Co musíte vědět o Českém Krumlově před jeho návštěvou

Rozhodli jste se, že letošní dovolenou chcete strávit v České republice a láká vás navštívit oblíbený Český Krumlov? Než si sbalíte zavazadla a vydáte se vstříc tomuto krásnému českému městu, nastudujte si vše, co byste o něm měli vědět.

Český Krumlov
Foto: Curioso.Photography / Shutterstock.com

Základní informace

Český Krumlov se rozkládá v Jihočeském kraji a leží přibližně 22 kilometrů jihozápadním směrem od Českých Budějovic. V německém jazyce je město známé jako Böhmisch Krumau. Českým Krumlovem protéká řeka Vltava a rozloha města přesahuje 20 km2. Město je od roku 1992 zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, což z něj činí oblíbený cíl turistů z celého světa. Odhaduje se, že každoročně navštíví Český Krumlov 2 miliony turistů.

Kde se v Českém Krumlově ubytovat? Rušné centrum i klidný okraj města

Při výběru ubytování Český Krumlov můžete zvolit některý z mnoha penzionů a hotelů v centru nebo naopak zůstat na samém okraji města. Zatímco nedaleko jádra města budete v samotném centru dění a večer se budete moci procházet křivolakými uličkami, na okraji města budete mít větší klid a soukromí.

Ceny ubytování v Českém Krumlově

Při rezervaci ubytování počítejte s tím, že čím blíže historickému centru města, tím více za ubytování zaplatíte. Naopak, levné ubytování na okraji města bude snáze dostupné autem a poblíž bude příroda, ale třeba i sportovní vyžití.

Zámek Český Krumlov

Nepřehlédnutelnou dominantou města je zámek, jenž se tyčí nad městem a vytváří krásné panorama celého města. Věděli jste o tom, že zámek Český Krumlov je druhým největším zámeckým komplexem v Česku? Prvenství drží Pražský hrad. Kromě hradu a zámku Český Krumlov se ve Vnitřním městě nacházejí i další skvosty, které stojí za návštěvu.

Vnitřní město Českého Krumlova

Takzvané Vnitřní město je tvořeno městskými domy, ale spadá do něj také budova radnice, pozdně gotický dům Kaplanka, Jezuitská kolej, nejširší městská ulice zvaná Široká, kašna s morovým sloupem a také Vlašský dvůr.

S dalšími městskými částmi je Vnitřní město spojeno hned třemi mosty a jednou lávkou:

  • Lazebnickým mostem,
  • mostem Dr. Edvarda Beneše,
  • mostem Na Horní bráně,
  • jelení lávkou.

Latrán

Další městskou částí Českého Krumlova je takzvaný Latrán. Ten se rozprostírá přímo pod hradem. Název této historické čtvrti je odvozen od latinského latus, což znamená postranní či vedlejší. V minulosti se takto označovaly části měst, které byly opevněny a patřily k hradu. V Latránu můžete najít Budějovickou bránu, Pivovar Eggenberg, Minoristký klášter a kostel sv. Jošta.

Plešivec

Další městskou částí Českého Krumlova je Plešivec. Tato historická část leží na levém břehu řeky Vltavy a od roku 2003 se jedná o městskou památkovou zónu. V Plešivecké ulici a na Plešiveckém náměstí se můžete pokochat pohledem na historické domy a obdivovat fotoateliér Josefa Seidela, který se řadí k jedněm z mála dochovaných fotoateliérů v celé Evropě.

Český Krumlov z lodi

Protože Český Krumlov se skládá z řady zákoutí a fotogenických uliček, nezapomeňte mít fotoaparát neustále v pohotovosti. Netradičním zážitkem je návštěva města z lodi. Díky tomu, že město leží na Vltavě, se vám při proplouvání naskytne řada nádherných pohledů. Chcete-li si užít aktivní dovolenou, vyrazte s přáteli či rodinou na Vltavu a nezapomeňte si přibalit sítě proti hmyzu, při stanování u vody vám rozhodně přijdou vhod.

Český Krumlov patří k oblíbeným českým městům, jejichž návštěvu si rozhodně zapamatujete. Nastudujte si dopředu všechna místa, která chcete navštívit, a procházejte se křivolakými uličkami, vydejte se na zámek a nebo si město proplujte na lodi.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ďáblova prdel

Tipy na výlety po Česku: Ďáblova prdel v České Kanadě

Chystáte se na výlet, rádi byste vyrazili do přírody a zároveň navštívili kuriozitu, na kterou jen tak nezapomenete? Už jste slyšeli o...

registracni-formular

DROZD – dobrovolná registrace občanů ČR na cestách

Systém DROZD schraňuje informace o občanech ČR na výjezdech mimo republiku, stará se o jejich bezpečnost a poskytuje důležité informace a...

Kde koupit maďarskou dálniční známku – cena a poplatky

Kde koupit maďarskou dálniční známku – cena a poplatky

🧨Plánujete cestu do ⭐Maďarska⭐ nebo hodláte využít tamní dálnice třeba pro přesun na dovolenou k moři? Budou se vám hodit aktuální...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY