Krizi navzdory: Jak ušetřit na energiích snadno a pohodlně?

V posledních měsících jsou média zahlcena smutnými příběhy lidí, kteří se tváří v tvář všudypřítomnému zdražování dostali do vážných finančních problémů. Velký podíl na tom má i raketový nárůst cen elektřiny a plynu, který se s největší pravděpodobností jen tak nezastaví. Jak se s touto šlamastikou vyrovnat, aby člověk přehnaně netratil na pohodlí a financích?

Krizi navzdory: Jak ušetřit na energiích snadno a pohodlně?
Foto: Pixnio

Odhalme skutečné priority

Taková otázka je vskutku na místě a odpověď na ní překvapivě nemusí dosahovat úrovně raketové vědy. Občas zkrátka postačí jen trocha pozornosti a nějaké ty základní znalosti o vlastní domácnosti, abychom bez větších obětí dosáhli nižší spotřeby a nemuseli se tak před otevíráním další obálky s vyúčtováním zoufale pokřižovat.

Co je tedy potřeba? Podle expertů je zpočátku nezbytné stanovit si ty správné priority, respektive odhalit ty zásadní toky energie, které při své honbě za malichernostmi leckdy trestuhodně opomíjíme. Ono totiž může být poněkud kontraproduktivní vystresovaně pobíhat po baráku a zhasínat všechny LED žárovky, když pak na několik dnů opustíme dům a s klidným svědomím necháme jet tepelné čerpadlo nebo elektrokotel.

Tisíc a jeden tip pro úsporu energií

Způsobů, jak ušetřit za elektřinu a další energie, existuje obrovské množství. V případě, že máme dobrý přehled o těch největších žroutech energií, můžeme pak směle přejít i do zdánlivých maličkostí, které v součtu dokážou udělat s výsledným vyúčtovaným učiněné divy. Výčet takových kroků bývá skutečně pestrý - od prostého snižování teploty v domácnosti třeba jen o stupeň, přes důsledné vypínání nevyužívaných spotřebičů, udržování a čištění těch využívaných, vaření ve vhodných nádobách či maximální využívání denního světla, až po zaizolování netěsností ve špatně zatepleném domě nebo praní v plně zaplněné pračce.

Chybu neuděláte ani tím, že si pořídíte úspornější spotřebiče, budete větrat krátce a intenzivně, ulehčíte si práci prostřednictvím chytrých termostatů a termostatických hlavic u topení, nebo odpojíte všechny nepoužívané spotřebiče z pohotovostního resp. úsporného režimu. Splněním alespoň některých z těchto doporučení lze poměrně rychle, pohodlně a bezbolestně dosáhnout značné úspory, která je pro mnohé z nás v současné době více než nezbytná.

Komentáře

Pridat komentář


Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a provozovatel tohoto portálu za ně nenese zodpovědnost



Komentáře

Tento příspěvek byl v rozporu s pravidly diskuze a byl administrátorem odstraněn

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Máte výpadek elektřiny? Podívejte se, kde jsou aktuálně odstávky

Máte výpadek elektřiny? Podívejte se, kde jsou aktuálně odstávky

Co všechno může být příčinou výpadku elektřiny? ⚡ Kde získat spolehlivé informace o délce výpadku či odstávky? ⚡ Jak se na takovou situaci...

Kde najdu číslo elektroměru a plynoměru (EAN a EIC)

Kde najdu číslo elektroměru a plynoměru (EAN a EIC)

Nemůžete najít EAN kód? Jak zjistíte svého dodavatele plynu a elektřiny?⚡ K čemu slouží EIC kód? Na tyto i další otázky odpovíme v článku!

Kalkulačka elektřiny - srovnání cen elektřiny online

Kalkulačka elektřiny - srovnání cen elektřiny online

Víte, z čeho se skládá cena elektřiny? Chtěli byste mít nejlevnější elektřinu a přitom nenaletět? Udělejte si přehled o aktuální nabídce...

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ TIPY