Italské dálnice a poplatky - cena mýtného a mapa dálnic

Krásná dovolená ve sluncem zalité Itálii. Azurově modré nebe. Skvělá kuchyně plná čerstvých bylinek. Zasněžené vysoké Alpy. Dechberoucí památky, které budí úctu k historii. Itálie má jistě co nabídnout. Pro ty, kteří se na dovolenou právě tam chystají autem, máme veškeré informace o italských dálnicích a mýtném, které se tam vybírá.

Italské dálnice a poplatky - cena mýtného a mapa dálnic Foto: Pixabay

Cesta do Itálie autem – poplatky po cestě v roce 2024

Vydáte-li se z Prahy do Říma, čeká na vás 13 hodin cesty a přibližně 1300 km po cestě na jih Evropy. Od nás do Itálie vedou dvě frekventované trasy. Jedna směřuje přímo na jih přes Rakousko, druhá se hodí spíše pro západní Čechy, protože vede přes Německo. Než se tedy dostanete do cílové země, je třeba se informovat také o dálnicích v Rakousku a Německu.

Dálnice Itálie – nejvyšší povolená rychlost na A22 a dalších frekventovaných dálnicích

Běžně je maximální povolená rychlost na italských dálnicích stejná jako u nás na dálnici D1, tedy 130 km/h. Na určitých úsecích velkých dálnic v Itálii (jakou je například A22), kde jsou tři jízdní pruhy v obou směrech, mohou dálniční společnosti zvednout maximální povolenou rychlost až na 150 km/h. Pokud ale váš řidičský průkaz není starší než 3 roky, pak se neradujte předčasně. Tito řidiči smí v Itálii na dálnici jet maximální rychlostí 100 km/h.

Dálnice Itálie – cena dálniční známky

V Itálii se poplatky za dálnice platí na mýtných branách. Dálniční známku tam mít nemusíte. Alespoň jedna starost vám tak na cestě za vysněnou dovolenou odpadá. Placení mýtného se ale bohužel nevyhnete.

Dálniční poplatky – dálnice v Itálii

Dálnice po celé Itálii jsou, jak už bylo řečeno, zpoplatněny. Poplatek, který za využití dálnic zaplatíte, závisí na ujeté vzdálenosti. Existují ale i výjimky, kde se platí fixní částka. Při vjezdu na placený úsek obdržíte kartičku, kterou odevzdáte na mýtné bráně a zaplatíte požadovanou částku. Se stejným systémem jste se mohli setkat na dálnicích v Polsku.

Způsoby platby za italské dálnice – Telepass, hotovost, platební karta

Mýtné se v Itálii platí třemi způsoby:

  • hotově
  • platební kartou
  • elektronicky přes Telepass

Pro platbu hotově slouží bílé jízdní pruhy před mýtnými branami. Často se obejdou bez obsluhy a bude na vás čekat pouze automat. Pro snadnou platbu si připravte eura.

Platba kartou může být velmi komplikovaná, protože automat neakceptuje všechny druhy platebních karet, na které jsme u nás zvyklí. Navíc se na italské dálnici nesmí couvat, a to dokonce pod pokutou od 340 až do 1370 eur! V případě, že přijedete k mýtné bráně a automat vaši kartu nevezme, musíte si zavolat obsluhu a vyřešit problém s ní. Rozhodně se nesnažte přejet do jiného pruhu. Pro platbu kartou je určený modrý jízdní pruh.

Pro platbu přes elektronické čidlo Telepass, které umístíte na přední sklo, využijte žluté jízdní pruhy. Výhodou těchto pruhů je, že jsou nejrychleji průjezdné. Se službou Telepass tak ušetříte spoustu času. Další výhodou Telepassu je, že máte všechny informace o platbách na jednom místě. Nevýhodou se pak může zdát platba za pronájem elektronického čidla. (Obdobný systém najdete v Chorvatsku pod názvem ENC.)

Mýtné Itálie: dálnice a tunely – poplatky v roce 2024

Ceny mýtného na dálnicích jsou vypočítávány z ujetých kilometrů. Čím delší je vaše trasa, tím víc na mýtném zaplatíte. Pro představu můžete nahlédnout do následující tabulky, která uvádí příklady cen za určité úseky. Projíždíte-li pouze částí těchto tras, mýtné bude představovat pouze procentová část z těchto celkových poplatků.

Kromě dálnic jsou v Itálii zpoplatněné také tunely, které se nachází na severu země. Průjezd těmito tunely vás bude stát fixní sazbu. Celkovou výši mýtného, kterou během cesty Itálií zaplatíte, zjistíte jednoduše na této stránce, kam stačí zadat svou trasu

Trasa (počet km) Cena mýtného pro osobní automobil
Milano – Bari (877 km) € 66,30
Brennero – Řím (715 km) € 51,80
Milano – Řím (563 km) € 42,60
Brennero – Rimini (479 km) € 33,40
Sanremo – Milano (269 km) € 27,30
Tarvisio – Venezia (217 km) € 18.30

V následující tabulce najdete přehled mýtného, které vás čeká v případě, že budete projíždět tunely na severu Itálie.

Tunel Cena za osobní automobil/motocykl
Tunnel du Fréjus € 52,30 / € 34,60
Mont Blanc Tunnel € 52,30 / € 34,60
Great St. Bernard Tunnel € 31,00 / € 18,50
Tunnel Munt la Schera CHR 15,00 / CHR 11,00
Brenner motorway € 11,00 / € 11

Jak platit zpětně nezaplacené mýtné v Itálii

Na několika dálnicích v Itálii se setkáte se systémem free flow. To znamená, že nebudete platit mýtné na místě, aby se nezpomalovala doprava, ale je nutné zaplatit ho později přes internet. Příkladem takové dálnice je A36 Pedemontana Lombarda. Veškeré doplatky za mýtné můžete zaplatit na této stránce.

Dálnice Itálie – mapa

Mapa italských dálnic Foto: Wikipedia Autor: Arbalete (cc by-sa 4.0)

Kroupy na dálnici v Itálii – hrozí další nebezpečí?

V roce 2021 zničilo letní dovolenou v Itálii stovkám rodin silné krupobití. To mělo na svědomí obrovské škody na majetku a poničilo i samotné vozovky. Podobná situace se dá těžko předpovídat, nevarují před ní ani horoskopy. Meteorologové se ale shodují, že šlo o zcela výjimečnou situaci, která by se už neměla opakovat. Nebojte se tedy do Itálie vyrazit a užít si slunné pláže spolu se skvělou italskou kuchyní.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Celá velká Čína má jen jedno časové pásmo!

Aktuální čas v Pekingu a časové zóny v Číně

Chystáte se na dovolenou v daleké Číně? Připravujete se na zimní olympijské hry v Pekingu? Pak potřebujete znát časový posun!

Situace u nás se opět zhoršuje a vládní opatření kvůli koronaviru zesilují

Aktuální opatření ohledně covid-19 v České republice

Jaká platí nařízení Vlády v souvislosti s pandemií COVID-19? ✔️Díky tomuto článku se lépe zorientujete v tom, co se aktuálně smí a nesmí v...

paella

Kam vyrazit za jídlem v Barceloně – naše tipy na restaurace

Chystáte se na výlet do Barcelony a rádi byste ochutnali místní speciality? Přinášíme tipy, kam vyrazit na gazpacho, paellu nebo tapas se...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY