Co je vlastně zdravá výživa? Žádný extrém!

Skloňuje se ve všech pádech, mluví se o ní snad čím dál více. Ve světě, kde existuje mnoho průmyslově zpracovaných potravin, je totiž velmi důležitá. Zatímco v minulosti byla strava obyčejná a zdravá tak nějak sama o sobě, dnes si musíme dávat speciální pozor na to, abychom jedli zdravě. Co to ale vlastně znamená?

Co je vlastně zdravá výživa? Žádný extrém!
Foto: Pxhere

Zdravá výživa je docela široký a relativní pojem. V podstatě by se jím daly označit veškeré potraviny, které jsou přírodní, nejsou vysoce průmyslově zpracované, neobsahují velké množství tuků a cukrů.

Zdravě se lze stravovat i s potravinami ze supermarketu

Domníváte se, že pro zdravé stravování potřebujete řadu speciálních potravin, které koupíte jen v obchodě se zdravou výživou? Nikoliv. Postavte svůj jídelníček na základních potravinách – rýži, těstovinách, ovoce, zelenině, luštěninách, sem tam přidejte maso, neopomínejte mléčné výrobky. Zkuste jíst tak, jak dříve jedli chudí lidé. Dnes už to tak úplně říct nelze, protože třeba ovoce a zelenina jsou poměrně drahé. Můžete si ale zkusit vypěstovat vlastní.

Klíčem je co nejvíce se vyvarovat vysoce průmyslově zpracovaným potravinám. Nekupujte polotovary, nestravujte se ve fast foodech, také se nepřejídejte. Nejde pouze o to jíst zdravě, ale také o množství. I ze zdravých potravin se dá přibírat a nadváha škodí zdraví podobně jako nezdravá strava.

Zdravá výživa by měla být hlavně pestrá

Váš jídelníček by měl být variabilní. Čím pestřejší bude, tím více různých vitaminů, minerálů a dalších látek pokryje. Nebojte se do stravy zařadit aspoň sem tam i nějakou tu superpotravinu, jako je třeba spirulina, nebo něco netradičního. Držte se ale přírodních produktů. Maca, konopné semínko, sušené ovoce, ghí, kurkuma. Tyto přírodní poklady dokáží vašemu tělu dodat celou řadu látek. Zdravá výživa ale není pouze o nich. Je o tom, co svému tělu dodáváte za živiny v běžné stravě. A věřte, že kdy to budete dělat dobře, tělo se vám odvděčí.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Králík a velikonoční vajíčka

Velikonoční otevírací doba - které obchody jsou otevřené

Plánujete na Velikonoce odjet na chatu či chalupu nebo navštívit příbuzné či známé? 🤗 Jistě tedy již v předstihu budete řešit, co a kde na...

Syndrom karpálního tunelu - příčiny, příznaky, léčba a operace

Syndrom karpálního tunelu - příčiny, příznaky, léčba a operace

Syndrom karpálního tunelu. Jaké jsou příčiny a jak se dá léčit? Neignorujte první příznaky a vyhnete se operaci.

Výpočet BMI pro dospělé i děti + tabulka a vzorec

Výpočet BMI pro dospělé i děti + tabulka a vzorec

Bojujete s nadváhou? ⭕ Nebo byste jen chtěli vědět, zda máte ideální váhu? ❎ Spočítejte si index tělesné hmotnosti neboli BMI. Že nevíte,...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY