Schengenský prostor – kde se nachází, kdo v něm je a proč?

Zajímá vás schengenská dohoda, za jakým účelem vznikla a co obnáší? Rádi cestujete a chtěli byste si jednou pro vždy udělat jasno v tom, jaké státy do Schengenu patří a jaké ne? Pak je tento článek psaný právě pro vás...

Vznik a obsah Schengenské dohody
Seznam členských států
Cestování mimo Schengen

Schengenský prostor Foto: Profimedia

Kdy vznikl Schengen a co obnáší Schengenská dohoda (smlouva)?

Schengenská dohoda je součástí společného práva Evropské unie a spočívá v postupném rušení kontrol na hranicích členských zemí. Přispívá k evropské integraci a umožňuje pohyb uvnitř společného prostoru bez obvyklých celních a pasových kontrol a omezení. Na jejím základě byl vytvořen takzvaný Schengenský prostor.

Schengenskou smlouvu uzavřeli v roce 1985 Francie, Německo, Nizozemsko, Lucembursko a Belgie, to znamená všechny zakládající státy EU kromě Itálie. K jejímu podepsání došlo u belgické obce Schengen, odtud tedy pochází název.

V současné době je však Schengenský prostor mnohem rozsáhlejší. Do dnešního dne byla dohoda podepsána celkem 27 státy. Kompletní seznam členů Schengenu najdete ZDE.

Veškeré principy, práva a povinnosti vyplývající z Schengenské smlouvy se označují jako "schengenské acquis".

  • Původní Schengenská dohoda byla podepsána 14. června 1985 poblíž belgického Schengenu.
  • 19. června 1990 byla původními pěti členskými státy podepsána Úmluva k provedení Schengenské dohody, která podrobněji rozvedla principy této smlouvy, fungování Schengenského prostoru a informačního systému.
  • 2. října 1997 byla podepsána Amsterodamská smlouva, která vstoupila v platnost 1. května 1999. Ta začlenila Schengenskou smlouvu do právního systému EU, tím pádem státy, které vstoupily do EU po tomto roce ji nadále nepodepisují, vztahuje se na ně automaticky.

Facebookový profil

Schengenský prostor – státy, kompletní seznam členů Schengenu, mapa kontrol

Mezi členské státy Schengenského prostoru patří: Belgie, Francie, Nizozemsko, Lucembursko, Německo, Rakousko, Dánsko, Finsko, Norsko, Švédsko, Island, Španělsko, Portugalsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Řecko, Slovinsko, Chorvatsko, Itálie, Malta, Lotyšsko, Litva, Estonsko.

Mezi členské státy EU nebo EHP, které nepatří do Schengenského prostoru, jsou: Bulharsko, Rumunsko, Kypr, Irsko, Velká Británie.

Mapa členských zemí Schengenu a EU

Na této mapce můžete vidět členské země barevně vyznačené podle své přináležitosti k schengenskému prostoru a/nebo Evropské unii.

Schengen - mapa
Foto: Profimedia

  • Tmavě modrou barvou jsou vyznačené státy, které jsou členy Schengenu i EU.
  • Světle modrou barvu mají státy, které jsou součástí Schengenu, ale nepatří do EU.
  • Fialovou barvou jsou označené kandidátské státy, které čekají na přijetí.*
  • Šedá barva byla přidělena ostatním částem Evropy, které do těchto kategorií nespadají ani potenciálně.

* POZOR, mapka je lehce zastaralá. Chorvatsko bylo do Schengenu přijato teprve letos, a tak je zde vyznačeno fialově, přestože je již plným členem schengenského prostoru.

Schengenský hraniční kodex

9. března 2016 se ustanovil kodex Unie o pravidlech upravujících přeshraniční pohyb osob, krátce Schengenský hraniční kodex. Více si můžete přečíst ZDE.

Cestování mimo schengenský prostor – v EU a mimo EU, vízum

Cestování mimo schengenský prostor se od cestování uvnitř schengenského prostoru liší tím, že mimo něj probíhají pasové a celní kontroly, kdežto uvnitř něj nikoliv. Nicméně pokud jedete na dovolenou například do Irska nebo do Rumunska, což jsou země, které sice nepatří do Schengenu, ale jsou členskými státy Evropské unie, vystačíte si jen s občanským průkazem, případně pasem. Pokud se vydáte do země, které není součástí Evropské unie, je třeba si ověřit, zda pro vstup nebudete potřebovat požádat o vízum.

Na závěr si pojďme zodpovědět nejčastější dotazy na téma schengenského prostoru...

Co znamená schengenský prostor (co je to?) Kde se nachází Schengen?

Schengenský prostor vznikl na základě Schengenské smlouvy, která spočívá v rušení vízových a celních kontrol na hranicích členských států a usnadňuje tak evropskou spolupráci a integraci. Nachází se na území Evropy a patří do ní 27 evropských států, přičemž 27 z nich jsou členy EU. Kompletní seznam členských států najdete TADY.

Které země jsou v schengenském prostoru (kdo je v Šengenu)?

Mezi členy schengenského prostoru patří kromě Irska, Rumunska, Bulharska a Kypru všech zbývajících 23 zemí Evropské unie a k tomu navíc ještě Švýcarsko, Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Kompletní seznam členských států Schengenu i těch, které patří do EU nebo EHP, ale ne do Schengenu, najdete TADY.

Jsou Chorvatsko, Švýcarsko, Rumunsko, Bulharsko a Anglie součástí Schengenu?

Chorvatsko a Švýcarsko jsou členskými státy schengenského prostoru, ale Rumunsko, Bulharsko a Anglie (respektive Velká Británie) mezi ně nepatří. Nicméně Rumunsko i Bulharsko jsou součástí Evropské unie.

Kdy vstoupila ČR do schengenského prostoru?

Po vstupu do Evropské unie v roce 2004 byla Česká republika plně přijata do schengenského prostoru v roce 2007. Od té doby pro občany ostatních členských států umožňuje volný pohyb bez kontrol na hranicích a stejně tak se čeští občané mohou volně pohybovat po území schengenského prostoru.

zdroje:

  • https://www.consilium.europa.eu/cs/policies/schengen-area/
  • https://www.europarl.europa.eu/news/cs/headlines/security/20190612STO54307/schengen-pruvodce-evropskym-prostorem-bez-hranic
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Schengensk%C3%BD_prostor
  • https://www.schengenvisainfo.com/schengen-visa-countries-list/

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

registracni-formular

DROZD – dobrovolná registrace občanů ČR na cestách

Systém DROZD schraňuje informace o občanech ČR na výjezdech mimo republiku, stará se o jejich bezpečnost a poskytuje důležité informace a...

Německá dálnice

Německé dálnice - jaké jsou poplatky a povolená rychlost

Chystáte se vyrazit na německé dálnice? Víte, jaká jsou pravidla pro maximální rychlost na silnicích a dálnicích v SRN? Více o dálnicích v...

paella

Kam vyrazit za jídlem v Barceloně – naše tipy na restaurace

Chystáte se na výlet do Barcelony a rádi byste ochutnali místní speciality? Přinášíme tipy, kam vyrazit na gazpacho, paellu nebo tapas se...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY