Na co je dobrý zelený čaj a proč ho pít?

O zeleném čaji existují až 5 000 let staré záznamy z Číny. Za tu dobu se z luxusního zboží stal běžně dostupný produkt. Zelený čaj pochází ze stálezeleného čajovníku čínského (Camellia sinensis, Thea sinensis) a pro své blahodárné účinky si našel řadů příznivců.

Fermentace/oxidaceÚčinkyMatcha tea
Vysoký tlakHubnutíTěhotenství a kojení
Jak často pít a doba louhování

Na co je dobrý zelený čaj a proč ho pít? Foto: Freepik

Fermentace čaje, nebo oxidace?

Čajovník pochází z jižní a jihovýchodní Číny, Indie a jihovýchodní Asie, jako je Vietnam, Barma a Laos, proto Čína i Indie stále patří mezi největší světové producenty čaje.

Nejde však pouze o zelený čaj, který se z čajovníku získává. Připravují se z něj všechny druhy čaje, rozdíl je dán pouze odlišným stupněm fermentace. Nejde zde o proces kvašení (fermentaci), nýbrž o oxidaci. Fermentace je nesprávně zažitým pojmem, ale významově skutečně nejde o přeměny látek za působení mikroorganismů.

Zelený čaj oxidací neprochází. Lístky se okamžitě po sklizni zpracovávají prudkým zahřátím (opražení, napařování nebo pečení), aby se oxidaci zabránilo. Posléze se lístky suší.

Zelený čaj – účinky: Co obsahuje zelený čaj

Zelený čaj má díky polyfenolům silné antioxidační účinky. Nejvýznamnějšími jsou katechiny, např. epigallokatechingallát (EGCG), který je zodpovědný za podporu metabolismu tuků a zvýšení energetického výdeje. Z toho důvodu může pomoci i během hubnutí.

Některé klinické studie uvádí, že katechiny dokonce pomáhají chránit před rakovinou, zejména rakovinou prostaty či rakovinou prsu.

Kromě toho je zelený čaj bohatý i na vitaminy (vitamin C, vitaminy B komplexu a vitamin E) a minerály (draslík, vápník, zinek, fosfor, hořčík, mangan, měď a železo).

Součástí zeleného čaje je rovněž aminokyselina L-theanin, která má pozitivní vliv na nervovou soustavu a posiluje organismus. Dalšími příznivými účinky jsou snížení cholesterolu a hladiny cukru v krvi.

Vzdělávací portál evzdelavani.cz zveřejnil další výhody konzumace zeleného čaje, kterými jsou „posílení funkce imunitního systému, zlepšení funkce mozku, zlepšení zdraví zubů a snížení rizika artritidy, Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci.“

Zelený čaj – účinky na tlak, zelený čaj a vysoký tlak

Ten nejvýznamnější z katechinů – epigallokatechingallát (EGCG), o kterém jsme už psali výše, by měl snižovat krevní tlak.

Vědci v tom nejsou tak úplně jednotní. Jedni se ohánějí studiemi, že zelený čaj skutečně působí proti vysokému krevnímu tlaku, a jiní předkládají studie, kde není zaznamenán žádný rozdíl v tom, jestli účastníci pili, nebo nepili zelený čaj. Budeme si muset vystačit s informací, že zelený čaj podporuje zdravý krevní tlak.

Zelený čaj a kofein

Lístky čajovníku obsahují kofein (tein), proto si ho lidé dávají pro povzbuzení. Oproti kávě se kofein z čaje uvolňuje postupně. Mějte ale na paměti, že zelený čaj obsahuje více kofeinu než černý.

Zelený čaj na hubnutí, hubnutí – diskuze

Při snižování hmotnosti pitím zeleného čaje rozhodně neudáte chybu. O zeleném čaji je známo, že obsahuje větší množství flavonoidů (patřících mezi polyfenoly), kofeinu a dalších antioxidantů, které stimulují metabolismus a urychlují tak spalování tuků.

Podle několika studií je prokázáno, že pravidelné pití zeleného čaje může být efektivním doplňkem jakékoli diety zaměřené na redukci váhy. Většina zdrojů uvádí, že pití zeleného čaje pomáhá spálit 70 až 80 kilokalorií denně. A co na to zkušenosti lidí, kteří ho pijí?

Kriss Tina (emimino): „Já ho má ráda jako caj, urcite ho neberu jako něco po čem by se mělo hubnout. Ani po něm teda nehubnu  ale jim normálně, žádné velké omezování, žádné diety. Každopádně když si upravis jídelníček a budeš cvičit a k tomu pít zelený čaj tak určitě nic nezkazis…“

Janli (emimino): „Jo, já jsem po něm zhubla. Tajemství je, že ho musíš pít místo čokoládek, bonbónů, zmrzliny, svíčkové se šesti a podobných lahůdek. A když si navíc na každý šálek zajdeš pěšky do čajovny, tak budeš hubená jako laňka......“

Pomme (emimino): „Já ho teda piju 20 let tak cca 3× denně a že by to mělo vliv na hubnutí jsem si teda nevšimla. Zhubla jsem leda po úpravě jídelníčku nutričním terapeutem.“

Pavluska (diskuse.vitalion.cz): „Pár čajů na hubnutí už jsem vyzkoušela, ale jako nebudem si lhát. Nezabírá to. Pokud chce člověk zhubnout, tak čaj žádný zázrak za něj neudělá. Chce to prostě cvičit a upravit způsoby stravování. Je určitě dobré pít k dobrému stravování například pravý zelený čaj. ale hlavní je cvičit a nedoufat v zázrak, který zařídí čaj.“

Louise (diskuse.vitalion.cz): „Zeleny caj piji spoustu let (ne kvuli hubnuti, tady problemy nemam). Za tu dobu muzu potvrdit, ze pravidelne piti snizuje chut k jidlu (i kdyz opet opakuji to nebylo mym cilem). Ale projevilo se to po dost dlouhe dobe, asi rok.“

Zelený čaj v těhotenství a při kojení

Jak už jsme uvedli, zelený čaj má poměrně vysoký obsahu kofeinu. Těhotné a kojící ženy by tak měly být s jeho pitím opatrnější. Pokud si ho budou chtít dát za každou cenu, tak určitě až druhý nálev, který bude slabší.

Špatný vliv na dítě by mělo pití zeleného čaje při kojení jen v případě, že kojící žena přesáhne limit stanovené denní dávky.

Od kdy mohou děti zelený čaj

Podle Miroslavy Slavíkové, vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých (KHS Ústeckého kraje), zelený čaj obsahuje povzbuzující theinové látky, což není vhodné pro děti. „Šálek jednou za čas však dítěti neuškodí,“ upřesňuje Slavíková. Pro kojence je zcela nevhodný.

Jak často pít zelený čaj a jak dlouho louhovat zelený čaj

Za optimální dávku se považuje vypít 2 až 3 šálky zeleného čaje denně.

S každou variantou zeleného čaje se pojí určitá chuť, proto se způsob přípravy může lišit. V případě, že máte zelený čaj sypaný, jednu až dvě lžičky zalijte vodou, která prošla varem. Nechte ji vychladnout na 70 až 80 °C. Nikdy ho nezalévejte vroucí vodou! Uvolnilo by se totiž do vody hodně tříslovin a čaj by zhořknul.

U prvního louhování se doporučuje doba od 30 sekund do 3 minut (dle druhu). U dalších nálevů lze zvýšit teplotu vody nebo prodloužit dobu louhování.

Zelený čaj Matcha, Matcha tea

Matcha vzniká napařením, usušením a poté rozemletím listů z čajovníku čínského. Považuje se za výrazný stimulant a je doporučován místo ranní kávy, protože povzbuzuje na delší dobu.

Příprava je snadná. V misce si smícháte směs 4 g prášku a 40 ml vody o teplotě okolo 70 °C, mícháte do zhoustnutí. Listy se pěstují ve stínu, jsou tak mnohem zelenější a s větším obsahem chlorofylu než běžný zelený čaj. Díky tomu má Matcha i pročišťující účinky.

Komentáře nebyly redakčně upraveny

Zdroje:

  • www.evzdelavani.cz
  • www.healthline.com
  • www.ceskatelevize.cz

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Nejlepší čaj se skořicí

Čaje pro fajnšmekry: Výběr TOP 10 nejoblíbenějších v čajovnách

Vybrali jsme pro vás TOP 10 nejlepších čajů, které si můžete v čajovnách objednat a vychutnat.

Kopřiva dvoudomá

Na co je dobrá kopřiva, co léčí a proč pálí?

Kopřiva rozhodně není jen žahavým plevelem, jde o zázračnou bylinku, prakticky o českou superpotravinou, která má mnoho různých způsobů...

Bílá dieta při bělení zubů

Toužíte po běloskvoucím úsměvu? Zkuste bílou dietu!

Toužíte po nezapomenutelném úsměvu? V tom vám může pomoct bílá dieta. O co přesně se jedná, jak takovou dietu držet a dbát tak na...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY