Superpotraviny ze světa a poklady české přírody

V posledních letech je často slyšet o takzvaných superpotravinách, tedy potravinách se zázračnými účinky na naše zdraví. Možná jste se v souvislosti se superpotravinami doslechli o chia semínkách, bobulích goji a acai, houbě reishi nebo řase spirulíně. Tyto potraviny jsou totiž bohaté na různé vitamíny, minerály, antioxidanty, jednoduše řečeno na látky prospěšné pro naše tělo i mysl. V dnešním globalizovaném světě máme to štěstí, že jsou pro nás dostupná léčiva i pochutiny z nejrůznějších koutů světa, i když za poměrně vyšší cenu. Ve stínu marketingově nadupaných produktů však snadno zapomínáme na dary české přírody, ze které pocházíme a v níž můžeme najít superpotraviny "ušité" přesně na míru pro člověka středoevropského.

České superpotravinyTop 10 ze světa
E-shopyKamenné prodejny
Knihy o superpotravinách

cibule-a-cesnek
Foto: Pixabay

Co jsou to superpotraviny?

Jedná se zkrátka o potraviny, které obsahují vysoké množství blahodárných látek, mají silné antioxidační nebo protizánětlivé účinky a přispívají k celkovému zdraví těla i mysli. Nejedná se však o žádnou pevně definovanou kategorii, do níž odborníci zařadili určité potraviny na základě nadprůměrných výsledků výzkumu. S termínem "superpotraviny" se pracuje zejména v oblasti marketingu. Může tak docházet k situacím, kdy zákazník utrácí nepřiměřené sumy peněz za exotické potraviny z dalekých krajů, jelikož se jedná o řečené superpotraviny, které působí zázračně na to či ono, zatímco by na jejich tělo mohla mít stejný účinek i obyčejná cibule nebo jablko.
Nejedná se vyloženě o podvod, mnohé z těchto exotických pochoutek jsou opravdu velmi bohaté na zdraví prospěšné látky. Určitě však stojí za to zvážit, není-li pro nás výhodnější, přirozenější a ve výsledku i zdravější naplno využívat potenciál české přírody.

Nejzdravější české potraviny – naši superhrdinové odvedle

ČESNEK A CIBULE – Superduo, které nemá konkurenci

Na předních příčkách českých superpotravin najdeme určitě cibuli a česnek. Obě tyto potraviny jsou bohaté na quercetin, který nás chrání před nádorovými onemocněními.

Česnek je přírodním antibiotikem a antiseptikem, snižuje krevní tlak, reguluje cholesterol a příznivě působí na srdce a krevní oběh.

Cibule je bohatá na vitamíny a minerály, taktéž se jedná o přírodní antibiotikum, podporuje zdravý nervový a kardiovaskulární systém a chrání před infarktem a mrtvicí.

Česnek i cibule jsou nejúčinnější za syrova. Můžete si je nakrájet na chleba, přidat do salátu nebo jimi posypat různé další pokrmy. Výborný je i pečený česnek nebo cibulový čaj, který klidní kašel a pomáhá při nachlazení. Pozor na smažení, které jejich účinky oslabuje.

Staletími osvědčená studnice zdraví a krásy – JABLKO, KDOULE, MIŠPULE

Koho by napadlo, že něco tak obyčejného jako jablko by se mohlo řadit mezi superpotraviny. Je tomu tak, to nejcennější nám opravdu roste hned pod oknem. Jabloně plodí na našem území odnepaměti a jsou důležitým pilířem našeho zdraví. Stejně hlubokou tradici u nás mají i kdoule a mišpule – jablkům příbůzné malvice, které se k nám dostaly z oblasti Kavkazu v dávných dobách Cyrila a Metoděje.

Jablka, kdoule a mišpule jsou neuvěřitelně bohaté na vitamíny a zejména na pektin, což je vláknina, která pomáhá s trávením a celkovým čištěním organismu od tuků a cholesterolu.

Z jablek, kdoulí a mišpulí se tradičně připravovaly zavařeniny, mošty, vína, omáčky a náplně do koláčů, ale díky svým blahodárným účinkům i různé elixíry mládí a očistné kůry.

V dnešní běžné nabídce supermarketu narazíte na kdoule a mišpule jen zřídkakdy, k dostání bývají spíše na farmářských trzích. Případně si můžete zkusit sami nějaké vypěstovat. A co se týče jablek, TADY vám poradíme, kam si vyrazit na samosběr v různých krajích ČR.

Léčivé bylinky – KOPŘIVA, JITROCEL, MATEŘÍDOUŠKA...

Mezi české superpotraviny beze sporu patří i bylinky. Více o třinácti nejmocnějších léčivých bylinách, jejich pěstování, účincích i využití se můžete dočíst TADY.

Zázračná síla stromů – BŘÍZA, DUB, SMRK

Stromy jsou životně důležitou součástí naší planety a zcela nezanedbatelným zdrojem kyslíku. Kdyby nebyly stromy, nebyli bychom ani my. Věděli jste ale, že taková bříza, dub nebo smrk jsou také zdrojem superpotravin?

Možná už jste někdy slyšeli o zázračné březové vodě. Jedná se o mízu, kterou lze doslova načepovat z kmene na počátku jara, kdy se strom probouzí a míza je v pohybu. Užívání této vody je prospěšné v mnoha ohledech, zejména při jarní očistě. Podporuje imunitu a metabolismus, pomáhá s trávením, pročišťuje organismus a hladí pocuchané nervy. Pozor: Sběrem na vlastní pěst můžete přispět k masovému poškozování bříz. Raději proto vyhledejte pomoc odborníka nebo se spolehněte na svého dodavatele.

Využít se dá i březové listí, pupeny, kůra nebo léčivá houba chaga, která cizopasí na bříze a má hlubokou tradici v lidovém léčitelství.

Dalším stromem, který v sobě nese netušené bohatství, je dub. Využívá se z něj především dubová kůra na odvary a ozdravné koupele. Pomáhá s problémy trávicího systému i s onemocněním kůže, má protizánětlivé a hojivé účinky. Co jistě překvapí nejednoho čtenáře je využití žaludů, které mohou poslouží jako zdravější náhražka kávy nebo se dají zpracovat na výživnou a bezlepkovou mouku. Naši předci ji s oblibou využívali na pečení chleba.

Mezi českými superpotravinami má své místo i smrk a jeho mladé výhonky. Z těch se připravuje sirup, který dělá superhrdiny ze svých konzumentů. Je totiž opravdovým elixírem zdraví, bohatý na vitamín C, antioxidanty a minerální soli. Posiluje imunitu, účinně bojuje s nachlazením a uvolňuje dýchací cesty. Smrkové výhonky můžeme také nasušit na čaj nebo bylinnou koupel.

A jak se české přírodě odvděčit za její dary? Co takhle zasadit strom...

Seznam toho nejlepšího ze světa – žebříček top 10 superpotravin a jejich českých alternativ

Superpotraviny světového věhlasu jako avokádo, bobule acai nebo řasa spirulína jsou vesměs problematické. Nejenže pro člověka, který vychází ze středoevropského prostředí, nejsou přirozené, ale také se musí dovážet z daleka, což se odráží na ceně. Navíc se jejich koupí často nevědomky podílíte na narušování přirozených ekosystémů, odlesňování naší planety nebo podpoře dětské práce či práce v nelidských podmínkách.

Příkladem za všechny je avokádo, které se u nás těší velké popularitě a jehož produkce překračuje veškeré meze. Věděli jste, že v Mexiku se mu přezdívá "krvavé ovoce", protože jsou na avokádový trh napojené místní drogové kartely? Líbivým toustem se zelenou pomazánkou je tak dost možná sponzorujete.

Proto jsme pro vás připravili seznam těch nejžádanějších superpotravin ze světa společně se snadno dostupnými alternativami z našich končin. Ty jsou bohaté na látky velmi podobné nebo dokonce stejné. Ulevíte tak nejen životnímu prostředí, ale i své peněžence.

1. avokádo

"Krvavé" avokádo můžete nahradit vlašskými ořechy, které rovněž obsahují velmi kvalitní nasycené a nenasycené mastné kyseliny, ale také bílkoviny, vlákninu, minerální látky a blahodárné vitamíny, zejména vitamín E. Patří mezi deset nejlepších antioxidačních potravin, pomáhají snížit nezdravé tuky a cholesterol.

2. granátové jablko

Granátovníky pochází původně ze Somálska, odkud se rozšířily na Blízký východ. Přirozenou alternativou z našeho prostředí jsou brusinky, které jsou oproti granátovým jablkům ještě o něco všestrannější. Posilují imunitní systém, snižují krevní tlak a cholesterol v krvi, působí ozdravně na srdce a krevní oběh, pomáhají nám udržet štíhlou línii a zároveň účinně bojují se zánětem močového měchýře.

3. bobule goji

Bobule goji jsou plody kustovnice čínské, které si v posledních letech získaly obrovskou popularitu po celém světě. Tvrdí se o nich, že jsou zázračným zdrojem zdraví, krásy, dlouhověkosti a odolnosti vůči nejrůznějším nemocem. Pravda je taková, že se sice jedná o nadměrně zdravou potravinu, ale i tu lze nahradit běžnější a cenově dostupnější alternativou, která vhodně dochutí vaši supersnídani. Jedná se o angrešt a hrozinky.

4. bobule acai

Bobule acai pochází z pralesů Latinské Ameriky, jedná se o takové amazonské borůvky. Opět zázračně posilují imunitu a zpomalují stárnutí. U nás jsou k dostání především ve formě prášku. Napadlo vás však, že české lesy překypují svými vlastními borůvkami? Naše borůvky rovněž pomáhají zpomalit stárnutí mozkových buněk, předcházejí různým onemocněním spojeným s věkem, obsahují velké množství železa a vitamínu C a navíc mají protizánětlivé a antioxidační účinky vyšší než jiné druhy ovoce.

5. houba reishi

Houba reishi má hlubokou tradici v čínské medicíně. Hovoří se o ní jako o "houbě nesmrtelnosti", je opředena nejrůznějšími mýty a příběhy lidové slovesnosti, ale i vědecké výzkumy potvrzují její zázračné účinky na lidské zdraví. Jedná se o dřevokaznou houbu, kterou lze najít na listnatých stromech, nejčastěji na dubu nebo habru. Je známá především v Asii, ale lze ji najít i v našich podmínkách. V houbařském atlase ji najdete jako leskokorku lesklou. Alternativou, která známější v našich končinách, je houba chaga neboli rezavec šikmý. Z obou hub si můžete připravit odvar, který sice nechutná nejlépe, ale kýžené účinky na zdraví za to stojí.

6. chia semínka

Chia semínka získáváme z hispánské šalvěje rostoucí v horách Střední Ameriky. U nás jsou senzací posledních let, kterou jsme začali masově konzumovat na základě zvěsti o jejich superúčincích. Jsou totiž neuvěřitelně bohatá na vápník, antioxidanty a kvalitní proteiny, posilují svaly a klouby i celkovou odolnost organismu. Skvělou alternativou jsou ale i lněná, dýňová nebo konopná semínka.

7. quinoa

Quinoa neboli merlík čilský pochází z oblasti Latinské Ameriky. Jeho semínka se využívají na kaši, jako příloha, anebo se melou na mouku. Jsou přirozeně bezlepková a bohatá na silné rostlinné antioxidanty, vitamíny B, C a E, ale i na hořčík, vápník, železo a zinek. Nicméně i u nás lze najít takový poklad z kuchyně našich předků, a tím je pohanka.

8. kimchi

Kimchi je tradiční korejský pokrm, který poměrně nedávno expandoval i do českých jídelníčků. Jde o kvašený salát ze zelí, mrkve, cibule a koření, který prospívá trávení a je celkově velmi zdravý a výživný. Nezapomínejme však na jednu z nejběžnějších ingrediencí české kuchyně – kysané zelí. Je výborným zdrojem vápníku, draslíku a hořčíku, ale také vitamínu K. Podporuje nejen trávení, ale i tvorbu krve a celkovou imunitu.

9. batáty

Sladké brambory neboli batáty původem z Mexika jsou určitě zdravější než klasické brambory. Patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny, obsahují vysoké množství škrobů, vlákniny, betakarotenu i nejrůznějších vitamínů a minerálů. Předchází vzniku rakoviny i srdečních onemocnění, pomáhají nám udržet se ve formě i v dobré náladě. Zabraňují totiž depresím a nespavosti. Můžeme je snadno zaměnit za mrkev, která má velmi podobný obsah i účinky.

10. řasa spirulína

Poslední na seznamu deseti nejzdravějších superpotravin je řasa spirulína, respektivně netoxická sladkovodní sinice z poloviny tvořená rostlinnými bílkovinami, bohatá na vitamíny, minerály a aktivní enzymy. Podporuje celkovou odolnost a vitalitu a stimuluje tvorbu krve a kostní dřeně. Traduje se o ní, že pomáhá zázračně hubnout, ale podle odborníků se jedná o pověru. Pokud byste hledali něco z českého prostředí, čím lze nahradit spirulínu a její účinky, doporučujeme mladý ječmen, který je v mnohých ohledech účinnější, zejména co se detoxikačních účinků týče.

Kde koupit superpotraviny online (e-shopy, Naturalis)

Chcete-li si superpotraviny nakoupit online, můžete navštívit následující stránky. Vybrali jsme pro vás tři oveřené eshopy, které nabízí široké spektrum superpotravinových produktů.

Naturalis

Allnature

iPlody.cz

Kde koupit superpotraviny offline (kamenné prodejny: Brno, Praha, Ostrava, Ústí n.L., Most, Plzeň)

  • Brno – awashop.cz má osobní odběr v Brně (prodejna Naturinka, Květinářská 2)
  • Praha – prodejna Čistá Země na adrese Londýnská 58, prodejna Rozmarýna na adrese Nádražní 17, prodejna BIOOO.CZ na adrese Náměstí Republiky 8
  • Ostrava – superpotraviny z BEWITu najdete na adrese Michalská 2030
  • Ústí n.L. – Superpotravina.cz má kamennou prodejnu na adrese Masarykova 113
  • Most – Superpotravina.cz nabízí dopravu do Mostu za pouchých 39,-
  • Plzeň – Potraviny Bioplaneta na adrese Bezručova 11

Knihy o superpotravinách (David Wolfe, Jarmila Mandžuková, David Frej), recenze

O superpotravinách toho bylo řečeno i napsáno mnoho. Tady jsou tři knižní tituly, které se těší největšímu čtenářskému ohlasu.

David Wolfe napsal skvělou knihu Superpotraviny: Jédlo a medicína budúcnosti, která je zatím k dostání pouze v anglickém originále a ve slovenštině.

Jarmila Mandžuková je autorkou knihy Superpotraviny s podtitulem "Fascinující kniha, která změní váš život".

Mudr. David Frej stojí za knihou Tučné superpotraviny a oleje, kde se okem odborníka dívá na problematiku nízkotučné stravy a osvětluje blahodárné účinky zdravých tuků.


Jaké superpotraviny mají protizánětlivé účinky?

Mezi superpotraviny s protizánětlivými účinky patří borůvky a červená řepa. Velmi účinná je také kurkuma, která obsahuje silně protizánětlivou látku kurkumin.

Patří mák mezi superpotraviny?

V celosvětovém měřítku se mák na žebříčku nejzdravějších potravin neobjevuje, ale z českého pohledu bychom na něj mohli pohlížet jako na superpotravinu. Má totiž silné antioxidační účinky, podporuje imunitu i zdravé fungování kardiovaskulárního systému.

Co jsou to zelené superpotraviny?

Mezi takzvané zelené superpotraviny, které se využívají primárně k očistě organismu, se řadí řasa spirulína, řasa chlorella a mladý ječmen. Často o nich můžeme slyšet v souvislosti s jarním detoxem.

Jsou superpotraviny v prášku účinné?

Mnohé z výše zmíněných superpotravin můžeme zakoupit ve formě prášku. Na jednu stranu je to velmi praktické, zejména pokud jde o potraviny z dalekých krajin, které se v této formě dají dobře uchovat. Záleží ovšem na konkrétní potravině. Například u bobulí acai je práškový extrakt účinnější než konzumace čerstvých plodů. U houby chagy (neboli rezavce šikmého) je však drcení na prášek riskantní, neboť se tak její blahodárné účinky oslabují. Pokud váháte, poraďte se s prodejcem nebo odborníkem.

Jaké superpotraviny jsou vhodné pro sportovce?

Sportovci, kteří jsou pravidelně vystavováni velkým výdajům energie, potřebují stravu bohatou na určité minerální látky, vitamíny, zdravé tuky a bílkoviny. Ideálním obohacením jejich jídelníčku jsou borůvky, bobule goji, lněná, slunečnicová nebo dýňová semínka, vlašské ořechy a mladý ječmen.

Jaké superpotraviny jsou vhodné pro ženy?

Pro zdraví ženy a posílení ženských orgánů jsou skvělé třešně, borůvky nebo brusinky. Dále také lněné semínko nebo vlašské ořechy. V těhotenství je vhodné konzumovat větší množství kořenové zeleniny jako například mrkev, celer, tuřín nebo řepa a košťálové zeleniny jako například kapusta, květák nebo brokolice.

Jaké superpotraviny jsou vhodné pro budoucí otce (na tvorbu semene)?

Pokud se snažíte o miminko, je dobré, aby budoucí tatínek se svého jídelníčku na čas vyřadil příliš tučné a sladké potraviny. Ty totiž působí kontraproduktivně. Podpořit tvorbu semene naopak mohou lněná semínka, červená řepa, zelený ječmen nebo česnek.

Co patří mezi asijské superpotraviny?

Mezi ty nejznámější patří houba reishi nebo salát kimchi. Také bychom mezi ně mohli zařadit kurkumu a zázvor, které jsou původem z Asie, i když v dnešní době už jsou rozšířené celosvětově.

Jak si připravit smoothie ze superpotravin?

Superpotraviny, které se často používají k přípravě oblíbeného nápoje "smoothie", jsou zejména chia semínka, mladý ječmen, borůvky, bobule acai nebo goji. Jako základ doporučujeme banán, jablko, mrkev nebo ananas. Nicméně se vyplácí experimentovat a vyzkoušet i nové kombinace. Doneslo se k nám, že třeba takové kdoulové smoothie stojí opravdu za to!

zdroje: Herbář (pořad ČT1), Superpotravina.cz, Superfoods: The Food and Medicine of the Future (kniha Davida Wolfea), zdravi.euro.cz

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Co je vlastně zdravá výživa? Žádný extrém!

Co je vlastně zdravá výživa? Žádný extrém!

Skloňuje se ve všech pádech, mluví se o ní snad čím dál více. Ve světě, kde existuje mnoho průmyslově zpracovaných potravin, je totiž velmi...

Kde protein hledat?

Nejlepší protein na trhu

Pokud patříte ke skupině lidí, která se aktivně věnuje problematice životního prostředí a jeho udržitelnosti, zajímá vás ekologie a zero...

CBD oleje mohou být zdraví velmi prospěšné

CBD oleje mohou být zdraví velmi prospěšné

Konopí nemá především mezi dříve narozenými lidmi příliš velkou popularitu. Většina z nich si totiž tuto rostlinu spojuje hlavně s drogami....

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY