Zdražování papriky: Cena na trhu v ČR (a Evropě)

Nebývale vysoké ceny zeleniny vzbudily v posledních měsících poměrně velký rozruch. Nakupující se pozastavují nad nezvykle vysokými cenami především několika druhů zeleniny, jako je právě paprika, jejíž cena někde šplhá až ke 180 korunám za kilogram. Proč tomu tak je? A kdy můžeme očekávat snižování cen?

Cena papriky za kg - Důvody zdražování
Nedostatek zeleniny v Evropě

Zdražování papriky Foto: Pixabay

Růst cen papriky (2023)

Vysoká inflace a její dopady jsou velkým a neblahým tématem již nějakou dobu. V posledních týdnech a měsících se však hodně pozornosti upíná ke zdražování ovoce a zeleniny, kterých není v zimních měsících dostatek, a jejich ceny jsou tak aktuálně nebývale vysoké.

S rostoucími cenami zeleniny se z běžných paprik nebo třeba salátové okurky stává exkluzivní zboží. Souvisí to s nedostatkem zeleniny v celé Evropě, přičemž v Česku se v současnosti prodává jen ta z dovozu. Podrobněji se k důvodům prudkého zdražování zeleniny věnujeme níže.

Cena papriky za kg (a za kus)

Aktuálně jsme svědky extrémů jako kilo běžných červených paprik prodávaných za enormních 160 korun, někde i více. To znamená, že jedna paprika vás dnes vyjde přibližně na 40 korun, za kterých byste si ještě v roce 2018 koupili celý kilogram paprik.

Největšího zdražení se dočkaly papriky zelené, jejichž velkoobchodní cena narostla téměř o 37 procent na 78 korun. Bílé papriky postihlo 33% zdražení na současných 108 korun.

Podobná situace panuje i u ostatních druhů zeleniny. Především roste cena rajčat, okurek, mrkví či cibule, kterou byste ještě loni koupili zhruba za deset korun, zatímco dnes jejich cena stoupá ke třiceti korunám.

V současnosti je také hodně diskutovaná cena vajec - přečtěte si článek zde.

Cena papriky na trhu: Penny, Lídl, Albert

Pro představu uvádíme příklady cen papriky v různých baleních v konkrétních supermarketech:

Obchod Cena
Penny Červené papriky (0,5kg) za 45 korun
Lídl Červená bio paprika (180g) za 50 korun
Albert Paprika mix (0,5kg) za 80 korun

Proč rostou ceny papriky

Faktorů, které vyhání cenu zeleniny nahoru, je více, ale především je na vině nesoběstačnost České republiky, která je v zimním období zcela závislá na dovozu. Aktuální cena papriky a další zeleniny tedy vychází z cen dovozové zeleniny.

Vzhledem k tomu, že papriky se pěstují především ve sklenících, přes zimu se zvyšují náklady na topení a svícení. Do toho vstupuje současná energetická krizevysoké ceny energií. V důsledku dochází ke zdražení i zemědělských potřeb, hnojiv, pohonných hmot, a rostou tak celkové náklady na pěstování.

V reakci došlo k utlumení či úplnému pozastavení provozu některých evropských skleníků. Na trh se tak dostává méně paprik, což vede k inflaci a konečný spotřebitel už může jen žasnout nad vysokými cenami ve svém oblíbeném obchodě.

Dle odborníků ceny opět zamíří dolů s blížícím se létem, kdy se do Česka dostanou papriky z jižní Evropy a Holandska a ke koupi budou i papriky z lokální sklizně.

Cena papriky a dalších potravin v Evropě (Maďarsko)

K výraznému zdražení potravin došlo již v minulém roce, přičemž nedostatek zeleniny a její vysoká cena je problémem celé Evropy. Podle statistik cena potravin v ČR v minulém roce stoupla o 27%. V ostatních evropských státech dochází k obdobnému zdražování, ale většinou pomalejším tempem.

Jak již bylo řečeno, vysoké ceny zeleniny u nás jsou ve velké míře spojeny s nutností dovážet ze zahraničí. Nejvíc zeleninu nakupujeme ze Španělska, Nizozemska, Itálie a od našich sousedů z Německa a Polska.

Zdražování v Maďarsku

Chapadla všudypřítomné inflace výrazně pociťují v Maďarsku, kde se ceny potravin v posledních letech zvyšují raketovým tempem. Některé potraviny zdražily i několikanásobně. Maďarská vláda dokonce musela na základní potraviny zavést cenový strop.

Níže se můžete podívat na příklady zdražení zeleniny a základních potravin v Maďarsku za posledních 5 let:

  • Cherry rajčata: zdražení (v přepočtu) z 18 na 80 korun
  • Mleté vepřové 900g: zdražení v přepočtu z 50 na 99 korun
  • Mléko 1l: zdražení z 18 na 27 korun
  • Tvaroh 450g: zdražení z 25 na 105 korun

Zdroje:

  • www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-kdo-muze-za-drahou-papriku-neni-to-politika-ale-pocasi-i-odstavene-skleniky-226871
  • www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/madarsko-ceny-jidlo-potraviny-rust-inflace.A230207_093235_eko-zahranicni_vebe

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

papriky budiz ale proc napr. Penny prodava dovoyove brambory y Recka za 33 kc/kg kdyz mistni zemedelskz podnik v bramborarskem kraji je prodava za 10 kc/kg

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Samosběr jahod v plném proudu

Seznam míst pro samosběr jahod – Praha, Brno a další

Chtěli byste si letos nasbírat jahody od českých farmářů, ale nevíte kde? Máme pro vás seznam míst po celé České republice, kam můžete...

Úsporný energetický tarif

Úsporný energetický tarif: Jaká bude sleva a kdo na ni nedosáhne

Proti zdražování energií bojuje stát úsporným tarifem pro domácnosti a odpuštěním poplatků za obnovitelné zdroje. Jak to bude fungovat si...

Změna dodavatele energií je sice jednoduchá, přesto ale může zabrat hodně času

Jak na změnu dodavatele energií - plynu a elektřiny

Zajímá vás, jaké kroky musíte podstoupit při změně dodavatele energií? Na co si dát pozor? Jak vybrat nového dodavatele? Poradíme vám v...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY