Česnek – superpotravina na dosah ruky

Česnek je v české kuchyni tak běžnou přísadou, že často zapomínáme, o jak úžasnou potravinu se jedná. Dokáže pomoct s kdejakým neduhem, a tak hraje zcela zásadní roli v lidovém léčitelství.

Česnek – superpotravina na dosah ruky
Foto: Profimedia

Česnek: Co obsahuje a jaké má léčivé účinky? Na co si dát pozor?

Česnek patří mezi ty nejdůležitější české superpotraviny. Má totiž velmi silné antivirové, antibakteriální a antioxidační účinky, posiluje imunitní systém člověka, chrání organismus proti nejrůznějším neduhům, plísním a parazitům, snižuje vysoký krevní tlak, udržuje zdravou hladinku cholesterolu a mnoho dalšího.

Jeho užívání se doporučuje nejen v průběhu nemoci, ale také při prvních příznacích nebo i v rámci prevence. Bývá například užíván jako preventivní lék na kardiovaskulární problémy. Dále také pomáhá předcházet riziku infarktu a mrtvice.

Co se týče jeho obsahu, najdeme v něm vitamíny A, B, C a E, těkavé oleje, selen a silice se sirnými sloučeninami, které mají na svědomí jeho výrazný zápach. Platí, že čím více síry je v česneku obsaženo, tím silnější jsou jeho léčivé účinky, neboť právě síra v kombinaci s těkavými oleji působí dezinfekčně a účinně bojuje proti parazitům.

Nicméně jsou tu i negativní aspekty česneku. Je dobré mít na paměti, že velké množství česneku dráždí žaludek, obzvlášť dráždivý je pro žlučníkáře. Také zvyšuje krvácivost, a proto by se neměl užívat před chirurgickým zákrokem.

Zpracování česneku v kuchyni: pečený, fermentovaný, nakládaný, sušený

Česnek je velmi běžnou přísadou v kuchyni, a tak existuje i bezpočet způsobů, jak ho využít a zpracovat. Získat tak může různé chutě a textury, kterými obohatí daný pokrm. Pojďme si kromě česneku vařeného a smaženého, což jsou dva nejčastější způsoby, jak ho tepelně upravit, probrat i další možností, které skýtá.

Pečený česnek

Od paliček česneku odkrojíme vrsky, tak aby byly zvrchu vidět všechny stroužky. Pokropíme olivovým olejem a zabalíme do alobalu. Poté vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme 30 až 40 minut.

Česnek zatím změkne a zesládne. Vybalíme ho z alobalu, rozmačkáme a můžeme ho kupříkladu namazat na chleba. Hodí se i jako přísada do omáček, polévek a salátů.

Nakládaný česnek

Oloupeme česnekové stroužky, omyjeme vodou a osušíme. Dáme je do malých vyvařených sklenic a přilijeme po lžičce olivového oleje. Do každé přihodíme dvě kuličky pepře a bobkový list. Pro pikantnější chuť můžeme přidat kousek feferonky, pro jemnější chuť o něco víc oleje. Zalijeme sladkokyselým nálevem, uzavřeme a sterilujeme při teplotě zhruba 90 °C po dobu 30 minut.

Hodí se jako příloha k hlavnímu jídlu, do salátů nebo na sýrový talíř k pivu.

Sušený česnek

Česnekové stroužky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Necháme je sušit v sušičce nebo troubě na nízkou teplotu (zhruba 50 °C) po dobu 45 až 60 minut. Sušený česnek pak můžeme využít ve formě plátků nebo ho rozemlít na prášek.

Hodí se jako koření do různých pokrmů, těstovin, salátů, marinád a omáček.

Fermentovaný (černý) česnek

Černý česnek je vlastně obyčejný česnek, který prošel fermentací a znásobil tak své léčivé účinky. Více o tom, jak si ho můžeme připravit doma, najdete TADY.

Jedná se výtečnou pochoutku, která skvěle dokoření jakýkoliv slaný pokrm.

Využití česneku v lidovém léčitelství (babské rady)

V lidovém léčitelství se traduje, že česnek je nejúčinnější zasyrova, v ideálním případě rozžvýkaný nebo rozmixovaný. Nicméně existuje mnoho různých způsobů zpracování, při nichž se léčivé látky příliš nevytratí. A v případě fermentace se dokonce znásobí.

Zde jsme pro vás vybrali to nejlepší z babských rad:

"Ideálně v čerstvé formě. Lze jej ale také naložit do medu nebo přidat do čajové směsi s hřebíčkem. Výborná je i šťáva z čerstvého česneku či česnekový olej. Na trhu jsou pak k dostání nejrůznější česnekové tinktury či pilulky."

Teplé pivo s citrónem a česnekem na bolest v krku

Nad čím u nás ohrnujeme nos, to je na severu Evropy běžným způsobem, jak se rychle a spolehlivě vykurýrovat. Teplé pivo účinně bojuje s nachlazením a bolestí v krku, pomáhá s odhleňováním, zmírňuje bolest a usnadňuje dýchání.

Platí, že pivo se nepřivádí k varu, pouze se ohřívá. Mělo by dosáhnout teploty zhruba 50 °C. Můžete ho zkusit ohřát ve vodní lázni nebo v mikrovlnce.

Mějte na paměti, že takové pivo nepijete na chuť, ale na zdraví, a to doslova. Chuťovou stránku lze vylepšit několika chytrými přísadami – přidejte lžíci medu, skořici, zázvor a hřebíček a k tomu několik kapek citrónové šťávy.

Ovšem pro skutečně silný efekt této domácí medicíny přichází do hry česnek. Podrťte jednu středně velkou česnekovou hlavu a rozmíchejte v teplém pivu s medem či cukrem a citrónovou šťávou. Nenechte se odradit nepříjemnou chutí. Výsledek bude stát za to.

Obklad z tvarohu a česneku na kašel

Tento osvědčený recept je trikem našich babiček, jak zatočit se suchým dráždivým kašlem.

Prolisujeme česnek a smícháme s tvarohem. Směs zahřejeme na teplotu lidského těla a zabalíme do látky. Hrudník nemocného potřeme sádlem a přiložíme na něj obklad z tvarohu a česneku, který převážeme ručníkem.

Necháme působit zhruba hodinu a kašel se začne zvolna vytrácet.

Stroužek česneku na opar na rtu

Opar na rtu nás dokáže pěkně potrápit. S bolestivým puchýřkem si však snadno poradí stroužek česneku.

Stroužek česneku vyloupneme a rozkrájíme na plátky. Jeden plátek přiložíme na opar a necháme působit kolem deseti minut. Pak inkriminované místo očistíme vodou a proces opakujeme s novým plátkem.

Jedná-li se pouze o počáteční stádium oparu, budou dva plátky bohatě stačit. Pokud je opar v pokročilejším stádiu, můžete proces opakovat ještě několikrát, ideálně s určitým rozestupem.

Česnekový čaj na nachlazení a posílení imunity

Česnekový čaj je skvělým pomocníkem při léčbě nachlazení. Nestačí sice na všechno sám, ale dokáže vhodně podpořit proces uzdravování. Navíc lze využít i jako prevence a prostředek posílení imunity.

Stroužky česneku nakrájíme na plátky a spaříme horkou vodou. Osladíme medem a ochutíme šťávou z citrónu, případně skořicí, zázvorem, kardamomem či hřebíčkem.

Popíjíme po malých doušcích a necháme zvolna působit. Česnekový odvar lze také inhalovat.

Mléko s medem a česnekem na zahlenění

V případě, že nás trápí silné zahlenění, můžete vyzkoušet následující radu. Před spaním vypijte hrnek horkého mléka s medem a podrceným česnekem ze dvou stroužků. Ráno vám bude jistě mnohem lépe.

Česnek (česnekový olej) na zánět v uchu

Lidová moudrost praví, že zaručeným lékem na zánět v uchu je česnek. Zabalit rozkrojený stroužek česneku do vaty a šup s ním do ouška, anebo případně pár kapek česnekové šťávy.

Na takovou radu ale pozor. Česnek se totiž může projevit příliš agresivně, natropit víc škody než užitku a citlivou pokožku v uchu popálit.

Lépe uděláte, když použijete česnekový olej, který můžete pořídit už hotový, anebo si ho připravit sami podomácku. Jak na to? Podrtíme stroužky česneku, smícháme s panenským olivovým olejem, necháme odležet a pak nakapeme na tampónek, který přiložíme na inkriminované místo.

Výsledek by se měl brzy dostavit. Známkou, že všechno funguje tak, jak má, je příjemné teplo, které se vám v uchu rozlije.

Hodnocení česnekových receptů: 10/10

Kdy bychom měli sklízet česnek?

Česnek se sklízí v červnu a červenci. To, že přišel správný čas, poznáte tak, že jeho nať začne žloutnout. Než se úplně položí, měl by být česnek venku.

Můžu si dát česnek do ucha, aby mi vyléčil zánět?

Více informací o vkládání česneku do ucha při zánětu najdete TADY.

Smí se česnek užívat v těhotenství?

Česnek v přiměřené míře by v těhotenství neměl ničemu vadit. Nicméně jistě bude lepší, když budete opatrná a nebudete to s ním přehánět.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

cibule-a-cesnek

Superpotraviny ze světa a poklady české přírody

V posledních letech často slyšíme o superpotravinách. O co se jde, co letí ve světě a co ušila česká příroda na míru člověku...

Opar na rtu

Jak se zbavit oparu na rtu?

Nepříjemný puchýřek na rtu se často objevuje jako naschvál, když ho nejméně potřebujeme. Naštěstí existují způsoby, jak se ho spolehlivě...

Kopřiva dvoudomá

Na co je dobrá kopřiva, co léčí a proč pálí?

Kopřiva rozhodně není jen žahavým plevelem, jde o zázračnou bylinku, prakticky o českou superpotravinou, která má mnoho různých způsobů...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY