Co všechno umí chytrý dům: dříve sci-fi, dnes skutečnost

Ačkoliv pojem chytrý dům zní stále dost futuristicky, může jím být i starší chalupa nebo panelákový byt. Řídicí jednotku, která vám umožní dům ovládat na dálku, je ale nejjednodušší nainstalovat do novostavby. Pokud stavíte či rekonstruujete, informujte se o možných řešeních a připravte si elektroinstalaci třeba pro budoucí napojení na systém chytré domácnosti.

Co všechno umí chytrý dům: dříve sci-fi, dnes skutečnost
Foto: Neva.eu

Proč o chytré domácnosti vůbec uvažovat?

Kvůli:

  1. pohodlí,
  2. bezpečí,
  3. a úspoře nebo lepší kontrole nákladů.

Co všechno obnáší chytrá domácnost

Je jen na vás, do jaké hloubky zajdete a kolik si toho doma automatizujete. Častým prvním krokem jsou chytré žárovky, které můžete rozsvěcet a zhasínat přes mobil, nebo chytře řízené termostaty, které regulují topení podle aktuální teploty v místnosti. Pokud se do toho ale pustíte se vším všudy, na dálku můžete řídit:

  • venkovní i vnitřní stínění – hliníkové žaluzie a rolety nebo screenové rolety,
  • vzduchotechniku (klimatizaci, rekuperaci) a ohřev vody,
  • bezpečnostní systémy a kamery,
  • závlahu (podle předpovědi počasí nebo hladiny vody v jímce),
  • audio server,
  • elektronický zámek od dveří,
  • další elektrospotřebiče a zařízení – od trouby po saunu.

Pokud máte fotovoltaické panely nebo retenční nádrž, i na ty se můžete napojit pomocí aplikace a sledovat aktuální spotřebu nebo hladinu vody.

Součástí chytrých domácností jsou obvykle také čidla:

  • pohybová,
  • kouřová,
  • záplavová,
  • na měření CO2 ve vzduchu,
  • teplotní, větrná a dešťová.

Čidla potom v rámci předem nastavených scénářů vyvolávají různé akce v domě. Pokud například záplavové čidlo (umístěné v koupelně na zemi) zachytí vodu, automaticky přeruší přívod vody, aby zabránilo vytopení domu. Čidlo na měření CO2 dává pokyny rekuperační jednotce k výměně vzduchu – to oceníte zejména při větších návštěvách, kdy nemusíte vůbec větrat a nikdy se nevydýchá vzduch, nebo v noci, pokud máte menší ložnici.

Čidla na sledování teploty, větru a deště se zpravidla využívají pro ovládání venkovního stínění. Takže se například screenové rolety v případě potřeby samy vytáhnou nebo zatáhnou, aby udržely optimální teplotu v místnosti. Podporují tím izolaci domu, která v létě předchází zbytečnému klimatizování a v zimě přitápění. Čidla také chrání, aby se stínění např. vlivem silného větru nepoškodilo.

Typické scénáře v chytrém domě

Funkce chytrého domu v běžném provozu můžeme jednoduše ilustrovat na scénářích odchodu a příchodu domů.

Při odchodu:

  • vás dům upozorní na otevřená okna (na základě magnetů v oknech),
  • automaticky zamkne dveře (tam, kde máte elektronické zámky),
  • vypne elektrospotřebiče nebo sníží jejich spotřebu,
  • aktivuje alarm,
  • stáhne/vytáhne venkovní žaluzie nebo screenové rolety a reguluje topení.

Při příchodu:

  • Stáhne/vytáhne venkovní stínění (za světla vytáhne, aby v domě nebyla tma, za tmy stáhne, aby dovnitř nebylo při rozsvícení světel vidět),
  • aktivuje elektrospotřebiče nebo rozsvítí světla,
  • v zimě může zapnout topení v určitých místnostech,
  • může vám z audio serveru zahrát oblíbenou skladbu nebo rovnou pustit televizi.

Dům může počítat s tím, že do něj přicházejí různí lidé. Pokud máte u vstupu čtečku otisků prstů, jednoduše rozpozná, o koho jde a které úkony spustit. Pokud k vám pravidelně dochází hospodyně nebo paní na hlídání/doučování, můžete jí přístup přes otisk prstů limitovat na předem daná časová okna. I z práce pak uvidíte, jestli do domu vstoupila a jestli jsou vaše děti v bezpečí.

Ačkoliv dům můžete naučit reagovat na spoustu signálů, pořád jsou to jen příkazy, které mu dáte vy a které můžete kdykoliv upravit nebo změnit, třeba v mobilní aplikaci. I chytrý dům má ruční vypínače, kterými můžete jakoukoliv akci přerušit.

Chytrý dům a dovolená

Při odjezdu na dovolenou můžete centrálně vypnout všechny elektrospotřebiče a zastavit vodu, aby nedošlo k havárii. Pokud ale nechcete, aby si zloději všimli, že dům utichl, můžete využít scénář simulace přítomnosti. Dům sám od sebe jednou za čas rozsvítí, zapne televizi nebo hudbu a pravidelně vytahuje a stahuje venkovní rolety či žaluzie. Zvenku to pak vypadá, že v domě je stále pohyb.

A pro případ, že by se k vám domů během vaší nepřítomnosti někdo opravdu dostal, si můžete scénářem ošetřit i tento případ. Sami určíte, co všechno má dům udělat. Můžete zhasnout světla a zatáhnout veškeré stínění, což pachatele zmate a zkomplikuje mu to únik. Mezitím vám přijde do telefonu upozornění a na základě něj můžete například přivolat policii.

Možná vám má ale sousedka zalít květiny nebo pošťák zrovna veze zásilku. V těchto případech můžete dům z telefonu odemknout a bezpečnostní systém vypnout. Pošťákovi do telefonu řeknete, ať zboží vyloží v garáži, kterou přes mobilní aplikaci otevřete. Na kameře si pohlídáte, že opravdu jen vyloží zásilku a jede dál.

Nastavení scénářů je vždy jen ve vaší režii a pokud si na něj netroufáte, pomůže vám s ním firma, která vám chytrou domácnost dodává.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak začít se saunováním - účinky, zásady, co s sebou

Jak začít se saunováním – účinky, zásady, co s sebou

Saunování je příjemnou kratochvílí i osvědčeným lékem na oslabenou imunitu, četné neduhy i špatnou náladu. Zní to lákavě? Pojďte se...

Kdy letos začíná zima a kdy je první zimní den [2022]

Kdy začíná zima 2023: Zimní slunovrat

Podle starých Slovanů byla nejdelší noc kouzelná. Co od ní můžete čekat? Proč je zimní slunovrat tak významný

Nové bankovky České republiky 2022

Nové bankovky 2023: Platné vs. neplatné, výměna, stříbrný proužek

S novým rokem se při platbě můžete setkat s novými tisícikorunovými bankovkami. Co se těmi starými a již neplatnými? Zjistíte v našem...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY