Toužíte po běloskvoucím úsměvu? Zkuste bílou dietu!

Úsměv trvá jen chvilku, ale někdy se na něj vzpomíná celý život. Toužíte po nezapomenutelném úsměvu? Pak jistě čistíte zoubky řízy řízy a chtěli byste je mít bílé jako břízy... V tom vám může pomoct bělení a s ním související bílá dieta. O co se jedná, jak takovou dietu držet a dbát tak na běloskvoucí chrup? To všechno se dozvíte v našem článku.

Bílá dieta Jídelníček
Způsoby bělení Kam na bělení

Bílá dieta při bělení zubů
Foto: Profimedia

Co je to bílá dieta? Proč a jak ji držet?

Bílá nebo bezbarvá dieta se drží v rámci procesu bělení zubů a spočívá v tom, že ze svého jídelníčku dočasně vypustíme potraviny jakékoli výraznější barvy, ale také kyselosti. Děláme to z toho důvodu, abychom si nepoškodili sklovinu, která je při bělení mnohem citlivější než za normálních okolností a náchylnější k pigmentům barevného jídla.

Tento speciálně upravený jídelníček není klasickou dietou a nesouvisí s hubnutím nebo udržováním kondice a štíhlé linie. Jde vyloženě o opatření, které chrání zdraví vašeho chrupu. Pokud obecně řešíte vyváženou stravu plnou potřebných živin a dbáte na zdravý životní styl, jistě nebude na škodu probrat omezení spojená s bílou dietou kromě svého zubaře také se specialistou na výživu nebo kondičním trenérem.

Bílou dietu je zcela nutné dodržovat v prvních osmačtyřiceti hodinách po zákroku. Ovšem záleží také na tom, zda podstupujete jednorázové bělení, nebo se jedná o delší proces. V každém případě můžete podporovat bělost svých zubů i v řádu několika týdnů až měsíců.

Pokud bezprostředně po bělení zubů nebudete držet bílou dietu, velmi pravděpodobně dojde k zabarvení zubního povrchu a výsledek bělení nebude tak viditelný.

Facebookový profil

Jídelníček při bělení zubů (doporučené a zakázané)

A co přesně bílá dieta obnáší? Pojďme se podívat na konkrétní potraviny, které odborníci doporučují konzumovat, i na ty, které byste ze svého jídelníčku měli raději vyřadit.

Doporučené a zakázané nápoje

Co se týče nápojů, vhodné je pít vodu, bylinkový čaj bez výrazné barvy (vyzkoušet můžete třeba heřmánek nebo mátu), ale také mléko a mléčné nápoje bez příchuti.

Vyvarovat byste se měli kávy, černého čaje, červeného vína, piva, slazených nápojů jako Coca-Cola nebo Kofola, energetických nápojů a ovocných džusů, které kromě barvy ohrožují zdraví vašich zubů po bělení také svou kyselostí.

Z alkoholických nápojů jsou povoleny: bílé víno, vodkagin.

Doporučené a zakázané potraviny

Pro výběr potravin, z nichž by se v tomto dietním období měl skládat váš jídelníček, existuje jednoduchý trik. Zamyslete se nebo přímo vyzkoušejte, zda by dané jídlo obarvilo bílou látku. Pokud ano, jedná se o zakázanou potravinu.

Konzumovat můžete kuřecí a králičí maso, ryby, těstoviny, rýži, brambory, květák, banány, tvaroh, bílý jogurt, sýrovou omáčku a různé druhy pečiva (ovšem pozor na náplň).

Z vašeho talíře by měla dočasně vymizet rajčata, červená paprika, brokolice, špenát, hrášek, kukuřice, mrkev, červená řepa, veškeré kyselé ovoce, kari koření, houby, červené maso, čokoláda a další kyselé a barvu vypouštějící položky.

Další omezení

Kromě jídla a pití byste si měli dát pozor i na další možnosti kontaminace svých úst a potažmo čerstvě vyběleného chrupu. Řeč je především o kouření, ale také o žvýkání tabáku. Dále byste neměli používat rtěnku, která se může dostat ze rtů na zuby a zanechat na nich barevné skvrnky. Vynechte také barevné zubní pasty a zubní vody.

Jaký způsob bělení zubů je nejefektivnější? (domácí, přírodní, laserem, pasta opalescence, bělicí sada, babské rady)

S vybělením zubů vám můžou pomoct odborníci, ale můžete to zvládnout i sami a podstoupit domácí bělicí kúru. Pojďme se podívat na nejefektivnější způsoby, jak dosáhnout běloskvoucího chrupu. Probereme si také babské rady, které se nemíjí účinkem, i ty, které byste raději zkoušet neměli.

Bělení zubů laserem

Bělení zubů laserem se běžně provádí na zubních klinikách. Jedná se o zákrok, který vám pomůže se zbavit nechtěného zabarvení zubní skloviny vlivem kouření a konzumace jídla a nápojů, které způsobují její zažloutnutí.

Na zuby se aplikuje speciální bělicí prostředek a poté se ozařují laserovým paprskem. Jde o nejbezpečnější způsob ošetření zubní skloviny za účelem jejího vybělení, šetrný k zubům i dásním. Proto je všeobecně tak oblíbený a vyhledávaný i přes vyšší cenu.

Svěřit se do rukou odborníka a investovat do krásy a zdraví se prostě vyplatí.

Domácí bělení (pasta a gel Opalescence, bělicí sada, nosiče)

V případě, že se rozhodnete pro domácí bělení, budete si sami aplikovat speciální bělicí přípravek. Obvykle se jedná o gel s obsahem peroxidu, který účinně zesvětluje zubní sklovinu. Koncentrace peroxidu by však neměla překročit 6%.

Pro co nejefektivnější domácí bělení se doporučují "nosiče bělení", které zhotovené vám na míru, takže dokonale odpovídají tvaru vašich dásní a zajistí, že gel bude působit tam, kde má. Proces byste měli konzultovat se svým stomatologem, ten vám také na požádání nechá vyrobit nosiče.

Odborníci doporučují gel Opalescence s obsahem karbamidu peroxidu, jehož účinnost byla prokázána klinickými studiemi. Výsledky bělení budou viditelné již po několika aplikacích, nicméně celý proces může trvat až deset dní.

Abyste si bělost uchovali co nejdéle, měli byste v následujících týdnech dodržovat bílou dietu a k čištění zubů používat vhodnou pastu. Zkusit můžete třeba bělicí pastu Opalescence s obsahem fluoridu, která působí podpůrně a ozdravně na zubní sklovinu.

Dalšími osvědčenými značkami jsou Swissdent nebo Yotuel.

Lidové způsoby bělení zubů (přírodní, babské rady)

Kromě ordinačního bělení laserem a klinicky testované domácí kúry existují i různé lidové způsoby bělení, připravené podomácku z levných a snadno dostupných přísad. Problémem však může být nízká šetrnost k zubní sklovině.

Pojďme se podívat na deset nejčastějších babských rad, rozebrat jejich účinnost a spolehlivost.

1. Soda s citrónovou šťávou

Jednou z nejčastějších rad, jak si vybělit zuby, je jednoduchý recept ze sody a citrónové šťávy. Obě přísady jsou účinné a společně tvoří superprostředek. Nasypte špetku sody na zubní kartáček, pokapejte citrónem a jemně touto směsí přejíždějte po povrchu zubů.

Pozor: Tuto směs byste neměli užívat víckrát než jednou týdně, jinak hrozí poškození zubní skloviny.

2. Soda s octem a solí

Účinným způsobem, jak rozjasnit svůj úsměv, je také soda s octem a solí. Tentokrát na kartáček naneste špetku sody, špetičku soli a pokapejte jablečným octem. Opět platí, že byste to neměli přehánět, abyste nezpůsobili přílišnou citlivost svého chrupu. Jednou za týden nebo za dva bohatě stačí.

Pozor: Sůl má silné abrazivní účinky, proto byste s ní měli zacházet opatrně. Stačí opravdu jen špetička, tedy několik zrnek.

3. Jahody se solí

Jahody se solí sice nechutnají nijak lahodně, zato se nemíjí účinkem. Rozmačkejte je na kašičku a přidejte špetičku soli. Naneste na zuby a nechte několik minut působit. Na závěr jemnými krouživými pohyby pročistěte zuby a vypláchněte si. Provádět můžete jednou až dvakrát týdně.

Pozor: Sůl má silné abrazivní účinky, proto byste s ní měli zacházet opatrně. Stačí opravdu jen špetička, tedy několik zrnek.

4. Čištění popelem

Jedná se o metodu, kterou znali už naši dávní předci. Čistili si zuby směsí tuku a popela, což jim obrousilo sklovinu a zajistilo zoubky jako perličky. Zároveň si takovým způsobem lze nenávratně porušit sklovinu a způsobit nadměrnou citlivost zubů. Přestože i dnes se najdou tací, kteří by pro krásu udělali cokoliv a do pasty si přimíchávají jemný popílek, tento způsob rozhodně NEDOPORUČUJEME.

Pozor: Popílek je silně abrazivní a může nenávratně poškodit vaši sklovinu a způsobit nadměrnou citlivost zubů. Odborníci před touto metodou varují.

5. Kokosový olej

Tento nově oblíbený způsob bělení je velmi šetrný, i když méně účinný, co se bělení týče. Dostal se k nám z Indie, kde je častým prostředkem na udržování zubní hygieny a posílení ústního zdraví. Dejte si lžičku neparfémovaného kokosového oleje do úst a 10-15 minut převalujte. Poté vyplivněte, vypláchněte si a zapijte sklenicí vody.

TENTO ZPŮSOB DOPORUČUJEME.

Pozor: Tento způsob není tak účinný a výsledky se dostaví až po delší době.

6. Pomerančová kůra

Dalším babským receptem je kus čerstvé pomerančové kůry, kterou byste si měli ukrojit večer před spaním a přiložit na zuby. Slupku ponecháte působit v ústech celou noc vloženou mezi ret a zuby. Opakujte několik nocí za sebou a zuby budou viditelně bělejší. Pokud nemáte k dispozici čerstvé pomeranče, zkusit můžete také pomerančový esenciální olej, který smícháte s vodou, a touto směsí vyplachujete ústa.

Pozor: Rozhodně nepoužívejte kůru z chemicky ošetřených pomerančů běžně dostupných v supermarketu. Do těla byste si spíš než zdravé látky z pomerančové kůry dostali agresivní chemikálie.

7. Jablečný ocet

Účinným bělicím prostředkem a přírodním antibiotikem posilujícím dutinu ústní je také jablečný ocet. Pomáhá zejména při odstraňování skvrn způsobených kouřením a konzumací kávy. Výsledky jsou někdy i srovnatelné s odborně provedeným zákrokem. Ocet můžete naředit vodou a směsí vyplachovat ústa nebo několik minut převalovat v ústní dutině. Také ho ale můžete přidat do čisticí směsi se sodou a solí.

TENTO ZPŮSOB DOPORUČUJEME.

Pozor: S jablečným octem byste to neměli přehánět, stačí provést jednou týdně nebo i s delšími prolukami.

8. Kurkuma

Tento recept opravdu překvapí. Přestože kurkuma je známá tím, že zanechává nechtěné žluté skvrny všude možně, v kontaktu se zuby funguje přesně naopak. Zažloutlá sklovina se pod jejím vlivem zesvětluje a rozjasňuje. Navíc eliminuje zubní plak, dezinfikuje ústní dutinu a účinně bojuje se zápachem a bakteriemi, které ho způsobují.

Snadno si můžete vytvořit domácí kurkumovou pastu z kurkumového prášku, kokosového oleje a jedlé sody:

Potřebujete 4 lžíce kurkumy, 2 lžičky sody 3 lžíce kokosového oleje. Pořádně promíchejte, naneste na kartáček a asi dvě minuty jemnými krouživými pohyby přejíždějte po zubech i dásních. Potom směs vyplivněte, ústa propláchněte lžící kokosového oleje a nakonec vodou. První týden opakujte obden, poté jednou až dvakrát týdně. Zhruba po měsíci se dostaví výsledky.

TENTO ZPŮSOB DOPORUČUJEME.

Pozor: Tato metoda by měla být bezpečná a šetrná, v ohrožení je ale bezprostřední okolí kurkumové pasty. Kurkuma totiž zanechává agresivně žluté stopy na kůži nebo oblečení. Nenávratně žlutý bude také použitý kartáček.

Kam na ordinační bělení zubů  Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Plzeň, Ostrava, Liberec, České Budějovice

Rádi byste se svěřili do rukou profesionálů, ale nevíte, kam v okolí svého bydliště zajít? Tady je seznam zubních klinik a center, která tyto zákroky provádí:

Praha

DENT MEDICO Stomatologie

  • Praha 8 (Karlín), Praha 4 (Chodov), Praha 2 (Wilsonova)
  • objednejte se na: recepce@dentmedico.cz / +420 225 990 990

GHC klinika

  • Praha 1 (Václavské náměstí)
  • objednejte se na: ghc@ghc.cz / +420 222 211 206

Dentální klinika Smille

  • Praha 5 (Anděl)
  • objednejte se na: info@smille.cz / +420 257 941 296

Clinicplus

  • Praha 10 (Vršovice)
  • objednejte se na: praha10@clinicplus.cz / +420 222 944 444

Brno

Institut estetické stomatologie ONEDENT

  • Brno - Černá Pole
  • objednejte se na: recepce@onedent.cz / +420 777 008 739

Estetická chirurgie Polmedicana

  • Brno-střed - Zábrdovice
  • objednejte se na: plastika.polak@seznam.cz / +420 607 115 715

DENTEMA stomatologie

  • Brno - Joštova
  • objednejte se na: info@dentema.cz / +420 777 611 464

Ostrava

Estetická chirurgie Polmedicana

  • Ostrava
  • objednejte se na: plastika.polak@seznam.cz / +420 607 115 715

Dentalstyl zubní lékařství

  • Ostrava - Hrabůvka
  • objednejte se na: ordinace@dentalstyl.cz / +420 728 233 433

Plzeň

Medical Institut

  • Plzeň
  • objednejte se na: info@medicalinstitut.cz / +420 775 123 528

Klinika estetiky - MUDr. Pavla Korandová

  • Plzeň
  • objednejte se na: zuby.korandova@gmail.com / +420 377 917 246

Liberec

Liberecká dentální

  • Liberec (Palác Dunaj)
  • objednejte se na: ordinace@libdent.cz / +420 482 713 419

SanDent Dentální hygiena

  • Liberec 10 (Františkov)
  • objednejte se na: sandent.lbc@gmail.com / +420 604 315 069

Olomouc

Klinika LLC

  • Olomouc - Šibeník
  • objednejte se na: olomouc@llc.cz / +420 585 423 411

České Budějovice

Dental Care ČB

  • České Budějovice - Rožnov
  • objednejte se na: info@dentalcarecb.cz / +420 608 110 000

Co je nejlepší na bělení zubů?

Nejefektivnějším a zároveň nejšetrnějším způsobem bělení zubů je ošetření laserem. Vyzkoušet však můžete také domácí bělicí kúru nebo některou z účinných babských rad. Více najdete TADY.

Co se nesmí jíst při bělení zubů?

Obecně se nedoporučuje konzumace kyselých a barvu vypouštějících potravin. Konkrétní doporučení ohledně jídelníčku při bílé dietě najdete TADY.

Můžu pít pivo (alkohol) při bělení zubů?

S pivem byste to raději neměli pokoušet, může negativně ovlivnit bělost vašich zubů po zákroku. Mezi povolené alkoholické nápoje patří: bílé víno, vodka a gin.

Jak dlouho mám držet bílou dietu?

Bílou dietu byste rozhodně měli držet alespoň 48 hodin po zákroku. Odborníci doporučují omezit barevné a kyselé potraviny po dobu dvou týdnů. Nicméně platí, že čím déle vydržíte, tím více podpoříte bělost svého chrupu.

Kolik stojí bělení zubů? (cena)

Cena bělení záleží především na způsobu, který zvolíte. Ošetření zubní skloviny laserem vás může stát kolem 4 000,-. Sada na domácí bělení stojí zhruba 1 000,-, ale připočteme-li k tomu nosiče bělení, pohybujeme se okolo 3 000,-. Babské rady jsou doslova za babku, zato mnohem méně spolehlivé. Pamatujte, že do zdraví se vyplatí investovat.

zdroje:

  • vitalia.cz
  • belicipasky.com
  • smille.cz

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak se odnaučit kouřit a přestat myslet na cigarety

Jak se odnaučit kouřit a přestat myslet na cigarety

Chcete přestat kouřit?🚬 Hledáte motivaci a způsob, jak s kouřením opravdu skoncovat?☝ Máme pro vás návod, který opravdu funguje!

cibule-a-cesnek

Superpotraviny ze světa a poklady české přírody

V posledních letech často slyšíme o superpotravinách. O co se jde, co letí ve světě a co ušila česká příroda na míru člověku...

stres

Stres, příčiny a následky + 10 tipů, jak ho zvládat

Stres je reakcí na zátěžové situace, které nás v životě potkávají. Jak můžeme stres rozdýchat a zdravě zpracovat? A jak ho využít ve svůj...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY