České památky UNESCO: Šestnáct divů České republiky

V České republice najdete celkem šestnáct historicky, kulturně nebo přírodně významných míst, která patří mezi památky UNESCO, tedy na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví. Každé z nich stojí za návštěvu...

Památky UNESCOv Evropě
Nehmotné dědictví

Památky UNESCO Foto: Profimedia

Všechny památky UNESCO: české i světové (počet, seznam)

Památky UNESCO jsou tzv. světovým dědictvím, které bylo vybráno po celém světě a zapsáno na tento seznam pro svůj jedinečný význam, hodnotu a přínos pro lidskou společnost. Patří mezi ně nejrůznější přírodně, kulturně nebo historicky významná místa, ale nově také nehmotné památky jako tradice, rituály a další činnosti.

V České republice v současné chvíli existuje šestnáct hmotných a osm nehmotných památek, které byly v průběhu let zapsány na seznam UNESCO.

Na světovém seznamu je nyní 1 157 položek v celkem 167 státech světa. Nejvíce jich bylo zapsáno v Evropě a Severní Americe, kde najdete téměř polovinu všech památek. Podle Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví podepsané v roce 1972 jsou smluvní státy zavázány o své dědictví pečovat a udržovat je v co nejlepším stavu.

Mezi nejznámější světové památky UNESCO patří:

  • Machu Picchu (Peru)
  • Tádž Mahal (Indie)
  • Pyramidy v Gíze (Egypt)
  • Velká čínská zeď (Čína)
  • Historické centrum Istanbulu (Turecko)
  • Skalní město Petra (Jordánsko)
  • Nábřeží řeky Seiny v Paříži (Francie)
  • Komplex Alhambra v Granadě (Španělsko)
  • Římské Koloseum (Itálie)
  • Socha Svobody (USA)

A nyní se pojďme podívat na ty české:

1. Hrad a zámek Český Krumlov

Toto pohádkově vyhlížející městečko se nachází v jižních Čechách nedaleko Českých Budějovic. Sjíždějí se do něj turisté z celého světa pro jeho romantickou atmosféru, bohatou historii a rozmanitou architekturu. Najdete tu malebné uličky, útulné kavárny, středověké krčmy a gotický zámek z 13. století, který patří mezi ty nejvýznamnější historické památky střední Evropy.

Od června do září tu můžete navštívit letní scénu Jihočeského divadla se slavným otáčivým hledištěm nebo se vydat na vyhlídkovou plavbu po Vltavě, která městem protéká. Český Krumlov byl na seznam památek UNESCO zapsán už v roce 1992 jako jedno z prvních tří českých měst. Od té doby sem přijíždí stále více návštěvníků, mezi nimi také novomanželské páry, které si jej často volí jako svou líbánkovou destinaci.

2. Historické centrum města Telč

Telč je malebné městečko v Jihočeském kraji, známé pro svou renezanční architekturu a jedinečné historické centrum s charakteristickými domky různých pastelových barev. Srdce města je protkáno úzkými kamennými uličkami, které vás přenesou do jiného světa.

Hlavní dominantou města je Telčský zámek, který je považován za jedno z nejkrásnějších renesančních sídel ve střední Evropě. Zámek disponuje zajímavou historií a bohatě zdobenými interiéry, najdete tu i umělecké galerie a kavárny. Další významnou památkou je kostel sv. Jakuba, který jistě stojí za návštěvu stejně jako nedaleký rybník a okolní příroda.

Stejně jako Český Krumlov byl i Telč zapsán na seznam památek UNESCO v roce 1992.

3. Kostel sv. Jana Nepomuckého u Žďáru nad Sázavou

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou je výjimečné sakrální místo, které v sobě spojuje architektonickou eleganci s bohatou historií a duchovní atmosférou. Jeho základní kámen byl položen začátkem 18. století. Je považován za vrcholné dílo českého baroka a jeden z nejvýznamnějších kusů svého druhu ve střední Evropě.

Jeho jedinečnost spočívá ve výzdobě interiéru, který zahrnuje fresky, sochy a nádherně zdobené oltáře. V kostele byly navíc po dlouhou dobu uloženy ostatky celosvětově nejznámějšího českého světce svatého Jana Nepomuckého, díky čemuž sloužil jako důležité poutní místo.

Na seznamu památek UNESCO figuruje od roku 1994.

4. Historické centrum Kutné Hory s chrámem sv. Barbory

V Kutné Hoře na vás čeká nezapomenutelný výlet do centra středověkého hornictví, ale i návštěva klenotů gotické architektury. Toto historické město bylo v minulosti významným střediskem těžby stříbra, což mu přineslo velké bohatství a význam.

Chrám sv. Barbory, který je dominantou města, byl postaven koncem 14. století a je mistrovským dílem gotického stavitelství s impozantní výškou a nádherně zdobeným interiérem. Vyrazte na procházku úzkými uličkami historického centra, navštivte i další významné památky jako Stříbrnou kapli, kostel sv. Jakuba nebo italský dvůr, které vás přenesou do minulosti a ukážou vám Kutnou Horu za zlatých časů bohatství a slávy.

Historické centrum Kutné Hory společně s chrámem sv. Barbory můžete najít na seznamu památek UNESCO od roku 1995.

5. Lednicko-valtický areál

Další důležitou památkou na seznamu UNESCO je Lednicko-valtický areál, kde vás čeká úchvatné setkání s historií, přírodou i kulturním bohatstvím daného regionu. Tento unikátní komplex se nachází na jižní Moravě a zahrnuje zámky Lednice a Valtice, rozlehlé zahrady, pěstěné květinové záhony, vinice, umělé vodní kanály a rybníky a další přírodní i kulturní poklady.

Lednicko-valtický areál je považován za jedno z nejukázkovějších děl evropského krajinářského designu. Samotné zámky zaujmou svou komplexní architekturou, bohatě zdobenými interiéry, romantickými altány a loveckými pavilony. Procházky po areálu vás přenesou do světa pohádek, ze kterého se vám nebude chtít odejít.

Na seznamu památek UNESCO figuruje Lednicko-valtický areál od roku 1996.

6. Zámek a zámecké zahrady v Kroměříži

Návštěva Kroměříže nabízí nezapomenutelný průlet historií a vznešenou krásou barokního umění. Zámek Kroměříž nacházející se na jihu Moravy je jedním z nejvýznamnějších barokních komplexů ve střední Evropě. Na první pohled vás okouzlí jeho impozantní architektura, bohatě zdobené interiéry a jedinečné zámecké zahrady plné fontán, altánů, soch a památných stromů. Najdete tu také arcibiskupskou zámeckou knihovnu s vzácnými knihami a rukopisy, která vám nabídne vhled do cenného kulturního dědictví.

Kroměřížský zámek s přilehlými zahradami byl na seznam památek UNESCO zapsán v roce 1998.

7. Středověká vesnická rezervace Holašovice

Středověká vesnická rezervace Holašovice v jižních Čechách je působivým místem s jedinečnou atmosférou. Najdete tu tradiční středověkou architekturu, autentická vesnická stavení s unikátními prvky, které odolaly zubu času. Procházka holašovickými uličkami vás vtáhne do minulosti, kde budete moct prozkoumat bohaté kulturní dědictví tohoto regionu.

Krásné je i okolí Holašovic. Kromě panenské přírody nabízí také dechberoucí výhledy do krajiny, které si můžete vychutnat hned z několika rozhleden v nedalekém okolí. Poblíž Holašovic se nachází také český Stonehenge.

Vesnickou rezervaci Holašovice najdete na seznamu památek UNESCO od roku 1998.

8. Zámek v Litomyšli

Návštěva zámku a zámeckého areálu v Litomyšli se vám nepochybně zapíše do paměti jako jedinečný zážitek. Tento impozantní zámecký komplex v sobě spojuje renesanční architekturu, působivou magickou atmosféru historicky významného místa a nádherné romantické zahrady. Kromě prohlídky zámeckých interiérů můžete navštívit i místní galerie a muzea, projít se malebným městem, které vás něčím zajímavým překvapí téměř na každém kroku.

Litomyšl je destinací, kam můžete vyrazit za odpočinkem, romantikou i kulturním vyžitím. Odehrávají se zde významné kulturní akce, jako je festival klasické hudby Smetanova Litomyšl, kvalitní divadelní představení nebo výstavy významných umělců z okolí.

Zámek a zámecký areál v Litomyšli patří mezi památky UNESCO od roku 1999.

9. Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci

Další památkou, která figuruje na seznamu UNESCO, je Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, nádherný příklad barokního umění, který rozhodně stojí za návštěvu. Tento majestátní kus architektury s bohatým zdobením se tyčí nad historickým srdcem města a symbolizuje naději a víru. Kolem se rozkládá jedno z nejkrásnějších českých měst. Kulturně to tu žije po celý rok a najdete tu i různé jiné historické památky, které byste si neměli nechat ujít.

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci byl zapsán na seznam památek UNESCO v roce 2000.

10. Vila Tugendhat v Brně

Vila Tugendhat v Brně, která je dílem německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, představuje unikátní kousek moderního funkcionalismu. Tato dechberoucí stavba propojuje prostorovou funkcionalitu s minimalismem, je rafinovaná a působivá svou jednoduchou elegancí. Při její návštěvě můžete prozkoumat a ocenit nejen důmyslná architektonická řešení, ale také se dozvědět víc o jejím komplikovaném osudu.

Vilu Tugendhat najdete mezi památkami UNESCO od roku 2001.

11. Třebíčská židovská čtvrť a křesťanská bazilika sv. Prokopa

Židovská čtvrť v Třebíči představuje kulturně a nábožensky významné místo. Jedná se o jednu z nejzachovalejších židovských osad v Evropě, která umožňuje cenný vhled do židovských tradic a běžného života. Najdete zde synagogu, židovskou radnici, hřbitov a další historické budovy. Křesťanská bazilika sv. Prokopa naopak představuje důležité místo křesťanského uctívání. Jde o mistrovský kousek románské architektury.

Židovská čtvrť a křesťanská bazilika sv. Prokopa v Třebíči patří na seznam památek UNESCO od roku 2003.

12. Hornická krajina Krušnohoří (Erzgebirge)

Hornická krajina Krušnohoří známá také pod německým názvem Erzgebirge je oblastí s autentickým charakterem hornické kultury, která nemá obdoby jinde ve světě. Nachází se na pomezí německého Saska a severních Čech a představuje jedinečné místo hornického dědictví v krajině kulturní a přírodní hodnoty. Naleznete tu historické doly, štoly, důmyslně vystavěné vodní systémy a další pozůstatky po dlouholeté tradici tohoto regionu. Vychutnat si tu můžete také krásy okolní krušnohorské přírody.

Hornická krajina Krušnohoří figuruje na seznamu památek UNESCO od roku 2019.

13. Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Národní hřebčín Kladruby nad Labem je známý pro své vzácné plemeno starokladrubských koní, tedy jedno z nejstarších plemen koní na světě a zároveň nejstarší české, které se zde chová již více než 400 let. Pro milovníky koní a historie se jedná o nezapomenutelný zážitek. Při návštěvě můžete prozkoumat historické stáje, a prohlédnout si koně, kteří zde žijí.

Hřebčín také nabízí možnost sledovat tréninky a lekce jezdectví, což vám umožní lépe pochopit vztah mezi koněm a člověkem.

Kromě toho se můžete projít v krásném okolí hřebčína a navštívit muzeum, které přibližuje historii a tradici chovu koní v této oblasti. Návštěva Národního hřebčína Kladruby nad Labem je skvělým způsobem, jak se ponořit do světa koní, objevovat jejich krásu a historii a zažít jedinečný zážitek na pomezí kultury a přírody.

Národní hřebčín Kladruby nad Labem se mezi památky UNESCO dostal v roce 2002.

14. Lázeňská města Evropy: Františkovy Lázně

Mezi kulturní památky UNESCO se řadí také skupina evropských lázeňských měst, v níž jsou zahrnuty Františkovy Lázně, Karlovy Vary a Mariánské Lázně.

Františkovy Lázně jsou přírodním rájem s léčivými prameny a šarmantní atmosférou historického městečka. Vychutnejte si relaxační procedury a příjemné procházky po lázeňském komplexu i po okolních parcích. Navštivte Královskou kolonádu, architektonickou dominantu tohoto místa. Načerpejte ozdravnou energii, uvolněte se a prožijte nezapomenutelný pobyt ve spojení s přírodou i historií.

Lázeňská města Evropy (Františkovy Lázně, Karlovy Vary a Mariánské Lázně) byla na seznam památek UNESCO přidána teprve nedávno, a to v roce 2021.

15. Lázeňská města Evropy: Karlovy Vary

Mezi kulturní památky UNESCO se řadí také skupina evropských lázeňských měst, v níž jsou zahrnuty Františkovy Lázně, Karlovy Vary a Mariánské Lázně.

Karlovy Vary jsou ikonickými lázněmi, které nabízí nezapomenutelný ozdravný pobyt. Místní termální prameny jsou hojně využívány v léčebných procedurách a lázeňských rituálech. Vychutnejte si lázeňské koupele nebo masáže a objevte krásu, kterou skýtá karlovarská architektura. Město nabízí i bohaté kulturní vyžití, muzea, umělecké galerie, historické památky a jednou ročně se tu koná slavný Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.

Lázeňská města Evropy (Františkovy Lázně, Karlovy Vary a Mariánské Lázně) byla na seznam památek UNESCO přidána teprve nedávno, a to v roce 2021.

16. Lázeňská města Evropy: Mariánské Lázně

Mezi kulturní památky UNESCO se řadí také skupina evropských lázeňských měst, v níž jsou zahrnuty Františkovy Lázně, Karlovy Vary a Mariánské Lázně.

Mariánské lázně, zapsané na seznamu UNESCO, jsou jedinečným lázeňským místem, které nabízí harmonii přírody, relaxaci a léčivé prameny. Toto elegantní lázeňské město je obklopeno malebnou krajinou, která působí blahodárně na tělo i mysl. Můžete si užít procházky po krásných lázeňských parcích, vychutnat si blahodárné lázeňské procedury a osvěžit se v minerálních pramenech. Architektonické skvosty, jako je kolonáda, vytvářejí elegantní atmosféru a dodávají místu historický šarm. Mariánské lázně také lákají světově proslulým hudebním festivalem a nabízejí bohatou kulturní scénu. Návštěva Mariánských lázní vám umožní zregenerovat se, relaxovat a prožít jedinečný lázeňský zážitek ve středisku, které je spojené s dlouhou tradicí a léčebnými silami přírody.

Lázeňská města Evropy (Františkovy Lázně, Karlovy Vary a Mariánské Lázně) byla na seznam památek UNESCO přidána teprve nedávno, a to v roce 2021.

Kulturní památky UNESCO v Evropě (Itálie, Francie, Řecko, Švédsko, Německo, Rakousko, Polsko, Slovensko)

Za hranicemi České republiky lze v rámci Evropy najít mnoho dalších kulturních památek, které stojí za pozornost a návštěvu. Mezi takové patří například:

  • Národní park Plitvická jezera v Chorvatsku
  • Bývalé vězení Tower v Londýně v Anglii
  • Zámek Kronborg v Dánsku
  • Opatství Mont-Saint-Michel ve Francii
  • Historické centrum města Bruggy v Belgii
  • Historické centrum města Salzburg v Rakousku
  • Kláštery Meteora v Řecku
  • Benátky v Itálii
  • Díla Antonia Gaudího v Barceloně
  • Osada Vlkolínec na Slovensku
  • Klášter Rila v Bulharsku

Nehmotné památky UNESCO

Na světový seznam UNESCO patří také osm nehmotných památek, které uchovávají dávné tradice významné hodnoty pro lidskou společnost.

1. Slovácký verbuňk (od roku 2005)

Jedná se o mužský skočný tanec, který je typicky předcházen předzpěvem. Nemá přesnou choreografii, je spíše improvizovaného charakteru. Pochází ze Slovácka, kde se tradičně tancuje na venkovských zábavách.

2. Masopustní obchůzky na Hlinecku (od roku 2010)

Masopustní obchůzky v roztodivných maskách a postrojích se na Hlinecku dochovaly ve své původní podobě z 19. století.

3. Sokolnictví (od roku 2010)

Sokolnictví je tradicí s hlubokými kořeny, které sahají až několik tisíc let do minulosti.

4. Jízda králů (od roku 2011)

Jízda králů je obyčej jedinečného charakteru, jehož původní význam nebyl zcela objasněn. Drží se zejména na Hanácku a Slovácku.

5. Loutkářství (od roku 2016)

Kořeny českého loutkářství sahají až do dob národního obrození, kdy toto řemeslo upevňovalo pilíře národní identity. Doposud má velký národní i celosvětový význam.

6. Modrotisk (od roku 2018)

Modrotisk je technika barvení textilu přírodním indigem, jejíž tradice je zapustila své kořeny na Moravě.

7. Foukané vánoční ozdoby (od roku 2020)

Jedná se o specifickou techniku výroby vánočních ozdob z foukaných skleněných perliček v obci Poniklá v Jizerských horách.

8. Vorařství (od roku 2022)

Tradice vorařství zahrnuje výrobu voru a jeho ovládání, ale také související bohatý folklor, tradiční písně, rituály, vorařský slang atd.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Líbánky

Kam vyrazit na líbánky?

Řekli jste si ano, oslavili svůj sňatek s rodinou a přáteli, pili, jedli, tancovali do sytosti... a co teď? No přece líbánky!

Český Krumlov

Co musíte vědět o Českém Krumlově před jeho návštěvou

Rozhodli jste se, že letošní dovolenou chcete strávit v České republice a láká vás navštívit oblíbený Český Krumlov? Než si sbalíte...

Ďáblova prdel

Tipy na výlety po Česku: Ďáblova prdel v České Kanadě

Chystáte se na výlet, rádi byste vyrazili do přírody a zároveň navštívili kuriozitu, na kterou jen tak nezapomenete? Už jste slyšeli o...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY