Nejkrásnější místa divoké severní Evropy

Spíš než na jih vás to táhne na sever za divokou přírodou, dobrodružnými výpravami nebo polární září? Pojďme se proletět severskými státy od Dánska po Estonsko a objevit dechberoucí místa, která by rozhodně neměla chybět na vašem seznamu. A jak si v zemích, které patří k těm nejdražším v Evropě, užít cestování naplno a přitom neutratit majlant?

DánskoIslandNorsko
ŠvédskoFinskoEstonsko

Nejkrásnější místa divoké severní Evropy Foto: Dreamstime

Přírodní a kulturní bohatství severní Evropy

Sever Evropy je rájem pro skutečné dobrodruhy, které víc než přímořská letoviska a povalování na pláži lákají toulky divokou přírodou po stopách Vikingů a tajemných mytologických bytostí.

Ať už se do této oblasti vydáte v jakémkoli období roku, odnesete si zážitek na celý život. V zimě na vás čekají pohádkově zasněžené pláně, psí spřežení, ledové hotely a hony za polární září. V létě se zase můžete těšit na nekonečně dlouhé dny, kdy slunce téměř nezapadá, nádherné přírodní scenérie s panensky čistými jezery a lesy, kde se to jen hemží severskými obry, skřítky a divoženkami.

Za to stojí i městská turistika. Těmi nejopěvovanějšími a turisticky nejzajímavějšími městy na severu jsou Kodaň, Aalborg, Reykjavík, Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Malmö, Göteborg, Stockholm, Turku, Helsinki, Tampere a Tallinn. Letecky se vždy snadno dopravíte do hlavního města, odkud můžete snadno pokračovat do vytoužené destinace.

V každém případě byste neměli zapomínat na své bezpečí na cestách. Sjednejte si proto odpovídající cestovní pojištění. Navíc můžete pojistit nejen sebe, ale i svá zavazadla a mnoho dalších nezbytností. K tomu dobře poslouží možnost ostatního pojištění a pojištění volnočasových aktivit. Ideální je vybrat si pojišťovnu, která se na cestovní pojištění specializuje. Doporučit můžeme třeba ERV Evropskou pojišťovnu, kde se za pár minut pojistíte online na míru pro jakoukoliv cestu nejen po Evropě.

Dánsko

Do Dánska nás to táhne nejen za krásnou divokou přírodou, ale i za jedinečnou dánskou architekturou a designem. Navštívit můžete například Legoland nebo kodaňský zábavní park Tivoli.

Návštěvu hlavního města Kodaně lze podniknout kdykoli během roku, nicméně pokud vás láká spíše přírodní turistika, doporučujeme do Dánska vyrazit v letních měsících, kdy jsou k tomu nejpřívětivější podmínky – vyšší teploty, dostatek denního světla a méně deště.

Dánsko Foto: Dreamstime

Za zvážení stojí i cyklistické plány. Stejně jako v mnoha dalších severských zemích je kolo jedním z nejčastěji využívaných dopravních prostředků, a to jak díky tamní pohodlné rovinatosti, tak i propracované cyklistické infrastruktuře. Půjčovny kol najdete na každém rohu.

Island

Z Islandu se v posledních letech stala velmi atraktivní destinace pro milovníky severských zemí, přestože jeho návštěva se může prodražit. Jedná se totiž o nadpozemsky krásný kout světa se sopkami, ledovci, gejzíry a termálními prameny, v nichž se lze ohřát za jakéhokoli počasí.

Na Islandu si budete připadat, jako byste vstoupili na území jiné planety. Čekají vás tam rozsáhlé pláže černého písku, lávové pláně, vodopády, hory a skaliska pozoruhodných tvarů.

Polární záře u Kirkjufellsfossu na Islandu Foto: Dreamstime

Mezi ty nejoblíbenější lokality patří hlavní město Reykjavík, národní parky Thingvellir a Skaftafell, vodopády Öxarárfoss, Gullfoss, Kirkjufellsfoss, Skógafoss a Seljalandsfoss. V severní části Islandu pak najdete oblast Myvatn protkanou geotermálními prameny se stejnojmenným jezerem, lávovými pláněmi a sopkou Krafla. A k tomu navrch přidáme ještě lávový tunel Raufarhólshellir.

Norsko

Další na seznamu je Norsko, které se u českých turistů těší zvláštní oblibě. Většinu země tvoří rozložité Skandinávské pohoří, podle kterého se jmenuje celý poloostrov, a jeho pobřeží je tvořeno skalnatými útesy a fjordy, tedy úzkými zálivy zasahujícími hluboko do pevniny.

Pokud jdete po stopách Vikingů a dávné severské mytologie, jste na správné adrese. V Norsku najdete největší muzeum Vikingů na světě, které se nachází na ostrově Vestvågøya. I hlavní město nabízí několik muzeí, která vás přenesou v čase do dávných dob vikinských.

Lofoty

Kromě horské turistiky a toulek historií můžete podniknout také expedici na daleký sever a nahlédnout do sámské kultury. V tomto případě doporučujeme zamířit do Tromsø, jemuž se přezdívá hlavní město polárního kruhu. Po Murmansku se jedná o druhé největší město této oblasti, které je na turisty dobře připravené a nabízí spoustu atrakcí a možností ubytování.

Švédsko

Další překrásnou zemí severní Evropy je Švédsko, kam se obvykle vyráží za aktivní dovolenou a nejrůznějšími outdoorovými aktivitami v horách, na vodě, v lesích i ve městě. Švédsko není tak hornaté jako Norsko, zejména ve své jižní polovině, a tak se po něm snadno cestuje na kole.

Švédské hlavní město Stockholm je kapitola sama o sobě. Procházek starým městem se jen těžko nabažíte dosytosti, najdete tu tolik architektonických pokladů, kulturního vyžití a tajuplných zákoutí, že se budete chtít vracet znovu a znovu.

Stockholm Foto: Dreamstime

Pokud vás láká nížinná severská příroda, jih Švédska bude to pravé ořechové. Nachází se tu několik nádherných jezer, z nichž ta největší jsou Vänern a Vättern. Jsou obehnána pohádkovými lesy se stromy, jejichž letokruhů by se jeden nedopočítal.

V zimním období doporučujeme vyrazit na sever země. Švédské Laponsko je ideálním místem pro pozorování polární záře. Ubytovat se můžete v jednom z místních ledových hotelů a okolní přírodu procestovat na saních tažených psím spřežením. Dokážete si představit krásnější zimu?

Finsko

Sousední Finsko opět nabízí dechberoucí krajinné scenérie, panensky čistou přírodu, jezera, lesy a hory, i když ty jsou výrazně nižší než v oblasti Skandinávie. Ve Finsku najdete neuvěřitelných 188 tisíc jezer.

Nachází se v něm také hlavní část Laponska, kam se pořádají dobrodružné výpravy v zimním období. Opět se můžete těšit na opravdové zimní království. Navštívit zde můžete i Santu a jeho oficiální rezidenci na severu Finska. Takzvaný Santapark se nachází v malém městečku jménem Rovaniemi v oblasti polárního kruhu.

Co se týče městské turistiky, historicky a architektonicky zajímavými městy jsou Helsinki, Turku a Tampere.

Estonsko

Poslední destinací severní Evropy, na kterou se vedle nordických velikánů často zapomíná, je malá nenápadná země s rozmanitou přírodou, mnohovrstevnatou historií a těžkým osudem. Řeč je o Estonsku, nejseverněji položeném baltském státu.

V Estonsku se střetávají vlivy různých okolních kultur, což se odráží na místní architektuře, životním stylu i kuchyni. Za návštěvu stojí jak hlavní město Tallinn, tak historické město Narva na hranici s Ruskem, dovolenkové Pärnu s překrásnými plážemi nebo Čechy obzvlášť oblíbená obec Kunda s dobrodružným lezeckým parkem a nedalekou zříceninou hradu Toolse.

Estonskou raritou je obrovské množství ostrovů (celkem 2222). Většina z nich je neobydlená a představuje tak skvělou příležitost k toulkám divokou přírodou. Ty obydlené zase často nabízí vhled do dávných dob, jelikož místní obyvatelé si udržují původní životní styl v sepětí s přírodou a pohanskými kořeny.

Jak ušetřit při cestování po severní Evropě?

Obecně platí, že sever patří mezi ty dražší destinace, a to zejména Norsko a Island – ty jsou spolu se Švýcarskem nejdražšími zeměmi Evropy. Proto přijde vhod dobře promyšlený plán, jak na cestě ušetřit.

Hlavní položky, nad kterými je třeba se zamyslet, jsou doprava, ubytování a stravování.

Věděli jste, že se do mnoha severských zemí můžete dopravit nejen letecky, ale i autobusem? Autobus vás přímo z Prahy doveze do Dánska, Švédska, Norska, a dokonce i do Estonska. Přestože je taková cesta výrazně delší než letadlem, často je finančně mnohem výhodnější, a tak stojí za úvahu.

Ve vybrané zemi máte na výběr z mnoha variant. Dost možná vám nejvýhodněji vyjde doprava na půjčeném kole. V Norsku, Švédsku a Finsku na delší vzdálenosti dobře poslouží vlaky, na které si můžete zakoupit souhrnnou jízdenku Interrail.

Co se ubytování týče, velmi záleží na zvolené destinaci. Prozkoumejte možnosti v daném místě a nebojte se zkusit couchsurfing nebo sdílené airbnb. Severské země patří k těm nejbezpečnějším vůbec.

V horských oblastech Norska navíc běžně funguje ubytování zdarma v chatkách pro horaly. S podobnou možností ubytování se můžete setkat i ve zbytku Skandinávie. V Estonsku se dá také volně kempovat či zavěsit hamaku na příhodném místě.

A na závěr se hodí připomenout, že vzhledem k výrazně vyšším cenám v restauracích, dává větší smysl nákup potravin v supermarketu. Pokud je vaším cílem co nejlowcostovější dovolená, pak se jistě neminou účinkem nějaké ty přibalené konzervy.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Památky UNESCO

České památky UNESCO: Šestnáct divů České republiky

V České republice najdete celkem šestnáct historicky a kulturně významných míst, která patří na Seznam světového kulturního a přírodního...

schengensky-prostor

Schengenský prostor – kde se nachází, kdo v něm je a proč?

Zajímá vás Schengenská dohoda, za jakým účelem vznikla a co obnáší? Chtěli byste si konečně udělat jasno v tom, jaké státy patří do...

Polární záře

Polární záře – jak vzniká, kdy je vidět a kam za ní vyrazit?

Koncem letošního února byla nad územím České republiky viditelná polární záře. Následně se vzedmula vlna zvědavosti, o co přesně kráčí. V...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY