Proč pít kombuchu a která je nejlepší? Zkuste MAGU i další

Zdraví střev má zásadní vliv na náš imunitní systém, náladu, energii i psychickou pohodu. Jedním ze způsobů, jak zdraví střev podpořit, je všemi oslavovaný nápoj kombucha. Proč byste ho měli pít a který je nejlepší?

Proč pít kombuchu a která je nejlepší? Zkuste MAGU i další Foto: Profimedia

Co je to kombucha a jak se připravuje?

Častokrát slyšíte slovní spojení "houba kombucha", ale pod slovem kombucha se rozumí samotný fermentovaný perlivý nápoj, který se připravuje z černého nebo zeleného čaje, cukrusymbiotické kolonie Medusomyces gisevii. Tyto tři suroviny jsou základem, ale do nápoje můžete přidat i bylinky nebo třeba ovoce na ochucení.

Zázračný čaj kombucha a účinné látky

Proč se o kombuče tolik mluví? Jednoduše proto, že její pozitivní účinky na lidské zdraví jsou známé už více než 2000 let. U nás kombuchu známe zhruba od konce 1. světové války. Nápoj obsahuje:

  • probiotické kultury (Lactobacillus B.coagulans, Sacharomyces, Gluconacetobacter),
  • kyselinu octovou,
  • kyselinu glukurunovou,
  • vitamíny skupiny B,
  • železo,
  • antioxidanty.

Jak kombucha chutná?

Chuť kombuchy je rozhodně výrazná a překvapivá. Pokud se nenecháte hned odradit, jejímu kouzlu prostě propadnete. Čeká vás nakyslá, osvěžující a lehce perlivá chuť, která vám možná bude připomínat limonádu, energetický nápoj, prosecco, burčák nebo šampaňské. Právě proto se říká, že nápoj kombucha je vhodný i při odvykání alkoholu, který svou chutí trochu připomíná.

Jaké jsou zdravotní účinky kombuchy?

Hlavním benefitem kombuchy je to, že podporuje zdraví našich střev, od kterého se odvíjí spousta dalších pozitivních účinků. S čím vším nám tedy může pravidelné užívání kombuchy pomoci?

  • přispívá k optimálnímu trávení,
  • posiluje imunitní systém,
  • dodává vitamíny a antioxidanty,
  • podporuje detoxikaci organismu,
  • může pomoci při odvykání pití alkoholu,
  • zvyšuje energii a sportovní výkon,
  • zlepšuje náladu a celkovou psychickou pohodu,
  • pomáhá při redukci váhy,
  • prospívá nervovému systému.

Recenze, která kombucha je nejlepší: MAGU, Captain Morgan, Red Rumi nebo Scoby?

Aktuálně nejoblíbenější je pravděpodobně kombuchový nápoj od české značky MAGU. Těžko říct, zdali je to specifickým postupem přípravy, rozmanitou nabídkou chutí, nebo zdařilou reklamou. V tomto případě je opravdu těžké vybrat ten nejlepší, protože každá várka, i od stejné značky, chutná trochu jinak. Možná pro vás potom bude vítězným kritériem cena.

Porovnání cen nápojů kombucha
Název značky Cena
Captain Kombucha (Portugalsko) 45-64 Kč / 400 ml
Scoby kombucha (Česko) 99 Kč* / 500 ml (*minimální odběr 12 ks)
MAGU kombucha (Česko) 159,90 Kč / 500 ml nebo 89,90 Kč / 250 ml
LokLok kombucha (Česko) 52-74 Kč / 500 ml
GURU kombucha (Česko) 130 Kč* / 500 ml (*minimální odběr 6 nebo 12 ks)

Kombuchu si samozřejmě můžete připravit i domaušetřit tak peníze. Pokud ale nemáte čas, zkušenosti a ani chuť se do přípravy pouštět, kupovaný nápoj je jistotou.

Nežádoucí účinky kombuchy

Samozřejmě i kombucha někomu nemusí sednout. Dříve se kolem ní šířily různé pověry, například, že se houba dál rozmnožuje v lidském organismu, z čehož někdo mohl pochopit, že to dopadne jako v Last of Us.

Avšak její skutečné možné negativní účinky jsou vlastně velmi obyčejné a "nudné". Mezi nejčastější patří asi dlouhodobé nadýmání, průjem nebo alergie. Určitě nepřekračujte doporučené denní dávkování. Dále jsou spekulovány kontraindikace s některými léky na bázi hormonů. Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se se svým lékařem.

Zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Kombucha
  • https://loklok.cz/
  • https://gurukombucha.cz/kombucha
  • https://scoby.cz/

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Jediná negativní věc na Magu je vysoká cena. Jinak pro mne je to příjemné pití. V rámci rekonvalescence mi velmi pomohlo. Cítím se dobře, vrátila se mi energie, vylepšilo zažívání, dokonce Magu potlačuje chuť na alkohol. Mimochodem Magu je trochu návykové🙂, těším se na sklenku, udělala jsem si z pití Magu ranní a večerní rituál. Takže doporučuji.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Česnek – superpotravina na dosah ruky

Česnek – superpotravina na dosah ruky

Česnek je v české kuchyni tak běžnou přísadou, že často zapomínáme, o jak úžasnou potravinu se jedná. Dokáže pomoct s kdejakým neduhem, a...

Syndrom vyhoření snadno zničí život – nemáte ho i vy?

Syndrom vyhoření snadno zničí život – nemáte ho i vy?

Syndromem vyhoření trpí stále více lidí, kteří si jej ani neuvědomují. Nepatříte mezi ně? Přečtěte si, jak se projevuje a jak jej lze...

Kokosový ořech a jeho zázračné účinky pro zdraví i krásu

Kokosový ořech a jeho zázračné účinky pro zdraví i krásu

Kdo by neznal toto tropické ovoce, kterému je trochu těžké dostat se pod tvrdou slupku! Co ještě nevíte o kokosu a jaké má účinky na naše...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY