Léčivá houba čaga: Jaké jsou její účinky a jak ji využít?

Už jste slyšeli o zázračné houbě jménem čaga? Přezdívá se jí také "houba nesmrtelnosti". Jedná se o zvláštní druh choroše, který parazituje převážně na břízách rostoucích v severských oblastech. Nesmrtelnost vám sice nezajistí, ale obsahuje takové množství léčivých látek, že by bylo škoda ji ponechat bez povšimnutí.

Léčivá houba čaga Foto: Profimedia

Čaga sibiřská aneb rezavec šikmý

Rezavec šikmý známější jako čaga sibiřská je dřevokazná houba, která roste převážně na břízách, výjimečně i na jiných listnatých stromech, například na dubu, buku nebo olši.

Název čaga pochází z ruského "чага", které se uchytilo i angličtině. V některých severských jazycích se pro ni používá lidový název, který doslova znamená "rakovinový polypór".

To pravděpodobně odkazuje na skutečnost, že se v těchto zemích čaga po staletí využívá jako lidový lék na rakovinu. Nicméně může souviset také s tím, že čaga je v určitém smyslu takovou rakovinou břízy. Napadne ji a postupně z ní vysává život, až ji docela umrtví.

Naneštěstí pro břízu, avšak naštěstí pro nás čaga z břízy dokáže vytáhnout přesně ty životodárné látky, které mají zázračnou ozdravnou sílu pro člověka. Na základě toho se jí přezdívá také "houba nesmrtelnosti".

Čaga: obsah, účinky léčivé i nežádoucí

Čaga má významnou roli a hlubokou tradici v lidovém léčitelství v severských oblastech, a to konkrétně na Sibiři, ve Finsku, v Estonsku a v Severní Americe. Obsahuje totiž velké množství účinných léčivých látek.

Mezi nimi jsou betulin a kyselina betulinová, polysacharidy rozpustné ve vodě, polysacharidy rozpustné v alkoholu, polysacharidy vázané na bílkoviny, beta glukany, stopové minerály, melanin, vláknina a aminokyseliny.

Bylo prokázáno, že čaga má protizánětlivé, antivirotické, antioxidační, antidiabetické a protirakovinné účinky. Kromě svého využití v boji s rakovinou pozitivně ovlivňuje cukrovku, funkci trávicí soustavy, astma a kožní problémy. Dále také celkově posiluje imunitní systém.

Nicméně jsou zde i vedlejší účinky tohoto zázračného léčiva, na něž byste si měli dávat pozor. Proteiny obsažené v čaze zabraňují srážení krve, proto byste ji neměli užívat v kombinaci s léky na její ředění. To samé platí o lécích na cukrovku. Jelikož je čaga sama o sobě přírodním antidiabetikem, neměla by být kombinována s jinými antidiabetickými léky.

Užívání čagy se nedoporučuje v těhotenství, při kojení a dětem do 12 let.

Hodnocení houby čagy: 9,5/10

Kde roste čaga a jak ji sbírat? (oblast výskytu, pěstování, sběr)

Čaga se vyskytuje v chladnějších oblastech, lze ji najít na severu Evropy, Asie a Severní Ameriky. Tam má také hlubokou tradici sběru a užívání.

Nelze ji pěstovat, vyskytuje se samovolně divoce v přírodě, kde napadá kmen břízy (a čas od času i kmeny jiných stromů). Období sklizně začíná zhruba v polovině července a trvat může až do konce listopadu. Záleží ovšem na konkrétní geografické poloze.

Houbové plodnice se nacházejí na kmenech stromů v různé výškové úrovni. Někdy se jedná i o několik metrů nad zemí, sklizeň takové čagy je pak mnohem náročnější. Houba se odsekává od stromu sekerkou nebo speciálně uzpůsobeným nožem.

Měla by se sklízet tak, aby nebyl poškozen strom. To znamená, že se odebere zhruba 80 % plodnice. Strana houby přirostlá ke kmeni by měla zůstat nesklizená na svém původním místě.

Jak lze využít čagu? (využití, zpracování, recepty)

Sklizené houbové plodnice se ze všeho nejdřív musí očistit. Omyjte je studenou vodou a nechte proschnout. Aby se dobře prosušily, je třeba je rozlámat nebo nasekat na kousky o velikosti meruňky až broskve. Sušte je na chladném suchém místě nejméně měsíc, dokud nebudou dokonale prosušené. Jejich barva by měla postupně zesvětlat. Dále je skladujte v uzavřené sklenici nebo papírovém sáčku.

Ve formě nasekaných kousků si čaga uchová maximální množství léčivých látek. Nicméně proschlé plodnice můžete také rozemlít na prášek, čímž se sice o něco oslabí jejich účinnost, na druhou stranu se však snadněji budou skladovat, a navíc hrozí menší nebezpečí, že se do nich dostane plíseň.

Následně se z nastrouhaných kousků nebo namletého prášku připravuje léčivý nápoj nebo různé jiné medikamenty, extrakt nebo tinktura. Chaga se také může využít jako přísada do nejrůznějších pokrmů, lze ji například přidat do čokoládové náplně koláčku nebo do dresinku na zeleninový salát.

Čaga nápoj skvěle nahradí ranní hrnek čaje nebo kávy. Ozvláštnit ho můžete také špetkou kurkumy, trochou skořice nebo hřebíčku. Výborná je také čaga na vánoční způsob se svařeným vínem.

V následujícím videu vidíte stručný a jasný návod na přípravu jednoduchého nápoje z čagy:

Co léčí houba chaga?

Chaga obsahuje mnoho léčivých látek, které čerpá z břízy (či jiného stromu), na níž parazituje. Více o léčivých účincích této zázračné houby najdete TADY.

Můžu užívat chagu v těhotenství?

Užívání chagy v těhotenství se nedoporučuje. Více o vedlejších účincích a rizicích spojených s užíváním této léčivé houby najdete TADY.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Proč pít kombuchu a která je nejlepší? Zkuste MAGU i další

Proč pít kombuchu a která je nejlepší? Zkuste MAGU i další

Zdraví střev má zásadní vliv na náš imunitní systém, náladu, energii i psychickou pohodu. Podpořte svá střeva pomocí probiotického nápoje...

Česnek – superpotravina na dosah ruky

Česnek – superpotravina na dosah ruky

Česnek je v české kuchyni tak běžnou přísadou, že často zapomínáme, o jak úžasnou potravinu se jedná. Dokáže pomoct s kdejakým neduhem, a...

Na co je dobrý zelený čaj a proč ho pít?

Na co je dobrý zelený čaj a proč ho pít?

Zelený čaj si pro své příznivé účinky na zdraví našel řadů příznivců. Zjišťovali jsme, jestli jeho pitím zhubnete, nebo snížíte vysoký...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY