DROZD – dobrovolná registrace občanů ČR na cestách

Systém DROZD je projektem Ministerstva zahraničních věcí, který schraňuje informace o českých občanech na výjezdech mimo republiku a stará se o bezpečnost a bezproblémovost jejich cest tak, že jim poskytuje důležité informace a upozornění.

DROZD registrační formulář foto: Profimedia

DROZD – systém Ministerstva zahraničních věcí, co je to

Vydáváte se daleko od domova, do země, jejíž úřední jazyk neovládáte, nebo do krajů, kde jste ještě nikdy nebyli, a tak tam nikoho neznáte a nevíte, jak to tam chodí a na koho se v případě potřeby obrátit? Abyste se na cestách cítili bezpečněji, vytvořilo Ministerstvo zahraničních věcí systém DROZD.

Jedná se o dobrovolnou registraci českých občanů pobývajících v zahraničí, která monitoruje, kde se právě nacházíte, jaké máte plány ohledně svého pobytu a jak dlouho kde setrváte.

Facebookový profil

DROZD – registrace, bezpečné cestování, projekt MZV

Pokud chcete využít možnost registrace v systému DROZD, je třeba se vyplnit formulář na stránkách MZV. Tam zadáte základní informace o sobě (případně i o svých spolucestovatelích). Mezi ty nezbytné patří:

  • osobní údaje jako jméno a příjmení
  • datum narození
  • kontaktní informace jako telefon a email
  • kontakt na blízkého člověka (rodič, partner, kolega, kamarád...) v ČR
  • informace o cestovním pojištění a dokladech, na jejichž základě cestujete

Další důležitou částí registrace je itinerář vaší cesty. Díky němu má systém DROZD přehled, kde se právě nacházíte a kam máte namířeno, a tak vás v případě potřeby bude informovat o všem, co byste měli vědět, na co si dát pozor a čeho se raději vyvarovat.

Do itineráře zadáte cílovou destinaci, případně několik destinací, které máte v plánu navštívit, k čemuž připojíte datum začátku pobytu i jeho konce. Do kolonky pro poznámky můžete přidat další podrobnosti ohledně své cesty, které považujete za důležité. Například se tam můžete rozepsat o konkrétních destinacích, jež máte v plánu v rámci dané země navštívit, způsob dopravy, který chcete využít, nebo detailní informace o ubytování.

Ať už se jedná o zvýšenou pravděpodobnost teroristického útoku ve Švédsku, riziko nebezpečí spojeného s přírodními katastrofami v Turecku nebo ohniska neuhasínajícího konfliktu v Palestíně či Arménii, na základě uvedených údajů vás bude systém DROZD včas varovat. V minulosti pomohl systém DROZD informovat a navigovat do bezpečí české turisty třeba při záplavách v Řecku, požárech v Los Angeles, sopečné aktivitě na Bali nebo bezpečnostní pohotovosti v Nizozemsku.

DROZD – aplikace Android, Google Play, App Store, webové stránky

Ministerstvo zahraničních věcí zprovoznilo systém DROZD a zpřístupnilo ho široké veřejnosti již v roce 2009. Od té doby existuje i oficiální webová stránka určená k registraci – https://drozd.mzv.cz/register.

Vzhledem ke stále rostoucímu zájmu o registraci přišlo ministerstvo v roce 2018 s aplikací DROZD a ohlásilo, že je nově dostupná zdarma ke stažení na Google Play a App Store. Aplikace však v současné chvíli nefunguje, a proto je třeba využít klasický formulář přes webové stránky.

zdroj:

  • https://drozd.mzv.cz/register
  • https://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/archiv_zprav/rok_2018/tiskove_zpravy/x2018_01_25_mzv_nove_nabizi_aplikaci_drozd_pro.html

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

paella

Kam vyrazit za jídlem v Barceloně – naše tipy na restaurace

Chystáte se na výlet do Barcelony a rádi byste ochutnali místní speciality? Přinášíme tipy, kam vyrazit na gazpacho, paellu nebo tapas se...

Chystáte na dovolenou do Chorvatska? Zvolte pohodlnou cestu autem

Chystáte na dovolenou do Chorvatska? Zvolte pohodlnou cestu autem

Letní období nám již klepe na dveře a společně s ním i tolik očekávaná dovolená. Právě tato malebná země na jihu přivítá každoročně okolo...

Žena v kostýmu na karnevalu v Riu

Rio de Janeiro karneval: Program a kostýmy

Nejslavnější karneval v Riu se blíží. Přečtěte si více o slavnosti, na které tančí diváci společně s tanečníky a prohlédněte si...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY