Jak začít se saunováním – účinky, zásady, co s sebou

Saunování není jen příjemnou kratochvílí, je i osvědčeným způsobem, jak se prohřát a vypotit nepotřebné, posílit imunitu či navodit pocit štěstí a duševní rovnováhy. Zní to lákavě, ale nevíte, jak přesně na to? V tomto článku si řekneme vše, co by měl vědět každý začátečník. Dozvíte se, jaké účinky má pravidelná návštěva sauny na naše zdraví, jak často ji můžeme navštěvovat, co bychom měli mít s sebou a jakými zásadami se řídit.

Zdravotní účinkyJak začít
Co s sebouZásady saunování
Kam do sauny v ČRZahraničí

Jak začít se saunováním - účinky, zásady, co s sebou Foto: Profimedia

Zdravotní účinky – tělo i duše, omlazení, nespavost, hubnutí, relaxace

Saunování je osvědčeným způsobem, jak podpořit tělesné i duševní zdraví. Pomáhá nám zbavit se nepotřebných toxických látek, podporuje celkové fungování organismu a jeho odolnost, činnost srdce a dalších orgánů, redukuje nadbytečnou váhu a omlazuje kůži. Z pochopitelných důvodů je oblíbené zejména v zimním období, kdy se potřebujeme pořádně ohřát a odolávat sezónním nemocem.

Nicméně saunování působí blahodárně i na lidskou duši. Uvolňuje od stresu, ukliďnuje roztěkanou mysl a navozuje pocit štěstí. Saunu doporučujeme, obzvlášť pokud pociťujete dlouhodobou únavu a napětí nebo se vám špatně spí. V severských zemích se sauna těší velké oblibě jako přírodní antidepresivum, a to v kombinaci s otužováním. Sauna nás prohřeje a vyklidní, studená voda v nás probudí vlnu adrenalinu a endorfinů. Navzájem se tyto činnosti skvěle doplňují a pomáhají zahnat chmury všeho druhu.

Facebookový profil

Sauna pro začátečníky – jak začít, jak se připravit a co s sebou

Není to žádná věda. Pro začátek doporučujeme nepřehánět to s teplotou a délkou pobytu v sauně. Pro jedince, kteří nejsou zvyklí čelit výrazně vyšším teplotám, je ideální volbou biosauna, ve které není ani příliš horko, ani příliš vlhko. Vhodná je i pro děti a starší osoby.

Jak se připravit?

Pokud máte jakékoliv pochybnosti ohledně svého zdravotního stavu, poraďte se nejprve s lékařem. To, že jste nemocní, ať už krátkodobě nebo dlouhodobě, ještě nemusí znamenat, že do sauny nemůžete. V některých případech může mít sauna pozitivní vliv na průběh léčby. Nicméně určitě bude lepší probrat to s odborníkem. Obecně mezi rizikové skupiny patří cukrovkáři, kardiaci a těhotné ženy.

Dbejte na dostatečný přísun vody, a to jak před saunou, tak i po ní. Při saunování toho totiž hodně vypotíte, takže je potřeba doplňovat tekutiny. Co se jídla týče, není dobré jít ani nalačno, ani s přecpaným žaludkem.

Co s sebou?

U saunování platí, že méně je více. Doma nechte všemožné šperky a doplňky, vemte si s sebou jen to nejnutnější. Pokud nosíte makeup, je vhodné se předem odlíčit a vyčistit pleť, aby mohla volně dýchat. Pamatujte, že v přirozenosti je krása a v sauně to platí dvojnásob. Nejlépe si ji totiž užijete docela vysvlečení. K nahotě vás však v naprosté většině případů nikdo nutit nebude.

Dobrá sauna vám k dispozici nabídne ručník a prostěradlo, na které se můžete posadit. Dělá se to jednak z hygienických důvodů, druhak abyste vás nepopálila horká sedací plocha. Můžete si však přinést i vlastní osušku.

Co vás čeká?

Pokud si představujete, že návštěva sauny bude vypadat tak, že do ní vstoupíte a setrváte v ní, jak dlouho vydržíte, a potom půjdete domů, jste na omylu. Jako začátečníky vás čeká pár několikaminutových vstupů, po kterých bude následovat zchlazení. Podle možností a umístění sauny se může jednat o ponoření do studené vody, procházku ve sněhu nebo na čerstvém vzduchu, či prostě jen o relaxaci mimo prostor saunové kabinky. Opět platí, že pokud nemáte zkušenost s extrémními změnami teplot, měli byste být opatrní a ne do toho skákat po hlavě, doslova i obrazně.

Zásady saunování – jak často, jak správně saunovat, kdy nechodit do sauny

  • Nesrovnávejte se s ostatními, odejít po pár minutách není ostuda.
  • Nechte dýchat tělo i pleť. Neličte se a mějte toho na sobě co nejméně.
  • Dbejte na pitný režim. Než půjdete do sauny, vypijte zhruba půl litru vody.
  • Pokud špatně snášíte nadměrně vysoké teplo, držte při zemi na spodních lavicích.
  • Buďte opatrní a vyvarujte se extrémů, obzvlášť pokud se saunou začínáte.
  • Před vstupem do sauny se osprchujte a dodržujte pravidla hygieny.
  • Pokud máte pochybnosti, zda je pro vás saunování vhodné, poraďte se s lékařem.
  • Jste-li začátečník, jednorázově byste v sauně neměli strávit více než 5 minut.
  • I když už jste pokročilejší, nezdržujte se v sauně déle než 20 minut.

Věci do sauny – doplňky, pomůcky, oblečení

  • saunová sůl – dezinfikuje, pročišťuje a vyživuje kůži
  • ručník – slouží k tomu, abychom neseděli nazí na horké lavici; chrání nás po hygienické stránce
  • saunová čepice – zabraňuje přehřátí hlavy
  • březová metla (kartáč, žínka) – podporuje prokrvení kůže
  • hodiny (ideálně přesýpací) – pomáhají nám neztratit pojem o čase
  • saunové oblečení (prostěradlo) – zakrývá nahotu, pokud ji neprefereujeme
  • vonné esence – příjemně provoní saunu a usnadňuje uvolnění

Kam do sauny v Česku – Praha, Brno, Hradec Králové, nebo Pec pod Sněžkou?

Nejširší spektrum saun najdete pochopitelně v hlavním městě. Existuje však bezpočet saun po celé republice, a to i na místech, kde byste je nečekali. TADY se můžete podívat na několik zajímavých tipů, kam vyrazit za saunováním. Věděli jste například, že se této horké kratochvíli můžete oddat i na střeše Národního divadla?

A kam do sauny v zahraničí?

Z osobní zkušenosti můžu doporučit městské sauny v Budapešti, například termální lázně Széchenyi vás nemůžou zklamat. Anebo si vyražte do Estonska, které je skutečným saunovým královstvím. V hlavním městě můžete zajít do Kalev spa nebo do přístavního Igluparku, kde se můžete rozehřát v suchých sudových saunách ve tvaru iglú a poté se smočit v chladném Baltu.

Jak na domácí saunu svépomocí?

Domácí kutily jistě více než návštěva veřejných saun láká představa, že si saunu postaví vlastníma rukama za domem na zahradě. A jelikož od firmy na zakázku vás to může přijít pěkně draho, není od věci zvážit i tuto možnost, pokud máte vážný zájem o zahradní saunu. TADY si můžete přečíst podrobný návod, jak na to. Dokonce v něm najdete i prokalkulované ceny veškerých nezbytností a porovnání cen se saunou na zakázku.

sauna Foto: Pixabay

Jaký druh sauny je lepší? Finská suchá, parní lázeň nebo infrasauna?

Každá nabízí něco jiného, záleží na preferencích. Ve finské suché je suché horko o teplotě kolem 80°C, které posiluje obranyschopnost, duševní rovnováhu a činnost mozku. Parní lázeň mívá teplotu kolem 40°C, ale pocitově je teplejší díky vlhkosti vzduchu na 100%. Skvěle uvolňuje dýchací cesty, omlazuje pleť a pročišťuje. Infrasauna je někde uprostřed, ani příliš horká, ani příliš vlhká. Pomáhá zlepšovat činnost srdce a snižovat nadměrný krevní tlak. Pro začátečníky a citlivější jedince doporučujeme ještě biosaunu, což je kombinace finské suché a parní lázně.

Na co je dobrá sauna?

Sauna výborně detoxikuje a relaxuje tělo i mysl. Podporuje metabolismus, činnost srdce a krevní oběh, navíc pomáhá redukovat kila navíc a omlazuje naši kůži. Zejména v zimním období se vyplatí zajít jednou za čas do sauny, abychom posílili imunitu. Po psychické stránce pomáhá nastolit duševní rovnováhu, podporuje zdravý spánek a navozuje pocit štěstí.

Jak se obléct do sauny?

Ideálně byste na sobě neměli mít nic. Vhodný ale může být i župan, osuška, volné tričko, případně plavky. Optimálním materiálem je bavlna, která je přírodní a dostatečně prodyšná. Pokud máte namířeno do veřejné sauny, zjistěte si předem, jaká jsou tam pravidla oblékání.

Co to znamená coed sauna?

Jedná se o mixovanou saunu, tedy saunu, která je přístupná mužům i ženám zároveň. Z tohoto důvodu v ní většinou není nutné být tzv. na Evu či na Adama, ovšem zakázané to nebývá. Stydlivější jedinci do ní chodí v ručníku, v plavkách nebo ve volnějším tričku.

Je sauna vhodná v těhotenství?

Názory odborníků se liší, ale obecně se pobyt v sauně nedoporučuje, a to zejména v pokročilém stádiu těhotenství. Pokud si saunování nemůžete odpustit, dejte pozor, aby doba strávená v sauně nepřesáhla 10 minut.

Existuje speciální sauna pro gaye?

Ano, existují různé druhy saun pro speciální kategorie. Nejširší výběr saun pro gaye najdete v hlavním městě. Například Sauna Babylonia na Martinské 6 se těší velké oblibě.

Můžu vzít děti do sauny?

Děti do sauny můžou, Finové a Estonci tam běžně chodí s batolaty. Nicméně u novorozenců je třeba na to jít velmi opatrně, aby se nepřehřáli. Návštěvu sauny omezte na dvě až tři minuty. Lepší než veřejná sauna je ale v tomto případě sauna domácí. Obecně platí, že je pro děti do 12 let ideální biosauna, kde není ani příliš horko, ani příliš vlhko. Některé veřejné sauny mají také omezenou dolní věkovou hranici, takže tam mívají přístup až od 12 let.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Dobrý den, chci se zeptat, mám při saunování červené oči,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Bílá dieta při bělení zubů

Toužíte po běloskvoucím úsměvu? Zkuste bílou dietu!

Toužíte po nezapomenutelném úsměvu? V tom vám může pomoct bílá dieta. O co přesně se jedná, jak takovou dietu držet a dbát tak na...

stres

Stres, příčiny a následky + 10 tipů, jak ho zvládat

Stres je reakcí na zátěžové situace, které nás v životě potkávají. Jak můžeme stres rozdýchat a zdravě zpracovat? A jak ho využít ve svůj...

cibule-a-cesnek

Superpotraviny ze světa a poklady české přírody

V posledních letech často slyšíme o superpotravinách. O co se jde, co letí ve světě a co ušila česká příroda na míru člověku...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY