda a plyn jsou položky, které musíte mít vypsané zvlášť. Pokud je součástí vašich plateb například internet v domácnosti často spojený s televizí, tak vás jistě nepotěší, že tato položka se do nákladů vůbec nepočítá. Není totiž nezbytnou součástí bydlení.

Do nákladů na bydlení se ovšem počítá možný nedoplatek za elektřinu, vodu či plyn. Suma, kterou doplácíte na energiích, se započítává do kalendářního měsíce podle splatnosti. V tomto případě nehraje žádnou roli období, za které nedoplatek vznikl.

Příspěvek na bydlení a hypotéka –⁠⁠⁠ změny pro rok 2024

Hypotéka se počítá do nákladů na bydlení stejně jako nájemné. Rozhoduje zde ovšem její výše. Pokud by splátky hypotéky byly příliš vysoké, zohledňuje se jen část těchto nákladů odpovídající normativním nákladům na bydlení v roce 2024.

Normativní a srovnatelné náklady na bydlení 2024

Normativní náklady na bydlení v roce 2024 se odvíjí od počtu osob v rodině. Jedná se o průměrné náklady na bydlení podle počtu obyvatel daného města a počtu lidí sdílející jednu domácnost. Výši těchto nákladů srovnatelných s nájemným určuje zákon.

Pro rok 2024 vypadají normativní náklady takto:

Počet osob
Obyvatelstvo v daném městě

Praha a Brno Obce s alespoň 70 000 obyvateli
Obce do 69 999 obyvatel
1 nebo 2 16 279 Kč 14 197 Kč 13 737 Kč
3 19 212 Kč 15 900 Kč 15 299 Kč
4 a více
23 195 Kč 19 202 Kč 18 477 Kč

Srovnatelné náklady pro družstevní byty a byty v osobním vlastnictví jsou nastaveny pro rok 2024 takto:

Počet osob v domácnosti Srovnatelné náklady s nájemným
1 nebo 2 3 571 Kč
3 4 669 Kč
4 a více 5 632 Kč

Zprůměrované jsou také ceny pevných paliv za kalendářní měsíc. Opět se odvíjí od počtu osob, které sdílejí jednu domácnost.

Počet osob v domácnosti Srovnatelné náklady za pevná paliva
1 nebo 2 1 843 Kč
3 2 411 Kč
4 a více 2 979 Kč

Jak vypočítat příspěvek na bydlení, jak se počítá výše příspěvku na bydlení

Příspěvek na bydlení by měl dorovnat rozdíl mezi náklady na bydlení a 30 procenty (v Praze 35 procenty) příjmů rodiny. Co vše se do příjmů započítává a další podrobnosti zjistíte zde.

Veškeré výpočty je lepší dělat pouze orientačně, protože se může stát, že některé výdaje vám finanční úřad prostě neuzná, ačkoliv vy jste s ním počítali. Méně často se stává, že se objeví položka, kterou jste vy naopak nezapočítali, a díky tomu je skutečný příspěvek na bydlení vyšší.

Výpočet příspěvku na bydlení, MPSV kalkulačka příspěvek na bydlení online

Nejsnazší způsob, jak vypočítat přibližnou výši příspěvku na bydlení, je k tomu určená kalkulačka online od MPSV. Vyplněním formuláře na této stránce zjistíte přibližnou částku, na kterou máte nárok. Kalkulačka vám pomůže zjistit nejen sumu, ale také zda vůbec má vaše domácnost na příspěvek nárok.

Žádost o příspěvek na bydlení –⁠⁠⁠ formulář, co doložit a jak žádat o příspěvek na bydlení

Vyplňování potřebných dokumentů může být důvodem, proč někteří vzdají “boj o příspěvek” dopředu. Byrokracie u nás je vždy oříšek. Důkazem je daňové přiznání, které nedá spát každý rok statisícům živnostníků.

V případě příspěvku na bydlení vyšly úřady vstříc veřejnosti a nahrály na YouTube kompletní video návod o tom, kde najít potřebný formulář a jak přesně ho vyplnit. Návod postupuje krok za krokem a snadno tak vyplníte formulář z pohodlí domova podle svých časových možností.

Nespornou výhodou formuláře online je, že při vyplňování zjistíte, pokud vám nějaké informace chybí. Nemusíte tak běhat dvakrát na stejný úřad, vše zvládnete zkompletovat doma.

Příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení 2024 –⁠⁠⁠ diskuze

Máte-li doplňující dotazy ohledně tohoto tématu, neváhejte se na nás obrátit v komentářích pod článkem.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Dobrý den chtěl jsem se informovat o příspěvku na bydlení.bydlel jsem od minulého roku od listopadu sám v tomto podnájmu.v listopadu jsem dostal dceru do péče a tím pádem kde mě zvedli náklady na bydlení dosud jsem platíl 16000.a co mám dceru mám náklady 18000.muj plat činí 32000.mesicne po odečtení výživného na 2 další děti a exekuci mě zůstává kolem 23.tisic měsíčně a 2000 výživné na dceru to jí platím 920.kč na autobus a věci co se týkají školy. Do školy dojizdi s obce Letonice u Vyškova kde bydlím v podnájmu.touto cestou bych se chtěl informovat jestli bych dostal peníze na bydlení když jsem s dcerou sám v podnájmu a výplata mě nestačí.dekuji uctivě za odpověď Mory

V případě přiznání příspěvku, za jak dlouho od přiznání příspěvek přijde na účet?

Dobrý večer, mohu jako důchodce pracovat na dohodu když mám zažádáno o příplatek na bydlení ? Děkuji Hájková Marie

Dobrý den chtěla bych se zeptat kolik bych měla nárok na příspěvek na bydleni

Chtěla Vych vědět za jak dlouhou dobu dostanu odpověď zda má žádost byla schválena nebo naopak. Už to bude 40 dni. Děkuji cholevova

Dobrý den, prosím jak je to vlastně? Když jsem ženatý a bydlím jinde v bytě mám nárok na příspěvek na bydlení nebo ne?

CO vše počítá do příjmu? Jako student doktorand mám stipendium. Počítá se mi toto stipendium do čistého příjmu. Abych pokryl všechny výdaje musejí mě sponzorovat rodiče.

Tak já jako samozivitel v invalidním důchodu děcka 11a9 let a nás celkový příjem činí 10500 čistého a z nájemným 9000 máme nárok na 2950 Kč což znamená že na měsíc nám musí stačit 4500 z cenou chleba 50kc a co škola a podle kalkulačky mám nárok na 9400 ale to je podle úředníků nesmysl holt vláda lže jako vždy

Dobrý den, studentka VŠ v Praze bydlí v podnájmu, pouze brigáda, z důvodu zvýšení cen za energie a nájem v Praze je zájem o příspěvek na bydlení. Jaké jsou možnosti? Děkuji

Jsem důchodce,syn pracuje brigádně mám nárok na příspěvek na bydlení. Děkuji za odpověď.

Jaký příjem z daňového příznání OSVČ se uvádí do žádosti o příspěvek na bydlení? Děkuji za odpověď.

Jak je to,prosím, s tou hypotékou? Opravdu se splátka počítá do nákladů na bydlení?

Majitel bytu mi nechce rozepsat náklady na elektřinu a topení,abych si mohla zažádat o příspěvek na bydlení.Co v tomhle případě dělat?Odstěhovat se nemám kam.dekuji.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Koncesionářské poplatky - jak se přihlásit a kdy je platit

Koncesionářské poplatky - jak se přihlásit a odhlásit

Koncesionářské poplatky jsou povinné pro každého, kdo vlastní televizi či rádio. Jak se k nim přihlásit a kdy je platit se dozvíte v tomto...

Zdravotní sestra

Platové tabulky státních zaměstnanců 2024

Jak si letos polepší státní zaměstnanci? Jak vypadají platové tabulky učitelů, zdravotníků, policistů či vojáků? Všechny platové tabulky...

Čistá mzda se v roce 2021 zvedla o stovky až tisíce korun!

Postup výpočtu čisté mzdy (online mzdová kalkulačka)

Co je čistá mzda? Jak postupovat při výpočtu čisté a hrubé mzdy? Jak zrušení superhrubé mzdy ovlivnilo váš plat? ☝ Veškeré informace...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY